Här är Madrids nyaste attraktion: Madrid Rio

Här är Madrids nyaste attraktion: Madrid Rio

Den totala ytan för byggandet av Madrid Rio är över 1,2 miljoner kvad-ratmeter. Totalt täcker projektet åtta kilometer utmed Manzanaresfloden.

Förut passerade dagligen en miljon bilar på M-30, motorvägen som idag har grävts ned och för trafiken genom en tunnel.
De första planerna på att förändra området presenterades 2005. Priset har enligt uppgifter uppgått till 4 miljarder euro.
På området har det planterats 33 000 träd och 460 000 buskar. Det finns banor och anläggningar för flera olika sorters sporter och idrotter, fontäner, dammar, parker, caféer, en klättervägg, strand och en konsertscen med plats för 20 000 åhörare.
Manzanaresfloden som löper genom Madrid, är bara 92 kilometer lång och är en biflod till Jarama.
Sammanlagt har området idag 32 nya och restaurerade broar som sammanbinder östra- och västra Madrid.

Kilometer efter kilometer med breda gång- och cykelvägar, stora parker, fontäner, idrottsplatser, badstrand och otaliga broar. Madrids nya paseo längst floden Manzanares är ett måste nästa gång du besöker huvudstaden.
Madrid har fått en ny turistmagnet! Idén tills stadens nya paseo lades fram för första gången 2005 och det är alltså i år som den äntligen står färdig. Under nästan 40 år har ringvägen M-30 lagt beslag på stora delar av flodens stränder och hindrat madrileños tillgång till deras egen stadsflod. Men nu har läget förändrats. Motorvägen har grävts ned under marken och enorma områden på båda sidor av floden har gjorts om till ett stort levande, grönt bälte med en sträcka av åtta kilometer.

”En ny referenspunkt”
I april i år öppnades denna del av den nya paseon officiellt av Madrids borgmästare Alberto Ruiz-Gallardón. Han sade att Madrid Rio-projektet kommer att bli en ”referenspunkt för det nya Madrid”, och att denna del kommer vara med och utvidga Madrids kulturella hjärta. Nu handlar Madrid om mycket mer än bara Puerta del Sol, Gran Vía, Plaza Mayor och Paseo del Prado, sa han.

Samma Ruis-Gallardón har fått en stor del av äran för att det storstilade projektet nu är verklighet. Men borgmästaren och också fått ta emot kritik för att slutsumman för motorvägen och grönområdet, efter fem års byggarbete, har nått ett belopp av fyra miljarder euro. Det är en utgift som Madrids kommun har tagit på sig själv att betala, och som många madrileños fruktar kommer att leda till höjda kommunala skatter.

En dyr fröjd för ögat
Men det är inte heller bara grön idyll anpassad till behovet av rekreation eller en lugn, svalkande promenad när solen är på väg ned efter ännu en dag på jobbet, som los madrileños får för de höga skattesummorna. Här sitter även förälskade par i gräset, en del kämpar sig upp för den nya klätterväggen, andra spelar fotboll eller basket på bollplan-erna, barnen har flera olika lekplatser att busa på, medan andra utmanar sig själva i den nya skateboardparken eller tillbringar eftermid-dagen på badstranden. De som är intresserade av musik har fått sin egen konsertscen. Utöver det tillkommer joggarna och cyklist-erna som är ute för sina dagliga turer. Alla har fått någonting genom prestigeprojektet Madrid Rio.

Börjar i nordväst
Om du vill uppleva Madrids nya varumärke är den bästa utgångspunkten för den åtta kilometer långa promenaden tunnelbanestationen Príncipe Pío norr om ”Palacio Real”. När du kommer ut från stationen tar du av första gatan till höger och går ned mot Manzanares. Håll till vänster söderut, upplev och njut av promenaden längst floden. På flera ställen kan du välja vilken sida av vattnet du vill gå på. Längst vägen kommer du se grönområden och parker fulla med blommor, fina fontäner och häftiga designlösningar på broar och parker samt flera historiska monument.

Internationellt engagemang
Bakom Madrid Rio står en rad kända arkitekt- och designkontor från både Spanien och andra länder. Det mest omtalade har nog blivit den nya och monumentala bron Arganzuela som ligger längst i söder i arbetsområdet. Den ser ut som två korkskruvar i silver som möts och nästan skruvar in sig i varandra på den östra sidan av Manzanares. Dagtid glänser den spektakulärt i solskenet, och under kvällar och nätter är bron upplyst som ett tunnelliknande fyrtorn – om man kan föreställa sig det.

Det är den franska arkitekten Dominique Perrault som står bakom mästerverket som har en yta på 1 684 kvadratmeter, är 250 meter lång och har en diameter på mellan fyra och sju meter. Bron, som har plats för både fotgängare och cyklister, knyter samman stadens östra och västra del.

Tre huvudfunktioner
Madrid Rio ska tillgodose tre områden: miljö, fritid och sport.

”Vi har förändrat axeln längst Manzanaresfloden, grävt ned motorvägen M-30 för att anlägga en stor stadspark, och samtidigt har vi skapat en enastående miljömässig infrastruktur”, säger Pilar Martínez Travel, representant för planering och genomförande av projektet å vägnar av Madrids stadsråd. Hon tvivlar inte på att stadens nya ”ryggrad” kommer att bli en av de viktigaste attraktionerna i den spanska huvudstaden.

Av Arne Bjørndal (text och foto)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.