På tröskeln till Atlanten

På tröskeln till Atlanten

Dos Mares, knappa 10 km väster om Tarifa, är en färgstark bekant i ordets rätta bemärkelse. Även om färgerna har flagnat från väggarna lite här och där, och som det är i min bungalow, att varm- och kallvattnet är tvärt om på kranen, är Dos Mares verkligen annorlunda, varmt och vänligt.

Surfkulturen sträcker sig över hela världen; från USA till Hawaii över Australien till Indonesien och Indien, vidare genom Medelhavet över till den sydligaste spetsen av den Iberiska halvön. Här, väster om Tarifa, skapar vinden, vågorna och den breda stranden de perfekta förhållandena för vindsurfare, medan det ofta är för hårt väder för att spela strandtennis och för att sola.
Detta har bidragit till att hotellen inte har växt upp här i samma utsträckning som öster om Gibraltar.
Vid Tarifa breder hotellen ut sig över större områden, och de isolerade förhållandena gör att hotellen kan erbjuda olika aktiviteter som det inte finns plats för i de tätbebyggda områdena. Här kan man hyra en häst och ta en ridtur på stranden, eller spela utomhustennis eller -squash. Stranden är bred och sanden finare än på Costa del Sol, och så har man den vackraste solnedgången över Atlanten.

Utrymme för stora gester
Dos Mares är ett hotell där man får lov till att bre ut sig. Det består av 34 bungalows, åtta rum och fyra sviter. Det finns två sorter av de små stugor som kallas bungalows; närmast vattnet ligger en rad mindre bungalows med plats för två personer. Här är kvaliteten på bygget inte speciellt bra, väggarna har endast fått ett lager av målarfärg, dörrar och fönster är tunna och i den bungalow som En Suecos utsände har tilldelats, är det varm- och kallvattnet tvärtom på kranarna i badrummet.
Bakom de mindre bungalowerna ligger en rad större stugor med plats för fyra personer. De är byggda med en generellt högre standard, med bättre möbler och mysigare inredning.
Nästan alla bungalows har utsikt över vattnet varifrån man kan höra havets brus.
Rummen ligger i huvudbyggnaden, där det också finns ett stort café i allrummet och en restaurang i källaren. Här finns massor av plats och det trots att det på alla tänkbara platsen finns statyer av en Buddha eller av en annan östasiatisk gud. Figurer, små konsthantverk och märkliga detaljer dyket upp överallt på hotellet. Det ger en äventyrlig stämning, men vid första ögonkastet ger det en känsla av att hotellet är rörigt och stökigt.

Smaklöst kaos eller gränsklöst äventyr
Det är en hårfin gräns mellan smaklöst och smakfullt på Dos Mares. Men en sak är säker: Dos Mares är inte ett traditionellt hotell som liknar dem som finns på Costa del Sol. Det finns helt enkelt mer utrymme både fysiskt och bildligt. Fysiskt finns det svängrum för att t ex rida eller spela tennis. I bildlig bemärkelse finns det utrymme för att vara annorlunda och göra någonting som man inte gör varje dag.
Man får lätt intrycket att här är allting möjligt, eftersom stilen är kaotisk: färgerna på husen är klara och hopblandade, bara sådär, utan tanke på färgkombinationer. De små bungalowerna har alla målats i olika färger. I caféet är det den gula färgen som dominerar, men i dörrar och fönster har det satts in bågar, som är typisk för arabiska byggnader, bortsett från att de här är målade i blått, det framhäver tydligt att bågarna satts in vid ett senare tillfälle än själva fönstret.
Längs stigarna utanför hotellet växer en kombination av kaktusar och palmer, och mellan dem tittar en bronsfigur fram lite här och där.
Färger, figurer, pelare och valv blandas kors och tvärs, och det är inte lätt att klura ut vilket universum som hotellet befinner sig i.
Det är just därför som hotellet skapar ett eget universum, i vilket det sprids en avslappnad stämning mellan gästerna och medarbetarna.

En ägare som är tillfreds
Hotellets ägare, Roberto von Looij är stolt över hotellet, och det smittar av sig på medarbetare och gäster. För honom är det ett personligt projekt och det också viktigt att hotellet inte ser ut som de sedvanliga hotellkedjorna. Det personliga och modiga uttryckssättet kan tydligt ses i hotellets inredning, var det finns en känsla av att varje figur och varje liten detalj har en historia bakom sig. När det är sagt förklarar Roberto von Looij, att hotellet också har fått lov att anpassa sig efter tiden och omgivningen. Surfarstilen har i många delar påverkat hotellets inredning:
”När vi började 1960 såg inte hotellet ut som det gör idag. Men när surfarna började komma under 1980-talet tick vi lov att följa stilen och bygga om”, berättar han.
Ombyggnaden har gjort att Dos Mares är en blandning av olika stilar och det gör det dessvärre svårt att placera hotellet i ett fack. Det överensstämmer bra med surfarstilen, då man reser runt i världen för att hitta de bästa vågorna. Därför finns hela världen här, samlad till fots av surfgästerna på hotellet.
Som gäst på Dos Mares får man vara beredd på att leva i den avslappnade surfarstilen, när det på en del platser kommer kallvatten ur varmvattenkranen, för att rörmokaren som monterade den, är helt övertygad om, att det är viktigare att slänga upp benen på bordet och njuta av livet, än att kontrollera om vattnet och kranarna är korrekt monterade.
Med det finns också utrymme till att låta surfbrädan var surfbräda, och ta vara på en av de andra aktiviteterna som Dos Mares kan erbjuda. Man kan bland annat hyra en häst och ta en ridtur på stranden, eller svinga
racketarna i ett set tennis eller squash. Val-möjligheterna är många.
Så, känner du för en aktiv semester och är ute efter mängder av olika sports- och motionsalternativ, då är Dos Mares den rätta platsen. Men om du inte har planerat att sysselsätta dig med de många aktiviteterna som finns att tillgå, är kvaliteten på bungalowerna, och en annars utmärkt frukostbuffé, inte riktigt tillräcklig för att mäta sig med priset.
Det mysiga rummet med eldstaden bidrar till den avslappnade stämningen på Dos Mares.
Det finns massor av lediga solstolar när man kommer tillbaka från ridturen, eller efter ett set tennis eller squash.

Prisexempel:
Bungalow, standard: 115€-130€
Bungalow, special: 135€-155€
Junior Suite: 220€-270€
OBS! Priserna stiger med ca en tredjedel under juli och augusti.
Läs mer på: www.dosmareshotel.com

Aktiviteter
Kite- och vindsurfing, tennisbana, squashbana, beachvolleybana, hästuthyrning, träningslokal och utomhuspool.

Av Jeppe Schjødt

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.