Propolis – binas egna försvarssystem

Propolis – binas egna försvarssystem

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Propolis är ett ämne som honungs bin gör av kåda för att skydda sitt bisamhälle mot mikroorganismers angrepp. Människa har nog sedan världens skapelse haft nytta av dessa flitiga insekter som lever i ett välorganiserat samhälle och samlar på blommornas nektar.
Redan förr kände egypterna, assyrierna och grekerna till hur de skulle använda kådan till medicin. Man använde i stor utbredning pulveriserad kåda på sår, infekterade ögon, och svullnader. Sedan uppfann arabiska läkare att kådan rensar blodet och hjälper mot svullnader och svulster.
En medfödd instinkt hos bina får dem att ta den kåda som innehåller mycket flavonoid som var för sig har en ganska speciell kemisk sammansättning och funktion. Genom binas bearbetning av kådan tillförs olika körtelämnen som har stor betydelse. Ämnet som bildas, Propolis, har nämligen en stark antibiotisk verkan och används av bina till att skydda biståndet mot bakterier och andra mikroorganismers intrång.
Propolis är kemiskt sett ett mycket komplicerat ämne. Det var två franska vetenskapsmän och professorer vid Pasteur institutet i Paris, P. Lavie och Remy Chauvin, som konstaterade att Propolis har mycket starka antibiotiska egenskaper, dvs. samma egenskaper som de olika penicillinsorterna. Många forskare menar att en stor del av hemligheten bakom Propolis effekt på olika sjukdomar beror på dess innehåll av P-vitamin, som kemiskt hör till flavonoiderna, en grupp ämnen som finns i de flesta plantor och i särskilt hög grad i kåda. Propolis består till 50-55% av kåda plantor, cirka 30 % är vax, 8-10 % eteriska oljor och cirka 5 % fasta ämnen som bl.a. blomsterpollen. Dessutom är Propolis rik på aminosyror, organiska syror, järn, koppar, zink och vitaminer.


Generellt sätt kan man börja en Propolis kur mot alla former av sjukdomar, för det är viktig att stärka kroppens immunförsvar. Propolis används mest mot sjukdomar i munhålan och svalget. Ryska undersökningar har visat att Propolis ökar organismens naturliga motståndskraft, främjar bildningen av antikroppar, förhöjer cellernas förmåga att oskadliggöra bakterier, förhöjer blodets proteininnehåll och påskyndar bildningen av ny, sund vävnad. Propolis rekommenderas därför speciellt vid följande besvär:
Förkylning, halsinflammationer, bihåleinflammation, bronkitis, magsår, underlivsinflammationer, psoriasis och andra former av eksem, urinvägsinfektioner och giktbesvär.
Propolis kan fås i kapslar, pulver, nässpray, halsmixtur, munlotion, tabletter m.m. Dessa produkter kan köpas i Vitamina i Centro Idea.

Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco