Man säger att ögonen är själens spegel. I den virtuella världen kan man emellertid inte se in i sina medmänniskors själ, i alla fall går en sådan funktion ännu inte att hitta i varken Office-paket eller App Store. I denna parallella verklighet har sökmotorerna istället blivit en spegel som reflekterar det vi är intresserade av, vad vi bekymrar oss för och vad som är ögonblickets zeitgeist.
Världens största sökmotor, Google, har i sitt maskinrum en funktion med vilken man kan se vilka ämnen, namn och liknande som internetanvändare sökt efter mest. Vi har tittat närmare på det, för att se vilket som var det mest sökta ämnet under 2011.
Med det får man insikt i tidsandan, men den är inte nödvändigtvis vacker, vilket i sig själv kan vara nog så fascinerande. De är mest kända människor, skådespelare och popstjärnor, fotbollsspelare och annars okända deltagare i tävlingar som Idol, som de flesta av oss är nyfikna på och vill veta mer om, även om Gaddafi också var rimligt het förra året. Och så prylar.
Sökningarna avspeglar dessutom en ny tid, där mängden av tillgänglig information på världsplan ökar med 30 procent per år, vilket i sig inte behöver vara någonting negativt, men frågan är hur mycket information vi kan få plats med och hur snabbt det kan fyllas på.
Kanske är därför intresset stort för kändisar och dem som gärna vill vara det. Och så påminner zeitgeisten om Woody Allans citat:
”Jag tog en kurs i snabbläsning och läste Krig och Fred på 20 minuter. Det handlade om någonting som hade med Ryssland att göra”.
Spanska sökningar
Google står för över 90 procent av alla sökningar som görs i Spanien.
Nedan följer de mest sökta orden, som får tala för sig själva:
1) Facebook
2) Tuenti
3) YouTube
4) Hotmail
5) Marca (sporttidning)
6) Google
7) Spel
8) As (sporttidning)
9) Vädret
10) Översättningar
Jämför man med Sverige innehar Facebook första platsen även där, medan YouTube är nummer två. Som trea kommer Aftonbladet åtföljt av Blocket. Därefter följer Hotmail, Google själva, sökmotorerna hitta.se och eniro. Därefter expressen och här hittar man, liksom den spanska listan översättningar på tionde plats.
Tillväxt, prylar och Gadaffi
På Google kan man dessutom se vilka ord och uttryck som har ökat mest under 2011 och i Spanien är ”Val 2011” nog inte så förvånande
den sökning som ökat mest under det gångna året.
Som nummer två på listan över de snabbast ökande ligger Bankia, sammanslagningen av Caja Madrid och Bancaja – kanske på grund av en överbetald och skamfilad styrelse, men nog även på grund av tidigare rykten om behov av hjälp i miljardklassen.
Efter det kommer Atrapa un Millon, programmet på Antena3, följt av Whatsapp och dietsidan Dieta Dunkan och Juego de Tronos – alltså spelet Games of Thrones.
Först på sjunde plats hittar man iPhone5, som i många andra länder var sökningen som ökade mest, men spanjorerna har alltså inte sökt efter en pryl som ännu inte finns. Men kanske var det trots allt 4S som alla dessa människor gärna hade velat veta någonting om. Realityprogrammet Supervivientes 2011 ligger på plats åtta, TV-serien El Barco på nummer nio, medan Muammar Gaddafi, den döde libyska ledaren, faktiskt hamnar på nummer tio på denna lista.
Personer, iPod och symaskiner
Muammar Gaddafi utmärker sig även som den mest sökta personen under 2011, jämfört med året innan.
På andra plats på denna lista ligger Pablo Alboran, därefter Amy Winehouse, Jennifer López, Paula Echevarría, Malena Costa, Justin Bieber, också känd som killen som kommer bli nästa Jacko, Selena Gómez, Any y Lucas och till sist Shakira.
På världsplan var den mest sökta personen Rebecca Black, en amerikanska som triumferade med sången ”Friday” på YouTube. Hennes videoklipp sågs av 167 miljoner användare, vilket upptog många chatforum och sökmotorer.
I Spanien har den mest eftersökta prylen helt klart varit iPod, digital kameror och TV-apparater kommer på andra och tredje plats, medan faktiskt symaskiner har smugit sig in som nummer sju och damsugar på plats nio.
Fyra av tio spanjorer handlar på Internet
Fyra av tio spanjorer handlar nu på Internet. Det visar en undersökning gjord av revisions- och rådgivningsföretaget Deloitte. Antalet är dock långt ifrån det i Nordeuropa och USA.
I Spanien köpte nio procent av invånarna senaste julens klappar online, medan 32 procent av befolkningen köpte på både Internet och på traditionellt vis. Det är en ökning av 26 procent jämfört med året innan.
Experter som professor Marc Cortés vid handelshögskolan i Barcelona menar att det fortfarande finns en del motstånd mot e-handel bland spanjorerna och att den virtuella handeln inte kan konkurrera med den sociala aspekten vid traditionell handel, speciellt i Spanien, där klimatet står på den konventionella handelns sida.
79 procent av de tillfrågade i undersökningen nämner att det är möjligheter som att byta varor bidrar till att de fortfarande handlar i traditionella butiker. Klädeskedjan Zara tas upp som ett undantag, då de även byter och gör återköp för varor köpta online, om man trots allt inte skulle bry sig om dem, och kedjans internetavdelning har därför blivit en enorm succé.
Det kan även andra använda sig av, menar bl.a. Cortés, eftersom fyra av tio spanjorer alltså redan handlar på nätet.
Fortfarande Yahoo
Även om Google, med omkring en miljard besök per månad, för länge sedan har gått om Yahoo, existerar fortfarande denna sökmotor. Här följer världen mest sökta ord på denna sökmotor anno 2011:
1) iPhone
2) Casey Anthony
3) Kim Kardashian
4) Katy Perry
5) Jennifer López
6) Lindsay Lohan
7) American Idol
8) Jennifer Aniston
9) Jordskalv i Japan
10) Osama bin Laden
Det är helt klart kändisar som dominerar den internationella listan, medan det för första gången sedan 2002 är en teknologisk pryl som har intagit förstaplatsen och iPhones succé kan tillskrivas alla de rykten som har florerat kring den av många efterlängtade lanseringen av iPhone5.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001