Málaga CF siktar mot toppen

Den högt profilerade tränare Manuel Pellegrini

Mycket pekar på att Málaga CF:s dagar som bottenlag är över. Hela tio spelare har köpts in under sommaruppehållet, för ett belopp som gör Málaga till den mesta aktiva aktören på transfermarknaden i hela Europa. Målet är nu Champions League.

"Vi kan spela mot de bästa". Så tydligt är det optimistiska uttalandet från veteranen Apoño, som under sommaren har välkomnat nya lagkamrater för inte mindre än 58 miljoner euro. Ett belopp, som enligt El País är större än både storhandlande Manchester City och Real Madrids utgifter till spelarköp och mer än dubbelt så stort som FC Barcelonas dito. De stora summorna kommer från den qatariske shejken och klubbägaren Al Thanis djupa fickor och ger hopp om en säsong när fokus för en gångs skull kommer att ligga på ligans topp.

"Det som sker med alla nyinköp i Málaga CF är till stor tillfredsställelse och ger hopp om någonting riktigt stort", säger klubbens högt profilerade tränare Manuel Pellegrini, som från sin tid i Real Madrid och Villareal vet hur man når toppen i La Primera Division.

Prominenta namn
Det är inte helt utan orsak som den fotbollsgalna delen av Málaga bubblar av optimism i dessa dagar. Orsaken är att bland de tio spelarna, som sportchefen Antonio Fernan-dez hittills har hämtat till klubben, finns flera namn som har gett anledning till höjda ögonbryn när de under en spektakulär show presenterades för många tusentals fans. Det är nämligen stora, etablerade och välkända namn som Ruud van Nistelrooy, Toulalan och nu senast Santi Carzorla, som från och med den kommande säsongen har bytt ut olika europeiska toppklubbar mot lilla Málaga. Rent sportsligt ger dessa spelare, utan tvekan ett markant lyft, men lika viktigt är kanske det som inköpen signalerar; Málaga kommer spela med i toppen av spansk fotboll.

Klubbägaren Al Thanis har djupa fickor

Målet är Europas finaste sällskap
Senaste säsongen bjöd på en ljummen 11:e plats, men den placeringen ska nu gärna förbättras markant så att de redan från och med nästa säsong spelar europeisk fotboll på Estadio La Rosaleda. Ett något ambitiöst mål, då ett europeiskt äventyr kräver minst en 6:e plats i ligan, som av många rankas som världens bästa. Apoño är dock övertygad om att spelartruppen har vad som krävs för att lyckas bland de bästa.

"Nu är vi på väg och vi hoppas att vi kan hänföra våra fans. Alla kommer att ha ögonen på oss. Motståndarna är förberedda på ett starkt och fashionabelt Málagalag, men vi bör kämpa varje match. Visa alla respekt. Vi har ett stort lag, men kom ihåg: vi är fortfarande långt ifrån Madrid och Barcelona. Vi kan bli bland de bästa och kvalificera oss till antingen Europamästerskapen eller Champions League ", säger Apoño, som är en av de få "gamla" spelarna som är kvar sedan tiden innan Al Thanis tid.

Det ultimata testet
Än så länge har träningsmatcherna visat att det på riktigt finns vikt bakom de optimistiska orden från Málagaorganisationen. I alla fall har de blå- och vitrandiga varit mycket övertygande i träningsmatcherna, som alla slutat med seger. Det har bland annat gått ut över lag som Feyenoord och Utrecht, som båda blev slagna utan någon som helst tvekan.

Ruud van Nistelrooy ger Málaga CF ett markant lyft

Men träningsmatcher är en sak, matcher med poäng är någonting annat.

Den efterlängtade och spänningsfyllda öppningsmatchen i La Liga-säsongen 2011-2012 mellan Málaga CF:s nya stjärnspäckade lag och de spanska mästarna och Super Cup-vinnarna FC Barcelona, som skulle ha spelats söndagen den 21 augusti på stadion La Rosaleda, blev inställd.

Spelarna i de två bästa spanska divisionerna, La Liga och division 2, gick ut i strejk då en veckolång förhandling mellan spelarorganisationen AFE och det spanska fotbollsförbundet LFP inte nådde fram till ett av spelarorganisationen önskat resultat.
Bl.a. ska AFE genom en garantifond säkerställa bättre skyddade spelarlöner i de ekonomiskt pressade klubbarna.
200 spelare har således pengar till godo.

Nya matchdatum för den inställda match-rundan är satt till den 27 och 28 december. Den senaste strejken inom spansk fotboll ägde rum 1984.

Värt att veta om Málaga CF:s säsongsstart:
Rekordmånga har under sommaren köpt säsongskort till Estadio La Rosaleda. I skrivandets stund har det sålts 26 500 till stadion, som har plats för 29 000.

Den tidigare landslagskaptenen och Real Madridlegenden Fernando Hierro har tagit plats i klubbens administration.

100 miljoner euro, det är summan som klubbägaren Al Thani har öronmärkt till spelarinköp. För tillfället har man spenderat 58 miljoner euro.

Tillskott är bland annat: Martin Demichelis (Bayern München), Jeremy Toulalan (Lyon), Joaquin (Valencia), Joris Mathilsen (Hamburg SV) och Santo Carzorla (Villareal).

Málaga CF spelade första turneringsmatchen den 21 augusti, motståndare var FC Barcelona.

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.