Alcazaban som finns i Málaga är den bäst bevarade i Spanien. Från början var det fenicierna som byggde den, efter dem kom romarna och byggde vidare, några hundra år senare byggde morerna mur, torn och palats, åter en restaurering skedde under det katolska kungaparets tid och Napoleons trupper möblerade om. Under ca 2 000 år har alltså den spännande fästningen skapats och idag brer den ut sig över kullen mellan den romerska teatern och den högt liggande fästningen Gibralfaro.
Málaga visar sig från sin mest intressanta och även sin bäst bevarade sida vid Plaza de la Aduana, mellan Plaza de la Merced och stadshuset. Det är där som man idag hittar ingången till fästningen som kallas Alcazaba. Ordet kommer ursprungligen från al-qasbah, som betyder fästning på arabiska.
När man går in genom Puerta del Cristo (Kristi port) kommer man först fram till receptionen där man betalar inträde. Där kan man också se en skiss över fästningen vilket ger en bra överblick över det egentligen rätt stora området.
Namnet på porten avslöjar att det var här som den första mässan hölls efter att det katolska kungaparet erövrade Málaga. Men det var förstås långt senare.
En fästning byggs ut
Innan dess hade morerna som bekant tagit sig över Gibraltar sund. Samma år, 711, intog de staden som på den tiden kallades för Malaca. Arkeologer påstår att det var först mellan 1057 och 1063 som det nordafrikanska folket på allvar började bygga ut fästningen. Kanske kände man sig hotad, kanske var det för att samtidigt kunna bygga ett palats där stadens guvernör kunde beskyddas.
Det skulle ha varit den dåvarande kungen av Granada, Badis Ben Habús, som beordrade att arbetet skulle starta. I denna veva gjorde man om den närliggande romerska teatern till ett stenbrott, kolonner och pelare användes till själva bygget och marmor och statyer till utsmyckning.
Stadsmur och skjuthål, fängelsehålor och palats
Idag finns det två stadsmurar; en yttre och en inre. Förr fanns här även en tredje mur som knöt ihop fästningen med stadens vallar, men den finns inte kvar.
Det går att promenera mellan de två kvarvar-ande murarna och uppleva lite ursprungligt Málaga. Bakom den yttersta muren, vilken är den lägsta, finns det trädgårdar med palmer och bougainvilleor, innergårdar med fontäner och en liten kanal där färskvatten rinner igenom och som på så sätt skapar lite svalka. Här finns det en vacker labyrint av stigar, varav en del gör 180 graders vändningar, vilka hade till orsaken att förvirra ovälkomna styrkor, och allting följer bergskantens naturliga topografi. Med andra ord går det uppåt för backar och nedåt för trappor längst det flesta av dessa stigar.
Under promenaden går man också förbi området vid Puerta de los Arcos och Torre del Tinel, där arkeologer tror att tillfångatagna kristna låstes in i en fängelsehåla under natten, medan de självklart arbetade dagtid, och man kan se andra kuriosa som det romerska badkaret i marmor, en relief av ett vildsvin och en enorm fot som romarna också lämnade kvar efter sig.
Mitt i fästningen, bakom den inre och högre stadsmuren, ligger palatset. Palatset består av flera rum, korridorer och patior och en hel liten stadsdel med pyttesmå hus, som ligger gömda bakom den stora byggnaden. Idag finns där ett museum med en utställning med keramik och verktyg, varav en del har hittats i fästningen, och andra är faktiskt nutida, alltså sådana som liknar dem som man kan köpa idag.
Kristna trupper återintar Málaga
Århundradena gick, olika moriska dynastier regerade i södra Spanien fram till 1487 då det katolska kungaparet Isabel och Fernando vände blickarna mot Málaga efter att ha intagit El Zagal i Vélez. Efter många månaders belägring intog de staden den 19 augusti. I och med det upphörde den moriska ockupationen, men det gjorde inte byggandet av Alcazaba. Torn och murar byggdes upp helt eller delvis efter de kristnas återtagande av staden, och även franska trupper bidrog till bygget 1814 och 1815.
När det rådde sämre tider under det tidigare
och i början av det förra århundradet använde stadens invånare sig av de många byggmaterialen som fästningen bestod av, så det lilla kvarteret La Coracha har byggts upp av muren. Husen här revs så sent som under 1990-talet.
Med de många olika byggstilarna, en stor insats från myndigheterna, som under 1990-talet och åter igen 2009 har restaurerat området, så framstår fästningen idag som ett unikt byggnadsverk med en vacker blandning av byggstilar, material och dekorationer, som klamrar sig fast längst bergssidan över Málaga mot Gibralfaro.
Förr kunde man gå mellan de två fästningarna längst en väg, men nuförtiden är den avstängd så man får lov att gå utanför murarna, upp längst Paseo Juan Temboury, som är den vägen som vi ska ta nästa gång.
Andra historiska byggnader
Vi låter denna serie Málagas byggnader berätta historien. I oktobernumret började vi i god kronologisk ordning med den romerska teatern.
Läs om teatern och andra spännande platser här på www.ensueco.com.
Praktisk info
Här ses ingången till fästningen.
Öppet varje dag förutom måndagar.
Sommar: 09.30 – 20:00, vinter: 08.30-19.00.
Adress: Plaza de la Aduana.
Hiss: Från Calle Guillén Sotelo (bakom stadshuset).
Inträde: 2,10 euro, inklusive Gibralfaro 3,5 euro.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001