Alla hjärtans dag ”Hjärtats festdag”

Alla hjärtans dag ”Hjärtats festdag”

Denna månad är det Alla hjärtans dag. Den dag när vi kärleksfullt uppmärksammar våra hjärtans utvalda. Med åren har seden spridit sig till att inte bara beröra våra hjärtans utvalda, utan även andra nära vänner och släktingar, som får lite extra kärleksfull uppmärksamhet.
En del fnyser åt dagen och menar att Alla hjärtans dag är någonting som bara hittats på för att blomsterhandlare, restauranger, juvelerare m.m. ska sälja mer. Kanske är det sant, men det som är bra är att de flesta av oss, genom denna marknadsföring, har blivit mer uppmärksamma på Alla hjärtans dag. Sedan kan var och en av oss göra det vi själva har lust, idérikedom och plånbok till. Det behöver inte vara dyrt. Kanske ska vi bara följa ett citat av Paul Tillich som säger att kärlekens första plikt är att lyssna.
Det viktigaste är att var och en är uppmärksamma på att använda kärleken i våra hjärtan till dem runtomkring oss, från dem vi älskar allra mest till mannen, hunden eller dem vi möter längst vår väg.
Det kan leda till att denna dag för med sig en så härlig känsla att vi bestämmer oss för att använda våra hjärtan lite mer i vardagen. Det är nämligen så att var och en av oss bidrar till helhetens skönhet i det stora globala nätverket och det gör en stor skillnad att ge ett leende till en främling och säga ett trevligt ord. Det sprider sig som ringar på vattnet.
Ett citat av Ursula k. LeGuin, som jag tycker mycket om:
”Kärleken sitter inte bara där,
Som en sten; den ska skapas,
Liksom bröd, återskapas hela tiden, görs ny”.

Hjärtats funktion
Även om hjärtat bara är en pump är det ett fantastiskt organ, ett organ som vi ofta inte tänker på, så länge som det fungerar som det ska. Varje gång hjärtat slår pumpar det ut ca 1 dl. i artärerna, de blodådror som för blodet ut i kroppen från hjärtat. I vila pumpar hjärtat ca 70 gånger i minuten.

Således är hjärtat livsviktigt och vi bör ta väl hand om detta fantastiska organ hela livet. Dock stannar vi upp och börjar reflektera över vårt hjärta först när det ger oss en varningssignal genom de första symptomen som tecken på att det behöver lite extra uppmärksamhet.

Hjärt- och kärlsjukdomar kan vara ärftliga, men de är oftast relaterade till livsstil. Tobaks-rökning och brist på motion är två stora bidragande faktorer. Många hjärt- och kärlsjukdomar orsakas av åderförkalkning, som i sin tur orsakar förträngningar i kroppens och hjärtats pulsådror.

Symptom
De allra första tecknen på ett ökat behov av vård kan vara att du lätt känner dig utmattad, blir andfådd och får stanna upp och hämta andan, trötthet, kronisk torrhosta, svullna fotleder, blåaktiga armar och ben pga. dålig blodtillförsel då hjärtat inte pumpar blodet på ett effektivt sätt.
Kostens betydelse
Lätt kost är viktig. Minska ditt intag av kaffe och socker. Ät en antioxidantrik kost. Öka intaget av färsk frukt och grönsaker. Ställ krav på kvalitet och ät helst ekologiskt. Ät även ordentligt med fullkorn och se till att få i dig rätt fetter.
Var noga med att vitlök, gurkmeja och ingefära ingår i din kost. Ät varierat. Även om vi inte riktigt vågar lita på våra instinkter, eftersom vi bombarderas av näringsexperter som talar om den eviga sanningen i deras syn på kost, så träna på att skärpa din instinkt för vad som känns rätt för dig att äta.
Nu för tiden är en del människor mycket intresserade av Raw Food. Väljer du detta alternativ under en period kan det vara nästan lika utrensande som en fasteperiod. Men både vid en Raw Food-kur eller en fastekur kan det vara bra att få professionell kostvägledning, någon som vet mer om dessa kostval, speciellt om du är medveten om att du har ett lite känsligt hjärta.
Det är viktigt för hela kroppen, både fysiskt och psykiskt och mycket viktigt för hjärtat, att vara medveten om hur du äter och dricker. Det är nästan lika viktigt som vad du äter. Mycket av min tid i butiken använder jag till att tala om detta med mina kunder, ofta tittar de lite underligt på mig, men jag menar det av hela mitt hjärta. TUGGA MATEN ORDENTLIGT OCH ANDAS DJUPT MEDAN DU ÄTER. Ät varje tugga som om det var den enda du fick idag. Lägg ifrån dig kniv och gaffel mellan varje tugga. Ja, det är nästan omöjligt och jag tror att det kräver övning hela livet, men jag själv märker skillnad och ett ökat välbefinnande de dagar när jag lyckas.
Var uppmärksam på portionsstorlekarna. Mitt stjärntecken är oxe och jag älskar, som en typisk oxe, mat. Men med ovanstående i åtanke strävar jag efter att minska portionerna. Jag tror, att det är ett viktigt beslut. Undersökningar har visat att människor som äter omkring 1 800 kalorier om dager lever längre än dem som äter mellan 3 200 och 3 500 kalorier per dag.

Bra tillskott
Ta ett vitamin/mineral grundtillskott och komplettera eventuellt med ett dagligt E-vitamin 350 mg, selen 100 mcg och 500 mg C-vitamin.

Q10
Hjärtats hjälp nr 1 är Q10. Det stärker muskel-cellernas funktion varför det är riktigt bra vid hjärtsvikt. Det finns det otaliga undersökningar som visar på. Hur stor dosen ska vara är naturligtvis individuellt, men ofta ger 100 mg en bra effekt.

Magnesium
Riktigt många människor har magnesiumbrist, dels för att magnesium inte finns i vår mat i samma utsträckning som tidigare. Magnesium har betydelse för hjärtmuskelns förmåga att generera tillräckligt med energi och motverka störningar i hjärtrytmen. Personer med klappfel har ofta magnesiumbrist. Lider du av förhöjt blodtryck kan även det också vara ett tecken på magnesiumbrist.
Magnesiumslukare är: stress, kost innehållande mycket stärkelse, p-piller, kaffe, alkohol och vattendrivande mediciner m.m. Normaldos är 600 mg dagligen. Var uppmärksam på att vi behöver tillräckligt med B-6 för att få maximal affekt av magnesiumet.

Karnitin
Jag älskar aminosyran Karnitin. Dels är den bra för hjärtat och dels hjälper den till att förbränna fett till muskler, och den ger härlig energi. Den kan tas som både L-karnitin eller som acetyl-L-karnitin. Den är viktig för energi-produktionen i mitokondrierna, som finns i alla celler, och kan sägas vara kroppens energiverkstäder. Vanlig dos är 500 mg 3 gånger per dag. Jag vet, att högre doser har använts vid hjärtarytmi eller deciderade hjärtfel, men i sådana fall får du tala med din läkare som vet mer om det. Det var en gång en forskare som skrev att det bästa åldersbromsande tillskottet var en kombination av alpha lipoic acid och acetyl-L-karnitin.

Fiskolja
Omega 3 kan motverka risken för hjärtinfarkt. Det kan förbättra hjärtats funktion och medverka till att förebygga arytmi. Normaldos är 2-3 gram dagligen.

Hagtorn
Hagtorn kallas även för Crataegus och är den bästa naturmedicinen för hjärtat, som jag känner till. Den har en förträfflig effekt på svaga hjärtmuskler. Ämnet är fantastiskt både vid åderförkalkning, högt blodtryck och vid trängningar i hjärtats fina kranskärl. Den hjälper vid rytmstörningar och har inga biverkningar. Har man smärta kring hjärtat kan medlet intas utan fara varje ½-timme, men naturligtvis ska man söka läkarhjälp om det gör ont.

Ginkgo Biloba
Stimulerar kretsloppet. Dosen är 100 till 200 mg dagligen.

Små tips
Följ ditt hjärta och följ ditt kall. När jag skriver detta, menar jag, att det gäller för alla åldersgrupper. Det bra att hitta en ”arbetsform” som tilltalar och passar dig och dina intressen, så att tiden flyger och får fram den bästa hjärtenergin i dig. Har du mycket stress i ditt liv, hitta då ett sätt att minska det på ett eller annat sätt.
Var uppmärksam på att sjuka och dåliga tänder kan ha en negativ påverkan på ditt hjärta. Se till att boka ett möte med din tandläkare om du har blödande tandkött.
Det är bra med motion. Motionera i den form du tycker om och orkar. Är ditt hjärta svagt bör du tala med en läkare om hur du bäst kan planera din motion. Efter ett litet tag kommer du märka att du orkar mer och mer, och så blir ditt hjärta också starkare och starkare.
Det är viktigt att skydda hjärtat och undvika motion under eller precis efter en förkylning eller annan infektion. I värsta fall kan det medföra ett hjärtstopp, även om man är vältränad. Ofta sitter virus även i hjärtmuskeln.
Var uppmärksam på att hjärtats pumpförmåga också många gånger påverkas av olika läkemedel. Snåla in på saltet i maten och var i stället generös med kryddor. När du använder salt kan Himalayasalt vara en bra idé. Det innehåller nämligen 88 av de 92 mineralerna som vi räknar med att vi har behov av. Seltin kan vara ett annat alternativ då det innehåller mer kalium och magnesiumsalt.
Enligt Robert Nicolosi, professorn i klinisk medicin, kan te hjälpa till att förebygga blodproppar.
Enligt Louise Hay kan långvariga känslomässiga problem orsaka hjärtproblem.
Därför är det viktigt med glädje, glädje och återglädje, och hennes råd är att låta glädjen genomströmma våra sinnen, vår kropp och våra upplevelser.

 

Av Anni Dahms – Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.