Cirque du Soleil – artister och akrobater utan dess like

Cirque du Soleil – artister och akrobater utan dess like

De sista i publiken letar sig fram mellan bänk-arna för att inta sina platser innan föreställningen börjar. Förväntningarna är höga trots att kännedomen om kvällens föreställning är ganska liten. För många är det första gången, andra är erfarna entusiaster som ser fram emot att se var kvällen har att bjuda på, och de skäller på de sista i publiken som fortfarande irrar runt i salen för att hitta sina rätta platser – som om det skulle vara deras fel att föreställningen inte har börjat ännu.
Plötsligt blir det alldeles tyst i salen. Alla ansikten vänds mot scenen som ligger i totalt mörker. Det ryser till i hela kroppen när kören börjar sjunga med starka melankoliska stämmor. Människorna i publiken sitter som förstenade på sina platser, som om de blivit inkastade i ett annat universum. Den ena strålkastaren efter den andra tänds på scen i takt med musiken. Föreställningen har börjat och nu intar artisterna, som publiken har väntat på, scenen i färgstarka kostymer. Musiken förändras och får en mer munter melodi som livar upp publiken medan scenen fylls med artister och akrobater. Cirque du Soleil – världens mest berömda cirkus – har ännu en gång kommit till Málaga och glädjen är stor.

Fyra dagar med äventyr och akrobatik
Den kanadensiska cirkusen Cirque du Soleil, som i år gästar Málaga under de första fyra dagarna i december, lockar alltid till sig stor publik, oavsett var i världen de turnerar. En av orsakerna till detta är den fantastiska koreo-grafin, vari artisterna samt tragedi uttryckt genom musiken och akrobatiska konster, är så väl sammansatt att publiken efter att ha sett en föreställning alltid vill ha mer så att de tillslut väljer att se alla föreställningar som sätts upp i Málaga.
Alegría har setts av över 10 miljoner människor över hela världen.

Cirque du Soleil uppträder med föreställningen Alegría i Málaga mellan den 1 till den 4 december. Tillskillnad från när Cirque du Soleil senast gästade Málaga, när föreställningen visades på feriaplatsen, flyttar nu gruppen inomhus och föreställningarna äger rum i Palacio de Deportes Martín Carpena, där det finns plats för 11 000 åskådare.
Föreställningen Alegría är skapad av den berömda teaterregissören Franco Dragone, som har stått bakom många andra av Cirque du Soleils föreställningar. Med bakgrund inom teatervärlden, var han framför allt har regisserat teatrar som bygger på missbruk, hemlöshet och fängelsemiljö, förmår Dragone att kombinera teater med cirkus vilket har resulterat i en rad fantastiska föreställningar med artisterna och akrobaterna från Cirque du Soleil som frontfigurer.

Hopp på framtiden
Trots föreställningens namn Alegría, som ju betyder glädje, handlar den snarare om en tragedi. Dragone regisserade Alegría i samband mer Cirque du Soleils 10-års jubileum 1994. I stor kontrast till den glädje som Cirque du Soleils ägare Guy Laliberté utstrålade efter många års kamp att bli erkänd på ett internationellt plan, menade Dragone att de många årens hårda kamp bäst skulle komma att skildras genom en tragisk föreställning, för som han sa så används ordet alegría när man upplever stor förtvivlan men samtidigt är säker på att framtiden är ljus. Det är det som ligger till grund för skapandet av Alegría. Kulisserna i föreställningen påminner om gotisk arkitektur och skapar en känsla av förtryck och tragedi och alla kostymer är designade i en dekadent barockstil. Trots sin mycket annorlunda genre är Alegría en av de mest berömda föreställningarna och soundtracket är Cirque du Soleils bäst säljande hittills. Alegría är den enda av Cirque du Soleils föreställningarna som har filmatiserats, vilket ägde rum 1999 och även då regisserad av Dragone.

Ingen historia utan artisterna
Oavsett om det handlar om Alegría eller någon av de många andra föreställningarna i Cirque du Soleils repertoar skulle dessa inte existera om det inte vore för alla de professionella artisterna och akrobaterna. Dessa sätter varje dag sina liv på spel för att ge publiken
den mesta upplevelsen för sina pengar. Alegría består av 55 artister från 15 olika länder som kan utöva de mest otroliga akrobatiska övningarna. På 40 meters höjd svingar de sig från trapets till trapets, kastar runt varandra samtidigt som de utför livsfarliga saltomortaler. Andra kastar brinnande knivar, formar kroppen i omänskliga positioner samtidigt som historiens huvudpersoner inför liv i föreställningen med en tragisk berättelse.
Fleur guidar publiken genom Alegría. Han är en opålitlig och oförutsägbar person som kan verka lite konstig, men som mest av allt gammal och grinig. Han är elegant klädd, även om den fina jackan har svårt att täcka den stora magen. Han omges av de gamla fåglarna Old Birds, som i kontrast till Fleur hela tiden tror att de är unga och vackra samt att bättre tiden väntar kring nästa krök. De representerar den gamla aristokratin och trots att de hela tiden ler åt sig själva i figurativa speglar är de i verkligheten vanställda, gamla och fula. För att gömma verkligheten klär de sig i fina hattar och dräkter med band, smycken och broderier. Tamir har ett varmt hjärta och ger alltid en hjälpande hand. Han är en magisk fe som alltid dyker upp när han behövs. The White Singer är en historieberättare som sjunger om allt som hon ser runtomkring sig. Hon sjunger om melankoli, hopplöshet, glädje och lycka. The Black Singer är den vita sångerskans alter ego. Hon sjunger om samma saker men med en ondskefull ton. Hennes svarta klänning avspeglar de många hemligheter som hennes hjärta gömmer.

Cirque du Soleil är i anno 2011 i en kategori för sig. Hjärnan bakom Solens Cirkus, Guy Laliberté, kunde inte i sin vildaste fantasi ha föreställt den succé som hans projekt skulle komma att få när han för 15 år sedan var tvungen att be om hjälp för att förverkliga sin dröm och överleva samtidigt. Men det som 1984 började som en liten teatergrupp med 20 skådespelare, är idag en hel verksamhet med över 5 000 anställda i världen.

Kort och gott
400 kostymer används i föreställningen Alegría.
Alla kostymer är sydda i Montreal, Kanada, där över 300 designers och sömmerskor är anställda.
Old Birds kostym har tagit 200 timmar att sy.
Idag har Cirque du Soleil 5 000 anställda varav 1 300 är artister.
På huvudkontoret i Montreal finns 2 000 personer anställda.
Det finns mer än 100 olika arbeten hos Cirque du Soleil.
Cirque du Soleil har inte mottagit någon form av ekonomsikt stöd sedan 1992.
Fler än 100 miljoner besökare har sett Cirque du Soleils föreställningar sedan 1984.

Av Louise Kathrine Pedersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.