Drömmen om det spanska paradiset

Just nu uppehåller sig ett stort antal illegala afrikanska flyktingar i Spanien och myndig-heterna vet inte vad de ska göra med situationen. Vi får ofta höra om de afrikanska båtflyktingarnas livsfarliga resa över havet för att nå Spaniens kust och om problemen med att sända tillbaka dem. Men hur är det egentligen för en illegal invandrare att leva och bo i Spanien? Jag har träffat Dame från Senegal för att tala med honom om hur livet är ”sin papeles”.
Dame möter mig med ett stort leende utanför ett café i centrala Granada. I vänster hand håller han en bunt kopierade CD- och DVD-skivor och i ryggsäcken har han fler. ”Jag ska jobba efter vårt möte”, säger han ursäktande, medan han packar ned skivorna i väskan innan vi går in på caféet.
Dame säljer kopierade CD- och DVD-skivor på gatorna i Granada, huvudsakligen till turister, för spanjorerna köper inte kopior längre. ”Innan jag kom hit upp fick jag veta att det fanns massor av jobb och att jag kunde tjäna massor av pengar, men det stämmer inte”. På grund av krisen och den stora arbetslösheten spenderar människor mindre pengar och som i resten av samhället märks det även i Dames bransch.

Bristande illusioner
Dame kom till Spanien för fyra år sedan. Efter sex år i skolan i Senegal fick han jobb på en marknadsplats där han sålde kläder. Då sparade han ihop pengarna han tjänade till en flygbiljett. När han var 21 år reste han ifrån sin familj i hopp om att finna lyckan i form av ett välbetalt arbete i Spanien. Även om vi ofta får höra om de afrikanska båtflyktningarnas dramatiska och livsfarliga resa över havet, så har många av de tusentals illegala invandrarna kommit hit på långt mer legala vägar, med flyg. Dame hade en vän i Spanien som hade berättat för honom om alla möjligheterna till att tjäna pengar här i landet. Med ursäkten att han skulle besöka sin vän fick Dame lov till inresa i Spanien. Han kom till Granada var han snart upptäckte livet i Spanien inte riktigt stämde överens om det som han hade föreställt sig.
En forskargrupp från universitetet i Madrid (UNISCI) har undersökt migrationen från Afrika till Spanien och resten av Europa och de menar att det är de allra fattigaste som flyr från sina hemländer. En resa kostar ofta väldigt mycket – antingen i form av mutor eller en flygbiljett, vilket betyder att invandraren ofta ger upp ett liv där denne har haft ett arbete och möjlighet att spara ihop pengar till att förverkliga drömmen om ett liv med flera och bättre möjligheter, som de dock endast har hört om eller sett på TV eller Internet. Därför blir de besvikna och riskerar att hamna i en situation med sämre arbeten än vad de kom från.
Detta faktum blev även Dames verklighet och han får lov att erkänna att livet i Spanien inte är bättre än det han reste ifrån i Senegal; ”När jag nu funderar över det kan det verka väldigt dumt, att jag lämnade mitt jobb i Senegal för det här. Mitt jobb här är inte bättre, det är svårt att tjäna pengar och jag har rest ifrån min familj”.
När samtalet kommer in på Dames familj sänker han blicken i bordet och blir tyst: ”Jag har inte råd att resa tillbaka nu. Varje gång som jag har lite pengar så skickar jag dem till min mor, så jag har inga möjligheter att spara någonting. Dessutom finns det inte heller några jobb i Senegal nu”.

Glad trots ringa utsikter
Trots att Dame saknar sin familj så har han lyckats bygga upp ett nätverk och har många goda vänner. Han ser positivt på sitt liv och på sin framtid: ”Naturligtvis saknar jag min familj, men nu är jag här. Detta är mitt liv nu och jag har goda vänner som jag spenderar min tid med”.
Dame drömmer fortfarande om att få ett lagligt jobb så att han kan tjäna mer pengar och sedan så småningom också spara ihop så att han får råd att resa tillbaka hem till Senegal: ”Jag vill gärna bara ha ett jobb. Jag tycker om att jobba och jag arbetar gärna hela dagarna, men det är svårt att hitta någonting att göra såsom tiderna är just nu”. För att förbättra sina chanser att få arbete studerar han också spanska en gång i veckan. Det är frivillighetsorganisationen CEAR som erbjuder illegala invandrare spanskakurser så att de kan få det lättare i det spanska samhället. Dame berättar: ”Det är oerhört viktigt att kunna prata och förstå språket. Mitt första år här var väldigt svårt, men jag hade tur som hade några vänner som kunde hjälpa mig. När är det jag som hjälper dem då jag har blivit så bra på spanska”. Men Dames utsikter att få ett lagligt arbete är mörka. Som tusentals andra illegala invandrare sitter han i en svår situation då han är ”sin papeles” – utan papper. De spanska myndigheterna kan inte skicka hem honom då de inte har någon information om honom och samtidigt kan han inte få uppehållstillstånd så att han skulle kunna få ett riktigt jobb.

Dames historia är inte unik. Många afrikanska flyktingar har kommit till Spanien för att söka lyckan, men föreställningen om ett ”europeiskt paradis” blir för många afrikanska flyktingar en dröm som går i spillror när de väl kommer fram. Enligt UNISCI är det därför viktigt att det i hemländerna informeras om de verkliga situationerna och villkoren som möter flyktingarna, så att man kan visa den verkliga sidan av drömmen och därmed avhjälpa de stora migrationsströmmarna till Spanien och Europa.

Dame dricker ur sin kaffekopp, reser sig och säger hej då: ”Jag är egentligen ledig idag, men det ju helgdag och då är det ju många människor här i staden så det är en bra arbetsdag”.

Av Camilla Sønderskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.