Fråga Tandläkaren januari 2012

Hej!
Jag heter Tommy och är 48 år gammal. Jag tycker inte alls om att gå till tandläkaren och har inte varit hos någon under ca 15 år. Jag vet att jag behöver gå för en undersökning för mitt tandkött blöder mycket och det börjar göra ont i några tänder. Jag klarar inte av ljudet av borren, eller sticket av bedövningssprutan etc……Vad kan jag göra? Vad finns det för hjälp?

Hej Tommy
Tack för ditt mail. Du är absolut inte den ende med dessa känslor inför tandläkarbesök. Vi är därför väl förberedda och kan hjälpa dig inför de olika moment som kan kännas obehagliga för dig hos tandläkaren.
Det viktigaste av allt är en öppen och rak kommunikation mellan patient och tandläk-are. Berätta vad det är som bekymrar dig, berätta för tandläkaren om du vill veta allt hon/ han gör under behandlingen eller tvärtom om du inte alls vill veta.
Alla är olika och vill ha det på olika sätt. Det kan vara svårt för oss att gissa sig till hur just du vill ha det. Vårt mål är att du ska känna dig lugn och avslappnad under behandlingen.
Ljudet av borren kan lätt elimimineras med hjälp av musik. Du kan själv välja musik och vi har hörlurar som även tar bort yttre ljud.
Sticket från bedövningssprutan känns inte något eftersom vi applicerar en lokal bedövningsgel före sticket. Därefter sprutas vätskan in mycket långsamt så det inte ska kännas något.
Om du trots detta tycker att det är svårt att klara av behandlingen, finns det enkla medicinska hjälpmedel att få på vår klinik:
Dormicum innehåller ett läkemedel som heter midazolam. Det tillhör en grupp av läkemedel som kallas ”bensodiazepiner”. Dormicum verkar snabbt och gör att du känner dig sömnig, det gör dig också lugn samt att musklerna slappnar av. Medicinen håller i sig under någon timme efter avslutad behandling. Du kan behöva sitta kvar ett tag på kliniken eller få hjälp av någon vän med att komma hem då du inte bör köra bil samma dag.
Lustgas är en milt bedövande gas som inand-as via näsan med en mask under behandlingen. Lustgasen ger dig en lätt rogivande känsla, hjälper till vid smärtlindring och gör dig avslappnad. Gasen är ute ur kroppen en halvtimme efter avslutad behandling. Du kan gå ifrån kliniken själv. Klökningsbesvär brukar behandlas lätt med hjälp av Dormicum och/eller lustgas.
Tiderna har förändrats och numera behöver inte ett tandläkarbesök vara förknippat med smärta och obehag.
Boka redan en tid idag för ett samtal med din tandläkare du har förtroende för. Vänta inte. Dina besvär i munnen går inte över av sig själv. De behöver behandlas snarast. En infektion i munnen påverkar hela din kropp.

Välkommen att kontakta oss om du har fler frågor!

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.