Afrikas skönhetste och ett sunt njutningste
Vi dricker varje år oceaner av kaffe och te, utan att tänka på konsekvenserna för hälsan. Människor med svagt hjärta och magsår har problem och många av oss, inte minst barn och äldre, får sömnbesvär på grund av kaffe och te. Garvsyran i te har en förstopp-ande verkan, ja, det är inte långt ifrån att överdrivet intag av dessa två njutningsmedel bör betecknas som en last i stil med t ex tobaksrökning. Från den södra delen av Afrikas kontinent kommer ett hälsosamt och välsmakande alternativ, känt under namnet Rooibushte (eller Rooiboste). Detta te är gjort av bladen från en speciell buske, som endast växer där, där det torra, varma klimatet och den speciella jordmånen gör det möjligt att odla det. Rooibushte påminner om vanligt te och tillagas på samma sätt. Många afrikaner menar att den är välgörande för hälsan och det har visat sig att det har ett högt innehåll av C-vitamin och olika mineraler. Men afrikanerna dricker inte Rooibushte för att hålla sig friska, de dricker det, helt enkelt, för att det smakar gott.
Det fina med Rooibushte är att det överhuvudtaget inte innehåller koffein och endast 1 % garvsyra (i vanligt te är garvsyrehalten ca 8-15 %). Bortsett från den hälsomässiga fördelen betyder det att teet kan återuppvärmas utan att det blir bittert, liksom att det kan förvaras i kylskåpet och drickas kallt, som iste i sommarvärmen. Ett annat plus är ekonomin, Rooibushte är nämligen dubbelt så grovt som vanligt te och så kräver det mindre socker, en fördel för dem som håller ett öga på kalorierna. Många människor blandar Rooibushte med svart te, det ger en alldeles speciell aromatisk dryck med pikant eftersmak. Rooibushte är det perfekta kvällsteet, som även älskas av barnen.

Gymnastik för huden
I Sydafrika har man i åratal använt Rooiboste mot kolik och det har hjälpt, men det finns fortfarande inte några forskningsmässiga resultat inom just det området. Däremot finns det vetenskaplig dokumentation för en rad andra effekter. Rooibos är rikt på naturligt förekommande näringsämnen och besitter bl.a. en avgiftande och skyddande effekt när det gäller huden. Det talas till och med om en antiåldrande effekt pga. innehållet av den potenta antioxidanten Aspalathin, en substans som endast finns i Rooibos. Huden lider i högre och högre grad av skador från sol, rök och fet mat, som försvårar bildandet av nya celler. Flera studier har visat, att just Rooibos innehåller stora mängder naturliga antioxi-danter, som är en bristvara i en stressad och förorenad värld.

Botaniken
Busken Rooibos (Asphalatus Linearis) är en baljväxt med nålliknande blad som hör hemma i västra Cape Province i Sydafrika. Rooibos beskrivs bäst som en oregelbunden buske med en smal stam, som kan bli upp till två meter hög. Andra låga, buskliknande baljväxter som Lebeckia och Cyclopia i Sydafrika är nära besläktade med Rooibos. Rooibosextraktet är bl.a. känt för att ha en väsentlig antiallergisk och bakteriehämmande verkan.
Rooiboste kan köpas hos Vitamina i Centro Idea i både påsar med 100 gr eller i tepåsar.
Vitamina säljer även tabletter från Beauté Pacifique ”Life after 40”, som innehäller Rooibos.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.