En dag i grevens palats

Storslaget, innovativt och säreget. Stora ord har använts när media från alla världens hörn har berättat om vinhotellet Marqués de Riscal. En Sueco reste själv dit för att besöka de anrika omgivningarna.

Hotel Marqués de Riscal liknar inte något annat hotell i världen. Färger i violett, guld och silver, och osannolika stålformationer som skär in i och över varandra.
"Detta ska symbolisera vinrankorna. Dessutom symboliserar den violetta färgen rödvin, medan guldet och silvret ska föra tankarna till vinkapseln och silvernätet på vårt D.O. reserva Rioja vin, berättar Natalia som tar emot oss utanför receptionen. Hon pekar upp mot den mycket speciella fasaden med plattor av titan och rostfritt stål som böjer sig uppåt längst fasaden av Hotel Marqués de Riscal.
Jag himlar med ögonen. Intrycket för tankarna till Guggenheimmuseet i Bilbao, och det är inte en slump, för bakom de två prestigebyggnaderna står den världsberömda kanadensiska arkitekten Frank O. Gehry.

Executive Suite
Allt går tydligen på räls i detta hotell. Kvinnan i receptionen hälsar och ler, frågar om resan till Riojadistriktet har gått bra. Innan jag hunnit reagera på vad som sker har portiern redan tagit hand om min väska. Sedan är han plötsligt tillbaka igen för att följa mig till mitt hotellrum. Jag blir lite förvånad över att han leder mig över en inglasad gångbro till en annan del av hotellkomplexet, men blir sedan stående, gapandes, när han öppnar en av dörrarna.
Blicken glider över ett stort rum, säkert lika stort som en stor tvårumslägenhet. Inredningen är minimalistisk och tre av väggarna är kala i vitmålad betong. Ljus lönnpanel täcker den fjärde.
Golvparketten består av lackat, mörkt trä. Den stora dubbelsängen dominerar rummet, men man har funnit plats för en liten sällskapsdel med soffa, bord och en enkel stol.
Men det är den öppna och härliga känslan av rymd som gör detta rum till en plats att trivas på.

 

Specialdesignat
Stora skjutdörrar med laminat av lönn leder in till ett stort badrum där väggar och golv är täckta av mörk marmor. Även här är den öppna känslan av rymd som är mest imponerande. Det är bland annat glasväggen mot den dubbla duschen som hjälper till att skapa stämningen.
Miguel, portiern, som har följt med upp till rummet, går igenom alla detaljer om hur den snygga TV:n från Bang & Olufsen och cd-spelare fungerar. Men de danska design- och teknologimästarna är inte ensamma om att inreda hotellets rum. Min blick fastnar på lamporna. Nyfikenheten tar över och jag måste bara ta på dem. Miguel nickar som om han har läst mina tankar:
"Ja, lamporna är specialdesignade av Frank O. Gehry. Bord och stolar kommer från den finska designern Alvar Aalto", berättar Miguel medan han pekar mot soffan: "Italiensk", säger han med en dåligt dold stolthet.
Men här finns det mer, för alla handdukar är specialdesignade och tillverkade i Portugal, sängkläderna är italienska, och när det kommer till vilken kudde du vill ha i sängen så har du tio olika att välja mellan!
"Och en sak till", ler Miguel, som snart är färdig med presentationen: "Alla våra 43 lyxiga rum och sviter är unika, har olika storlekar och sin alldeles speciella stil.

Spa och vin
Marqués de Riscals spa-avdelning ligger på bottenvåningen i samma hotellflygel som jag bor i. Återigen är allt präglat av minimalism och stilsäkerhet. Färgerna är vitt, rött och svart går igen i de olika avdelningarna. Här finns inomhuspool, turkiskt bad, jacuzzi, olika duschar och inte minst en egen avdelning som erbjuder skönhetsbehandlingar och -terapi. Alla produkter som används här är, som sig bör för ett hotell mitt i Riojadistriktet, baserade på ingredienser och oljor, först och främst från druvor och vin.
Jag finner mig själv en vilobädd, som omväxling tar jag mig ett dopp i poolen, och även några avstickare till andra avdelningar.

Mat och Michelin
Två timmar senare är jag redo för ett besök i en av hotellets två restauranger; den ena serverar traditionell baskisk mat, den andra experimenterar med moderna rätter. Gemensamt för dem båda är att Francis Paniego, en känd kock och den förste i regionen som kunde skryta med en Michelinstjärna, har ansvaret för att sätta ihop menyerna.

Jag valde den traditionella restaurangen "Bistro 1860", visades fram till ett eget bord ute på den täckta terrassen och förkortade väntetiden med att prova en av bodegans röda reserva-vin.

Det blev en bom när det gäller maten. Getfötterna jag beställde smakade gott, men det var alldeles för lite kött. Räddningen blev en maträtt, en liten grönsaksgryta med områdets traditionella kött och korvar till. Avecen avnjöts i fantastiska omgivningar utomhus på takterrassen.
Med månljus och med utsikt mot byn Elciego, bara ett stenkast ifrån hotellet, och med de mäktiga kantabriska bergen som kuliss, kunde slutet på denna dag inte bli bättre. I morgon är jag redo för en guidad tur genom Marqués de Riscals vingård.


Hotel Marqués de Riscal
Designad av Frank O. Gehry
Öppnat 1 sept. 2006
Rum: 43 lyxiga rum och sviter, från 37 till 88 kvadratmeter.
Två restauranger där alla är välkomna.
Vinbar/ Vinoteca
Bibliotek och bar finns på översta våningen.
Priser: från 275 till 1 550 euro per natt.
Egen spa-avdeling och gym (kostar från 31 euro).
Hotellet har vunnit flera internationella priser och utmärkelser för sin design.
Ägare: Starwood Hotels & Resort Worldwide Inc.
Vin från "Herederos de Marqués de Riscal
Kända som pionjärer inom produktion av Rioja-vin.
Första bodegan i Rioja som införde produktionsmetoder som de franska vinproducenterna i Bordeaux använder (1858).
Första bodegan som började använda D.O.- märkningen (Denominacion de Origen) för Rioja -vin(1972).
Vinbodegan exporterar till fler än 70 länder, och vinerna har vunnit många internationella priser.
Bodegan har behållit de gamla och ursprungliga produktionslokalerna som ligger precis intill hotellet.
Guidade turer genom bodegan erbjuds.

Hotellets adress: Hotel Marqués de Riscal, Calle Torrea 1, 01340 Elciego
Tel. 945 180 880 o www.hotel-marquesderiscal.com.

Av Arne Bjørndal

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.