Málaga CF – den spanska fotbollens dårhus

Málaga CF – den spanska fotbollens dårhus

GÅ NU GUEDE

Tränare i avskedstårar.
Pressrummet var fullt när Guede sa farväl.

Den argentinska tränaren brast ut i gråt när han lämnade Málaga CF som den 28:e i raden av sparkade tränare. Pepe Mel, som en del gånger fått sparken från andra klubbar, tar nu över

Málaga har kommit att bli den spanska fotbollens dårhus. 28 sparkade tränare sedan stadens stora fotbollsklubb, med ny konstruktion, 1993 fick namnet Málaga Club de Futbol – i genomsnitt en per år!

Under ovanligt barska förhållanden åkte den 47-åriga argentinaren Pablo Guede ut med bara tre poäng av 18 möjliga under sex matcher i division 2 och slr’ckpositionen näst längst ner i divisionen. Málaga CF, med ett halvt dussin nya spännande spelare hade siktat mot toppen. Sportchefen Monolo Gaspars arbete låg i ruiner.

Guede, som tidigare i sin aktiva karriär varit en mycket populär centerforward i Málaga, hade flyttat tillbaka till provinshuvudstaden tillsammans med sin familj i våras, efter en tränarkarriär i Argentina, Chile, Mexiko och Saudiarabien med ett argentinskt mästerskap till San Lorenzo. Förväntningarna på honom och säsongen 2022-2023 var skyhöga, inte minst då Gaspar levererade rutinerade önskespelare.

Men tisdagen den 20 september kl. 22.00 kom så Málaga CF ut med ett officiellt meddelande att det var slut med Guede som tränare. Kvällen innan hade Málaga förlorat med 1-3 mot Tenerife på Estadio Helodoro i Santa Cruz – förövrigt lagets bästa match, men det dömdes bort av domaren Caparros Hernandez från Valencia.

Nu skulle den rutinerade 59-åriga Pepe Mel ta över. Han hade redan kallats in!

Gråt och applåder

Avskedet av Pablo Guede blev ganska ovanligt. Han gick inte ut bakdörren som andra sparkade tränare gjort. Han ville säga farväl och kallades in till ett tårfyllt avsked i Juan Cortes-pressrummet på Estadio La Rosaleda. På plats fanns spelarna, ledningen, medarbetarna, hans familj och Pepe Mel.

Guede tackade alla, de flesta vid namn, och började flera gånger gråta. Hans tal fick applåder.

Guede, hans fru och barn har nu stannat i Málaga och gick som publik till Estadio La Rosaleda för att se Pepe Mels debutmatch mot Villareal B.

Nu är frågan om Guede får ett nytt tränarjobb i Spanien? Han har en fläck som han måste tvätta bort.

Graffiti och förklaringar

Pressen på Guede avgång från fansen har varit stor. De kunde och ville inte acceptera ytterligare en säsong med sin klubb som bottenlag i Spaniens näst bästa division. Med graffiti på väggarna vid stadion uttrycktes skällsord mot Guede men även Manolo Gaspar, förvaltaren Jose Maria Muñoz, lagledaren Josemi, före detta Liverpool-spelare, och borgmästaren Francisco de la Torre, som är ett stort fan av Málaga CF med ett kommunalt sponsorskap till klubben.

Till och med borgmästaren hade krävt att de ansvariga skulle agera för att förbättra situationen.

När Málagalaget kom hem från Teneriffa kom de största supporterklubbarna, Frente Bokerón och Fondo Sur 1904 samt generalförbundet av de drygt 40 supporterklubbarna med hårda uttalanden mot tränaren Guede, men även mot hela organisationen i Málaga CF. De krävde respekt för och kärlek till klubben, annars avgå!

Bland annat sades det att Málaga CF ska försvaras med alla krafter.

Tog Betis till toppen

Pepe Mel, med totalt 664 matcher som tränare höll sin första träning med öppna dörrar. Fler än 1 000 personer kom till Estadio La Rosaleda för träningstillfället och under hans debutmatch mot Villarreal B (med resultatet 1-1) uppgick publikantalet till 18 886 personer.

Mel har tränat flera av Málagas framträdande namn i andra klubbar, bland annat Ruben Castro och N’Diaye.

Han har stor erfarenhet som både spelare och tränare. Tio olika klubbar som aktiv och nu 14 som tränare – huvudsakligen i division 2. Hit ledde han Rayo Vallecano.

Under en tid arbetade Mel hos Betis i Sevilla i La Liga och förde laget till UEFA Europa League. Det har varit hans största prestation hittills, men han har också fått sparken som tränare i en del klubbar.

”Det är jobbets villkor”, säger han – nu i dårhuset Málaga CF.

Fler än 1 000 kom till Mels öppna träning.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.