Generalmanager Fernando Hierro i ett dilemma mitt i ”Euroforia”
Trots fler och fler skulder samt ett hot om avstängning har shejk Al-Thani en ny köplista klar i sitt ”skjul” i Doha.

 

Kommentar av Morten Møller – här tillsammans med en sällsynt gäst hos Málaga CF, vicepresidenten Abdullah Ghnub.
Den 25 juni 2010 blev shejk Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al-Thani, född den 29 september 1969 i Doha (huvudstaden i Quatar på den arabiska halvöns östkust) presenterad som president för Málaga Club de Fútbol. Den arabiska affärsmannen, som är släkt med emiren i sitt land, Sheik Hamad Khalifah Al-Thani, köpte den konkurshotade klubben det kommande konkursboet för 36 miljoner euro och investerade i spelare för 59!
Medan den sportsliga ”Euroforia” härskade i Málaga under april stod Al-Thani med obetalda räkningar samtidigt som det budades på nya spelare.
Vilken arabisk arrogans, helt utan respekt för skatteförhållandena i Spanien eller pengarnas betydelse för varje professionell fotbollsklubb. Det är de, som i sakens natur driver verket och ska rättfärdiga shejkens investeringar i Málaga CF. Han ska väl förränta sina pengar?
Således väntar hela 15 miljoner euro i intäkter om Málaga CF kvalificerar sig till Champions League genom minst en 4:e plats i La Liga. Om inte den europeiska fotbollunionen UEFA sätter käppar i hjulet för att detta. Så kommer hoten, att Málaga CF här och nu ska betala sin skuld till de andra klubbarna – slutbetalningen för inköpen.
Vid skrivandets stund ska kraven från de klubbarna varifrån Málaga CF har köpt spelare se ut som följer:
Osasuna: 2 miljoner euro (härifrån köptes Monreal)
Lyon: 5 miljoner euro (härifrån köptes Toulalan)
Bayen Munchen: Okänt belopp (härifrån köptes Demichelis)
Villarreal: 2 miljoner euro (härifrån köptes Cazorla)
River Plate: Okänt belopp (härifrån köptes Bounanotte)
Valencia: Okänt belopp (härifrån köptes Isco och Joaquín)
Hamburg SV: 1,75 miljoner (härifrån köptes Mathijsen)
Fortsatt är Al-Thani skyldig skattepengar i Spanien i samband med köpen. Det är tråkigt att en affärsman, som genom Málaga CF främjar idrottsvärderingar, rättvisa och hälsa genom samarbete med UNESCO, själv uppvisar eländig ekonomisk moral. Han är även skyldig spelarna i Málaga CF:s hårt arbetande La Liga-lag lön för vissa perioder. De spelare, som alla vid deras tillträde till Málaga CF sade, att det var delaktigheten i ”Projekt Shejk” som drev dem.
Nu visar Al-Thani en total avsaknad av respekt för sin arbetskraft.
Utåt sett är organisationen Málaga CF lojal mot ägaren och lämnar ingen information om de ekonomiska förhållandena.
Jag undrar om de anställda får sin lön i tid?

Kontakt med emiren
Den som får vara den stora drivkraften i att reda ut alla dessa ekonomiska trådar är Málaga CF:s generalmanager, den tidigare landslagsrekordhållaren från Real Madrid, Fernando Hierro, 44 år och född i Velez-Málaga. Efter sin professionella karriär antog han jobbet som idrottsdirektör för Spaniens Fotbollsförbund.
Efter sin tid som aktiv känner Hierro till de arabiska frågorna och mentaliteten. Efter 439 matcher för Real Madrid spenderade han bl.a. en säsong av sin karriärs höst på ett lukrativt kontrakt med klubben Al-Tayyan i Qatar, för att avsluta hos engelska Bolton.
Hierro har många gånger rest till Doha för att tala om den ganska så ohållbara situationen med Al-Thani. Han har även haft telefonkontakt med emiren.
Och varför det?
Jo, alla arabiska rikemän som under denna tid investerar i fotboll i Europa gör det primärt för att marknadsföra Qatar, som överraskande nog är tilldelad värdskapet för slutmatchen i fotbolls VM 2022. Således såg vi Milan spela med Fly Emirates-logo på tröjorna i kvartsfinalen i Champions League samt FC Barcelona med Qatar Foundation.
Hierros resor till Doha gjordes då i stort sett varken Al-Thani själv, eller hans vicepresident i Málaga CF, Abdullah Ghnub, visar sig i Málaga. Vilket är mycket förvånande för alla i och runtomkring klubben. Så de får lov att letas upp i deras ”skjul”.
Så det är sannerligen ett dilemma som den sympatiska ex-stjärnan har hamnat i.

Nya spelare
Om skulden betalas, så att Málaga också får lov av det spanska fotbollsförbundet till att köpa fler spelare, ser då de framlagda förslagen förnuftiga ut?
Ja, det gör dom.
Den 30-åriga målvakten Jose Reina, spansk landslagsmålvakt från Liverpool med FC Barcelona och Villareal som tidigare klubbar. Han är noterad för 24 A-landkamper. Den 22-åriga mittfältsspelaren Alvaro i Racing Santander, och den endast 20 år gamla stortalangen Christian Tello, som kantspelare, har spelat matcher i FC Barcelonas mästarlag. Samt mannen som imponerade på alla, när Málaga CF i oktober förra året besegrade Villareal med 2-1 på La Rosaleda, mittfältaren Borja Valero, 27 år, med en historia från det spanska U-landslaget, en enkel A-landskamp samt dominerande roller i andra klubbar som Mallorca och engelska West Bromwich Albion.
Och flera kommer att komma på banan. Ytterligare en centerforward är nödvändig, även om veteranen Ruud van Nistelrooy skulle ta ytterligare en säsong.
När jag innan matchen mellan Málaga CF och Racing Santander den 9 april talade med en spansk journalist om förhållandena verkade han bekymrad men sa med ett leende: ”Bara vi vinner i dag, så är alla glada”.
Och det gjorde ju Málaga CF med 3-0!
Bara shejken gör sitt jobb rätt nu också.

Sedan sist
Málaga CF – Rayo Vallecano 4-2
Espanyol – Málaga CF 1-2
Málaga CF – Betis 0-2
Málaga CF – Racing Santander 3-0
Villarreal – Málaga CF 2-1
Málaga CF – Real Sociedad 1-1
Osasuna – Málaga CF *

Härefter låg Málaga CF på plats * i La Liga.
En placering mellan nummer 1-4 ger inträde till Champions League och en 5 och6 plats till Europa League. (* vid pressläggn. var matchen ej spelad. Red. anm.)

Läktarplatser fås hos La Peña de Dinamarca
Fotbollsintresserade såväl på Costa del Sol som i Sverige är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder över fina trubuneplatser på den ena långsidan, skyddade mot eventuellt regn – samt hörnplatser.
Dessförinnan luncharrangemang, upplägg och buss tur och retur till stadion från Fuengirola.
Kontaktpersoner:
Ordförande Morten Møller: 617 700 424
moellemorten@gmail.com
Viceordförande Uffe Madsen: 952 568 343
uffe@spaininvest.net
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben till Málaga CF. Den har drygt 200 medlemmar och stödjer cancerorganisationen Cudeca i Benalmádena.
Klubben tar emot nya medlemmar.
www.málaga-support.dk

 

De sista och avslutande La Liga-matcherna under maj:
Den 2 FC Barcelona – Málaga CF.
Den 6 Atlético Madrid – Málaga CF.
Den 13 Málaga CF – Sporting Gijón.
Matcherna kan komma att flyttas en dag. TV-bolagen bestämmer.
Shejk Al-Thani – klubbägare med ett avslappnat förhållande till pengar.
En bekymrad Fernando Hierro försöker reda ut de ekonomiska trådarna.
”Vi svarar inte på frågor om klubbens finansiella situation. Men det stämmer att en del klubbar har fört fram klagomål till UEFA, men det är ett vanligt verktyg som vissa klubbar använder för att få en garanti för deras tillgodohavanden. UEFA har också en deadline för när diverse skulder mellan klubbar ska vara betalade”.
Uttalande fån Málaga CF till La Danesa. 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.