Håll din lever frisk och stark
Det är ett underligt år som vi precis trätt in i. Alla vet att det är någonting på gång. Gissningarna går från de mest dystra med sjukdom, naturkatastrofer, ekonomisk kollaps, jordens undergång m.m. till de mest positiva som säger att vi är på väg mot en gyllene tidsålder, då alla kommer att ha det bra, ta väl hand om varandra, vara glada, omsorgsfulla osv.
Trots att jag har läst många teorier och vägt för och emot, har jag gett upp med att försöka klura ut vad det nya året kommer att föra med sig. Men en sak vet jag; jag kan leva i nuet så mycket som möjligt, lägga oron på hyllan och koncentrera mig på saker i min närhet, vara glad och förhoppningsvis även sprida glädje runtomkring mig, hålla kroppen frisk, hålla mig i form, äta så sunt som möjligt, ta de bästa antioxidanterna osv.
Naturligtvis ska vi hålla hela kroppen frisk för, som vi alla i denna värld står i förbund med varandra, står även cellerna i våra kroppar i förbund med varandra.
Denna gång har jag valt att fokusera på levern. Det finns många orsaker till detta. För det första har framlidne Dr. Vogel en gång skrivit att om man har en frisk lever så har man också en frisk kropp, och det är ju just levern som många av oss har varit lite stygga mot under julens och nyårets festligheter.

Symptom
Typiska symptom på en sliten lever är en enorm trötthetskänsla, trots tillräckligt med sömn, yrsel, hudproblem som t ex acne, eksem, psoriasis, pigmentförändringar pga. ålder, förstoppning, smärta i leder och muskler m.m.
Andra symptom är grumlig och gulaktig ögonvita, svårigheter med att bryta ned fet mat, att man har svårt att tåla tobaksrök, parfym och andra starka dofter.

Maten – avgiftning och stöd
Ett av nyckelorden för en sund lever är avgiftning. Det är nämligen det som är så otroligt med vår lever, att hur medtagen den än är, klarar den nästan alltid av att återhämta sig med hjälp av förändrad, bättre livsstil. Så håll en sund diet och ta rätt tillskott.
Begränsa alkoholintaget till 1 – 2 enheter per dag, eller uteslut den helt under en period. Undvik raffinerad mat. Ät så mycket ekolog-iskt som möjligt. Minska intaget av mättade fetter och ät i stället fisk och andra essentiella oljor.
Ät mycket frukt och grönsaker, särskilt bär, rödbetor, selleri, broccoli och kål.
Strö gärna en tesked lecithin över din frukost. Lecithin hjälper kroppen att bryta ned fetter och hjälper därmed leverns arbete.
Undvik tunga måltider, ät istället små lätta måltider, det underlättar också leverns arbete.

Bra tillskott
Jag säger det alltid, och jag betonar det nu också, se till att ta en bra multivitamin/mineralprodukt som bas, t ex Omnimin, Spektro, Mivitotal m.m. och tag en kapsel med essen-tiella oljor. Var noga med att den är av bra kvalitet utan toxiner, t ex CardioMega, EPA GLA+, Bio-Marin m.m.
Mariatistel är det mest kända levermedlet och innehåller bioflavonoider som Silymarin. Det främjar cellbildningen i levern och ökar gluthathionet i kroppen, vilket är en speciellt viktigt antioxidant som avgiftar levern. Mariatistel har visat sig vara bra för återhämtning av levern när den är skadad av alkohol.
Alfa Lipoic Acid är en särskilt stark antioxidant. Jag älskar Alfa Lipoic Acid då den bland alla sina fördelar även ökar effekten av andra antioxidanter i kroppen. Det är många diabetespatienter som tar den för att undvika problem. En del forskare menar att den kanske till och med att hjälpa till att förebygga blodproppar och hjärtsjukdomar.
Alpha Lipoic verkar särskilt bra när kroppen har rikligt med Q10 och C-vitamin.

Små tips
Det finns otroligt mycket mer som du kan göra för din lever, men platsen här är begränsad, men detta kanske kan ge dig lite inspiration i alla fall. Vet du med dig att din lever är hårt belastad rekommenderas du uppsöka en läkare som är specialiserad på levern och gärna även en specialist inom behandling med naturliga levermedel.
Jag har även sett att Edta-behandlingar har gjort underverk på en skadad lever. Sök läkare med specialutbildning.
Undvik föroreningar. Sök glädje, det har nämligen visat sig att ilska och dålig leverfunktion hänger ihop.

Av hela mitt hjärta önskar jag dig ett gott nytt år!

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.