La Sueca – 3 dagar i Barcelona på 3 olika sätt

La Sueca - 3 dagar i Barcelona på 3 olika sätt

Så var det äntligen dags. Det känns som alla jag känner har varit i Barcelona, och alla tycker om staden. En metropol i Europa med trender, kultur, historia, konst, shopping, gastronomi m.m. Jag ska inte berätta om alla sevärdheter i Barcelona, utan istället om hur vi tog oss runt.

Tre dagar i en storstad räcker inte till mycket, men det är allt jag och min sambo har. Vi har sett till att resa från Málagas flygplats tidigt en fredagsmorgon och efter flygtur och taxiresa är vi faktiskt framme vid vårt hotell, några stenkast från La Rambla, innan lunch.

Trots att jag gärna utforskar de kulinariska världarna så är denna weekend vigd åt att utforska Barcelona på vårt sätt, helt utan planering och förberedelse. Okej, det är inte riktigt sant. En tid innan läste jag boken ”Katedralen vid havet” av Ildefonso Falcones. Romanen utspelar sig, som säkert många vet, i 1300-talets Katalonien och gestaltar bl.a. byggandet av katedralen Santa María, och har i mig skapat en längtan av att se denna byggnad.
Vi bestämmer oss att börja till fots. Vi bor mitt i Barri Gotic så vi har nära till mycket, både sevärdheter, restauranger, caféer och shopping. Det jag tycker om med att gå är att man kommer staden så nära. Jag är en sådan som plötsligt kan göra en avstickare om jag ser t ex en vacker gränd, en sprudlande marknadsplats eller hör en spelman spela vackert. Detta råder det ingen brist på i Barcelona så faktiskt tar det oss hela dagen att vandra från hotellet till den mystikfulla katedralen Santa María, följt av den maje-stätiska basilikan La Sagrada Fámilia och tillbaka till Barri Gotic och den livliga gatan La Rambla. Detta kan låta som en relativt snabb promenad, men med Sara kan den kortaste sträcka och visit ta mycket lång tid, då jag ofta har en önskan att utforska allt, och däremellan besöka mysiga caféer, barer och restauranger – gärna sådana var man inte skymtar några andra turister. Väl tillbaka på hotellet känns det också i fötterna och båda sover vi gott hela natten.

Andra dagen hoppar vi på sightseeingbussarna. Aldrig har jag kunnat föreställa mig själv sitta på en sådan. Det är ju bara turister som gör, men hej, jag är ju turist! Med mindre smickrande blå hörlurar i öronen följer vi stadens och byggnadernas historia. Vi hoppar av här och där för att ta en närmare titt på sevärdheterna eller ibland för att ta en kopp värmande te – för trots att dagen är varm så blir det kallt på bussens öppna tak och det är naturligt vis där vi sitter för där ser vi bäst. Jag måste faktiskt erkänna att vi lät några bussar köra förbi när vi såg att alla sätena på taket var upptagna. Jag måste också erkänna att vi beter oss som galna turister med kameran i högsta hugg – trots att vi vet att fotona inte kommer att bli bra och bara kommer att samlas på hög. Vi har roligt, vi skrattar, pekar, hoppar av och hoppar på och hinner faktiskt se väldigt mycket och skapa oss en uppfattning av staden under dagen.
Sista dagen kommer vi överens om att med linbana ta oss upp till berget Montjuïc, med bl.a. sitt konstmuseum, borgen och Olympiastadion. Kön till linban-an, som går från hamnen, är lång och efter att ha köat i över en timme så har både jag, mitt humör och mina fötter fått nog, lika så min sambo. Rastlöst titta vi runt och upptäcker en mopeduthyrningsbutik – aha! Trots att det snart är vår tur att hoppa på linbanan bryter vi oss ur kön och styr kosan mot mopederna. Jag har aldrig kört moppe, så min sambo får kvittera ut en, men i stället för moped väljer han en motorcykel då vi får den för samma pris för att klockan redan hunnit bli tolv. Glada hoppar vi upp på vår nyfunna vän, tar på oss de mindre charmerande hjälmarna och så bär det av. Vi ser Montjuïc, Temple del Sagrat Cor på toppen av Tibidabo och Gaudís Parc Güell, innan vi roar oss med att bara upptäcka olika delar, innan det är dags att knyta sig inför morgondagens återresa till Costa del Sol.

• Sightseeingbussarna har tre linjer och kostar totalt 23 € för en dag och man får även ett rabatthäfte med erbjudanden till många av Barcelonas sevärdheter.

• Att köra i Barcelona är lätt. Dock får man inte svänga vänster direkt utan måste istället göra tre högersvängar. Moped- och cykeluthyrning finns på många platser i staden, vi betalade 25 € för en dag.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.