Dela

Så var det dags igen. Sedan jag första gången 1975 började intressera mig för vitaminer, mineraler och diverse kosttillskott, har det med jämna mellanrum uppstått mer eller mindre seriöst hets mot det ovannämnda.
Jag har egentligen bestämt mig för att sluta intressera mig för sådana inslag, som ofta verka innehålla usel information. Personligen vet jag vad jag tror på och jag har många års bra erfarenheter av det. Sedan får faktiskt resten av världen diskutera hur mycket de vill kring diverse vitaminer och kosttillskott.
Det som trots allt har fått mig att skriva denna artikel är att det i de danska TV-nyheterna, som ett av de stora ämnena, har talats om att det kan vara farligt att ta vitamintabletter. Bl.a. visades det ett inslag med olyckliga och förvirrade föräldrar på ett dagis, som med ny kunskap om faran kring intag av den dagliga vitamintabletten kände sig osäkra och oroliga.
Enligt mig är det alltid bra med en seriös debatt om fördelar och nackdelar inom hälsa och välmående. Men det bör vara en ÖPPEN diskussion och ämnet bör belysas från många olika och nyanserade vinklar samt av människor som har erfarenhet och kunskap som de renhjärtat delar sina åsikter med, oavsett personliga intressen. På så sätt har den vanliga människan en möjlighet att själv följa med och ta ställning till vad som känns rätt och bra.
Att skapa rädsla hos människor är ett ohyggligt och starkt vapen, som används i många olika sammanhang för att manipulera oss. Jag känner att det har bevisats mer än vad vi överhuvudtaget kan föreställa oss.
Det är förståeligt att man blir alldeles förvirrad. Ena dagen får vi höra om att hälften av alla människor har D-vitaminbrist och att det kan orsaka en hel del olika krämpor. En annan dag får vi veta att vår kost innehåller för lite selen och att det skulle kunna ligga till grund för cancer. Sjukdomar och andra krämpor inträffar oundvikligen som följd av vitaminbrist av någon form.
Är du själv nyfiken och vill veta mer och utifrån det själv kunna ta ställning till ditt dagliga vitamintillskott, utan att all din värdefulla fritid ska gå till att studera ämnet, finns det många lättlästa studier på Internet, bland annat på: www.vitalraadet.dk, som även har en bra engelsk version.
Som sagt är arbetet med vitaminer och kosttillskott mitt levebröd. Vad jag upprepade gånger har upplevt, under alla dessa år som jag har arbetat i denna sårbara och utskällda bransch, är att många kroniska sjukdomar och olika krämpor kan förebyggas och lindras med hjälp av vitaminer och mineraler.

Kosten
Naturligtvis ska den basala näring-en komma från det som finns i ens kost och därför är det viktigt att vi noga tänker över vad vi äter.
Att hålla en sund kost kräver att du har kunskap om kroppens grundläggande behov, att du lägger ned mycket tid och omtanke i köket, att du har tillgång till bra råvaror samt att du undviker att ta till lätta snabblösningar när vardagens mat ska serveras fram på bordet, eller när matlådan ska förberedas.
Om och om igen kan man läsa om att offentliga myndigheter hävdar att man får i sig alla de viktiga näringsämnena man behöver bara man äter en bra, sund, allsidig och varierad kost. Om det verkligen stämmer så frågar jag mig själv hur det kommer sig att vi ser en ökning av antalet fall av t ex diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, reumatism m.m.
Det råder verkligen förvirring kring vad som är hälsosamt och sunt. Alla möjliga kostexperter säger en sak och bannlyser en annan. Vi är alla olika. En romersk filosof och helare sa för flera tusen år sedan att det som är mat för en människa kan vara gift för en annan. Detta kan vi se hos t ex allergiker. Behovet av och förmågan att bryta ned det vi äter beror även på i vilken klimatzon vi kommer ifrån, och vilket vi lever i. Det är viktigt att vara observant på hur olika livsmedel påverkar dig. Det finns en mängd litteratur skriven om det, bl.a. böcker som handlar om blodtyper, ämnesomsättning osv.
Oavsett dina individuella behov och önskemål finns det några enkla kostråd som är bra för alla, nämligen: Se till att ditt dricksvatten är rent och drick ett par liter om dagen. Snåla in på sockret i maten och annat du äter. Undvik sodavatten och läsk. Drick inte för mycket kaffe och alkohol.
Undvik att använda mikrovågsugn. I Ryssland förbjöd man användning av mikrovågsugnar 1976.
På Google finns det en mycket intressant sida ”Before it is news”, där går det att läsa en lång lista över de negativa effekter som mikrovågsugnar har.

Vitaminer
Jag har svårt att tro att ett förnuftigt intag av vitaminer skulle öka dödligheten. De senaste studierna från amerikanska US National Poison Control System visar inga dödsfall till följd av några vitaminer eller mineraler.
Platsen i denna artikel begränsar mig till att bara kortfattat nämna några av de viktiga vitaminerna.

B-vitaminer
Vi kan grovt dela in vitaminer i fettlösliga, som är A, D, E och K, och vattenlösliga, som är alla B-vitaminer och C-vitaminer.
B-vitaminerna är beroende av varandra och därför är det viktigt att hela spektrumet intas samtidigt. B-vitaminerna är en grupp bestående av åtta vattenlösliga vitaminer, som alla har olika verkan. Därtill kan det man ta ett enstaka B-vitamin vid behov. Vitamin B1 är t ex mycket populärt under myggsäsongen då myggen avskyr det.
B-vitaminer är mycket viktiga för barn då deras tillväxt är beroende av vitaminerna. B-vitaminer aktiverar immunsystemet och hjälper även till att förebygga cancer och skador som kan uppkomma av alkohol. Människor som har särskilt behov av B-vitamintillskott är de som ofta äter snabbmat, raffinerad och färdiglagad mat, har högt intag av socker och alkohol samt äldre människor.

C-vitaminer
C-vitamin är inte enbart askorbinsyra, utan det är en stor grupp av ämnen som inkludera bioflavonoider. Den enda biverkningen vid överdosering är att man kan bli lös i magen. Nobelpristagaren och kemisten Linus Pauling hävdade att man kunde förlänga livet med 12-18 år genom ett intag av 3 200 till 12 000 mg C-vitamin om dagen.
Enligt min personliga åsikt räcker det med att man tar 500 mg två gånger om dagen.
C-vitamin är en speciellt stark antioxidant som hjälper till att förebygga åldringsprocessen. Det hjälper vid utrensning av alla giftiga ämnen, inklusive tungmetaller och heroin. Det är oerhört viktigt för immunsystemet. Det håller samman vår bindväv och medverkar till att förebygga problem med tandkött och slemhinnor, hud och ögon.
Obs, om du är rökare så är det bra att veta att varje cigarett förbrukar 25 mg C-vitamin.
Om du önskar att täcka ditt C-vitaminbehov genom kosten så se till att äta stora mängder med färska grönsaker och frukt. Har det legat i mer än ett par veckor minskas halten av C-vitamin.

D-vitaminer
D-vitaminer har nog varit de mest omtalade vitaminerna under de senaste åren. Olika undersökningar har visat att människor i stor utsträckning har D-vitaminbrist i kroppen. D-vitamin hjälper till att förebygga cancer, autoimmuna sjukdomar, sockersjuka, högt blodtryck, lungproblem, fibromyalgi m.m. Även skelettet har behov av D-vitamin för att kunna uppta kalk och fosfor.

E-vitaminer
E-vitaminer arbetar bra ihop med C-vitamin och selen. Ofta säger man att det är kvinnovitaminet nr. 1, då det bidrar till bildandet av könshormon. Det är en viktig antioxidant, speciellt i samband med selen. Vitaminet gör blodet lättflytande, skyddar mot åderförkalkning och hjälper till att förebygga blodproppar. Och en sak som jag verkligen tycker om är, att det bidrar till att hålla huden smidig och motverkar rynkor.

A-vitamin
A-vitamin är ett av de fettlösliga vitaminerna och är viktigt för ögonen, huden och slemhinnorna. Det är även viktigt för fertiliteten och tillväxten. Ta inte extra tillskott av det om du är gravid, då det kan öka risken för missbildningar. A-vitaminbris är ovanligt.

K-vitamin
K-vitamin är ett av de vitaminer som det har talats mycket om under alla dessa år. Det finns tre olika K-vitaminer: K1 – K2 – K3. Vitaminet är viktigt för att kunna ta upp kalk tillsammans med magnesium och D-vitamin. Vitaminet är även viktigt för vår vitalitet, njurar, lever, hjärta m.m. K1 finns i gröna grönsaker. K2 bildas mest av sunda tarmbakterier, övervägande mjölksyrebakterier. K3 är artificiellt och vattenlösligt.

Min kunskap och erfarenhet säger mig att det är onödigt att oroa sig över att vi skulle ta skada av ett förnuftigt intag av vitaminer och mineraler. Tvärtom anser jag att frågan om vi får i oss tillräckligt av de vitaminer och mineraler som vår kropp har behov av utgör ett större bekymmer. Det är min åsikt, efter så många år, att vi inte kan äta oss till dem i den vardagliga kosten.

Av Anni Dahm, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.