Tolox och Hotel Cerro de Hijar

På utkanten av naturparken Sierra de las Nieves ligger den lilla byn Tolox, som är en mycket vacker typisk vit andalusisk by. Byn, de omkringliggande bergen och skogarna samt hotellet Cerro de Hijar som serverar fantastiskt och kreativ gourmetmat, kan…
– en vit by, ståtliga berg och gourmetmat.

I utkanten av naturparken Sierra de las Nieves, mellan Ronda och Málaga, ligger den lilla byn Tolox, som är en mycket vacker typisk vit andalusisk by. Byn, de omkringliggande bergen och skogarna, spat samt det fina hotellet Cerro de Hijar som serverar fantastisk och kreativ gourmetmat, kan man hinna med under en dag. Men omvänt så finns det tillräckligt att göra för att man ska kunna spendera minst ett par dagar här.

 

Ett par kilometer innan man kommer fram till Tolox ligger Ermita de San Roque, ett litet kapell byggt till ära för byns skyddshelgon, varifrån utsikten över Tolox samt bergen och skogarna är mycket vacker. Den ger ett bra intryck av vad som väntar när man närmar sig byn där husen nästan tycks vara byggda ovanpå varandra där de sprider upp sig längst bergssidan.

En by med en historia att berätta
Ge gärna ett besök i själva byn ett par timmar eftersom det är en ren idyll att promenera längst de blomsterprydda smala och lite branta gatorna där det känns som om tiden har vridits tillbaka hundra år eller så. Här har invånarna inte känt sig tvingade att sälja vykort eller plasttjurar i varje gatuhörn, utan i stället lämnar de utrymme för besökarna att uppleva byn som den är och som den alltid har varit.
Gå upp mot Barrio de la Rinconada del Castillo, som dock inte leder till en borg, som namnet antyder, dock finns det rester av en gammal borg i denna del av byn och man kan man faktiskt se en liten del av en mur och en tunnel.
Fenicierna byggde borgen, och som med allt annat i denna del av Spanien övertogs den senare av människor från Kartago, efter det av romarna och tillslut morerna. Det berättas att den rebelliska härföraren Omar Ben Hafsun gjorde borgen till en av de starkaste i sitt lilla kungarike.
Barrio Cristiano lever däremot bättre upp till sitt namn efter som byns kyrka, San Miguel, ligger här. Kyrkan byggdes under det 16:e århundradet på en plats där det tidigare legat en moské. Den är ganska enkel, men fridfull. Byn har förutom kyrkan även ett litet charmerande museum.
Tolox kommun har idag knappt 3 000 invån-are, och man vet att det har bott människor i detta område redan under den yngre stenåldern eftersom man har hittat lämningar efter människor i en grotta som heter Cueva de la Tinaja som ligger ca 4 kilometer utanför byn.

Snöbergen
De omkringliggande bergen är delar av naturparken Sierra de Las Nieves. Det är ett vilt och vackert bergsområde klätt med ek och gran, bl.a. den sällsynta pinsapo (spansk ädelgran), som endast finns här och i Uralbergen. Det 16 564 hektar stora bergsområdet bebos av bergsgetter, rådjur, hjortar, rävar, harar, vildkatter, vildsvin, mangustrar och örnar.
I bergsområdena arrangeras både guidade vandrings- och ridturer samt utflykter i 4×4 bilar, och värt att nämna är att det gott och väl kan snöa under kalla vinterdagar.

Floder och hälsospa
Genom området löper tre floder. Río Verde, som löper ut här, Río de los Caballos och Río de los Horcajos, som flyter samman när de når byn uppifrån bergen, och tillsammans skapar de en flod, Río Riachuelo.
Tolox kan även skryta med spat Fuente Amargosa. Detta spa använder vattnet från en källa som varje dag för ned 15 000 liter vatten från bergen. Vattnet avger en mild radioaktiv gasform som sägs kunna utföra mirakel för människor som lider av andningssvårigheter.

Avsätt ett par dagar till ett besök
Vid källan ligger Hotel del Balneario, men nyare och mer intressant är Hotel Cerro de hijar, som ligger som ett örnnäste högst upp på en bergstopp, 650 meter över havet. Härifrån har man en fin utsikt över byn, dalen och mycket av Sierra de las Nieves, och en klar dag kan man även se topparna av Sierra Nevada.
Cerro de Hijar uppfördes av de andalusiska turistmyndigheterna, men efter en tid hade de ingen som kunde driva hotellet. Då dök tre entreprenörer upp, Eugenio Llanos, Guillermo González och Martín Jerez. Dessa tre övertog hotellet 2002 och gav det en rejäl ansiktslyftning. Idag är hotellet en blandning av ett lantligt hotell och ett elegant boutiquehotell och är idealt för eskapister och en perfekt utgångspunkt om man vill utforska Tolox och bergen. Hotellet har också ett utomhusspa med fri utsikt över bergen.

Mer info på:
Tolox turistkontor
Tel. 952 487 333
www.tolox.es

Hotel Cerro de Hijar
Tel. 952 112 111
www.cerrodehijar.com

Byn löper amok
Toloxborna är normalt ett lugnt folk, med undantag av två dagar om året.
Den 8 december, som i resten av landet är helgdagen Inmaculada Concepción, kallas här även för La Cencerrada. Dagen sägs vara ett eko från de kristna och moriska konflikterna och när människor som hade konverterat till islam kastades ut ur byn. Under denna dag springer byborna runt på gatorna, ringandes i klockor och försöker göra så mycket oljud som möjligt, även på andra sätt.
Det andra fallet av kollektiv galenskap inträffar under början av året, datum skiftar från år till år, men infaller alltid sista dagen av byns karneval. Denna dag kallas för Día de los Polvos (pulverdagen) och byborna anfaller varandra på gatorna och kastar kalk på varandra tills alla är helt kritvita. På kvällen är det sedan fest på kyrktorget. Även denna tradition sägs härstamma från konflikter med morerna.

Kreativ gastronomi i lantliga omgivningar
Det finns åtskilliga restauranger att välja mellan i och runtomkring Tolox, men oavsett om man bara är i byn en dag, eller om man väljer att övernatta, bör man besöka Hotel Cerro de Hijar. Hotellet lägger störst vikt vid restaurangen där chefskocken lagar vad han själv kallar andalusisk mat fusionerad med egna kreationer.
Även om maten förtjänar en stjärna i nästa utgåva av Guide Michelin är stämningen ganska avslappnad. När En Sueco besökte hotellet serverades maten av charmerande servitörer i cowboybyxor, och trots att det var en varm sommardag, då man vanligtvist inte äter så mycket mitt på dagen, var det många säger som liksom oss tog sig tid att riktigt njuta av de många rätterna.
Menyn förändras dagligen och priserna ligger kring 10 euro för en förrätt och 16 euro för en huvudrätt. De erbjuder även en gourmetmeny som består av en aperitif, två förrätter, en huvudrätt med fisk, en huvudrätt med kött och en efterrätt för 40 euro, inklusive vin. Skulle man vilja ta en liten tupplur efter en lång lunch kan man för 25 euro extra få ett rum i ordningsställt för siesta.
Restaurangen är öppen alla dagar i veckan för både lunch och middag. De har inte semesterstängt.

Cerro de Hijar hälsar välkommen till ett mysigt besök mitt i naturens lugn.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.