Höst i Madrid är tid för museibesök

Höst i Madrid är tid för museibesök

Hösten är här och för svenskarna här på kusten är det en perfekt tidpunkt för nya museiupplevelser på ”de fyra stora” i Madrid.

El Prado-museet, Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza och uppkomlingen CaixaForum bjuder på otroliga samlingar av konstverk, från klassisk till modern konst, från målningar till tryck, via skulpturer till installationer och fotokonst på fasta och tidsbegränsade utställningar.
Det är inte för intet som Madrid räknas till en av Europas ledande konstmetropoler. Förra året satte de fyra största och mest kända konstmuseerna i Madrid nya besöksrekord med sammanlagt nästan sju miljoner besökare – det är mer än dubbelt så många människor som bor i huvudstaden.

El Prado toppar listan
Museo Nacional del Prado är Madrids mest besökta museum. Under de två senaste åren har besöksantalet för det gigantiska museet legat på över 2,7 miljoner, enligt den spanska nyhetsbyrån EFE. Nationalmuseet är det äldsta av de fyra stora och har idag en konstsamling som omfattar 7 600 målningar, 1 000 skulpturer, 4 800 tryck och 8 200 teckningar. På grund av platsbrist kan färre än 1 000 konstverk ställas ut samtidigt. Mer än 3 000 verk är hela tiden utlånade till andra museer och offentliga institutioner, resten står på lager.
Museet är speciellt känt för sina samlingar av europeisk konst från 1300- till 1800-talet med de spanska mästarna Goya, El Greco och Velázquez är starkt representerade.

I kö för Picasso
Under föregående år var det Reina Sofia-museets besöksantal som ökade mest. Det är speciellt museets berömda målning ”Guernica” av Pablo Picasso, men även en stor samling av Salvador Dalís arbeten, som lockar till sig de många människorna till museet. Förra året var det nästan en kvarts miljon fler besökare än året innan. Det motsvarar en ökning av nästan 10 %. Med sitt höga besöksantal är museet, som öppnade 1992, idag rankat som nummer två i Spanien och nummer 15 i världen med 2,3 miljoner besökare.

Miss Spanien som styr
Thyssen-Bornemisza-samlingen räknas till en av världens största privata konstsamlingar och innehåller verk från de senaste 700 årens konsthistoria. Det var den tysk-österrikiska industrimagnaten baron Thyssen-Bornemisza och hans familj som byggde upp samlingen.
Då baronen gifte sig 1985, med tidigare Miss Spanien 1961, Carmen Cervera, flyttade han nästan hela samlingen med mer än 1 600 konstverk från Schweiz till Madrid. Baronen är idag död men Carmen Cervera har fortsatt verksamheten. I fjol öppnade hon dörrarna för 821 000 besökare.

Hängande trädgård
Uppkomlingen bland Madrids viktigaste museer är CaixaForum som ligger mitt i det spanska konstspåret. Byggnaden ser inte ut som någon annan byggnad du har sett. På gården utanför möter du först en enorm, hängande trädgård med 15 000 växter på 24 meters höjd.
Själva museet ligger i ett gammalt, ombyggt elkraftverk. Man har behållit fasaden men grunden är borta och över det gamla hustaket har det kommit en tillbyggnation i form av oxiderade stålplåtar. För att komma in i byggnaden måste man helt enkelt gå in under huset. Där innanför väntar fasta och speciella utställningar av klassisk och modern konst. Omkring en miljon människor besökte det otraditionella konstmuseet förra året.

På en rad
På en tre-fyra dagars resa, eller under en weekend, hinner du besöka Madrids mest berömda konstskatter. Men kom ihåg att ta på dig bekväma och gåvänliga skor då du kommer att promenera mellan de fyra stora museerna som ligger med lagom promenadavstånd från varandra längst Paseo del Prado i centrala Madrid. Med start vid den kända tågstationen Atocha kan du börja med Reina Sofia som ligger precis tvärs över gatan. Efter det kommer CaixaForum och Prado innan du avslutar med Thyssen-Bornemisza.

Madrid museerna:

Museo Nacional del Prado
Antal besökare 2010: 2,7 miljoner
Etablerades 1819 och blev spanskt nationalgalleri 1868
Har en stor och fast utställning av äldre spanska mästare utöver tillfälliga temautställningar
Hemsidan: www.museodelprado.es (spanska och engelska) erbjuder bl.a. ett sökbart onlinegalleri

Museo Reina Sofía
Antal besökare 2010: 2,3 miljoner
Officiellt namn: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia
Samlingen består huvudsakligen av 1900-talskonst
Har fått sitt namn efter den spanska drottningen och invigdes 10 september 1992
Hemsida: www.museoreinasofia.es (spanska och engelska) med information om kommande utställningar och konstsamlingar

Museo Thyssen-Bornemisza
Antal besökare 2010: 821 000
Är med sina 1 600 verk en av världens största privata konstsamlingar
Invigdes officiellt i Madrid oktober 1992
Framförallt konst från 1600-talet och framåt samt nyare amerikansk konst är välrepresenterad
Hemsida: www.museo-thyssen.org (spanska och engelska) med onlinegalleri

CaixaForum Madrid
Antal besökande 2010: 1,02 miljoner
På 10 000 km2 serveras ett brett urval av konst och attraktioner – både traditionella och moderna. Arrangerar även koncerter och workshops
Öppnade 2008 i ett gammalt och ombyggt elkraftverk
Hemsida: http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforummadrid/caixaforummadrid_es.html.

Av Arne Bjørndal

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.