Högt blodtryck i sommarvärmen

Citat av Arkhilokhos (670-620 f.Kr.): ”Var beredd på allt, svara på intet, och låt bli att grubbla över ting”.

En trogen kund, sedan många år, kom en dag in i affären och berättade att läkaren vid en hälsoundersökning hade berättat att kunden hade ett lätt förhöjt blodtryck, men att det inte behövde behandlas med medicin. Istället skulle han kunna ändra sin livsstil en smula. Denna kund ville gärna höra vad jag hade att säga om det.
I denna artikel ger jag ett längre utlägg om hur man bevarar god hälsa och ett bra blodtryck. Det finns nämligen en hel del som man själv kan göra för att sänka sitt blodtryck utan eller som komplement till läkemedel.

Blodtrycket är den kraft som för blodet i artärerna. Nästan hälften av dem med högt blodtryck vet inte om det, eftersom det ofta finns mycket få symptom. Det kan vara bra att mäta blodtrycket med jämna mellanrum, då ett förhöjt blodtryck kan leda till slaganfall, hjärtinfarkter och njursjukdomar. Går man med höjt blodtryck under en längre tid förstoras hjärtmuskeln, vilket på lång sikt kan leda till hjärtsvikt. Om du känner igen några symptom som t ex huvudvärk på morgonen, näsblod, trötthet och yrsel, bör du vara uppmärksam på ditt blodtryck.

I skrivandets stund är det högsommar och just denna dag sträcker sig utomhustemperaturen upp mot 28 grader. Den nämnda kunden är idrottsman på en rimligt hög nivå och inte alldeles ung. Jag ber honom därför att förlägga träningen till tidiga, svala morgontimmar samt undvika tyngre fysisk aktivitet under middagshettan.
Hans bil står parkerad precis utanför butiken i denna värme. Jag vet, att många med högt blodtryck lider en hel del när de är ute med bilen när det är varmt, så vi pratar en del om det också.
Dessutom rekommenderar jag att man lämnar det tunga trädgårdsarbetet till trädgårdsarbetaren eller att man tar sig an trädgårdsarbetet tidigt på morg-onen – eller sent på kvällen.
Stress är en stor faktor som spelar in när vi talar om högt blodtryck, så det är nog en bra idé att dra ned på alla typer av tävlingar, oavsett om det gäller bridge eller maraton.
Att dricka tre eller fler alkohol-haltiga drycker om dagen har visat sig kunna vara en stor bi-dragande faktor till höjt blodtryck. Det är någonting som är värt att ta på allvar i sommarvärmen, när det är vanligt att man njuter av alkoholhaltiga drycker mer än vanligt.
Blodtrycket har en tendens att öka med åldern, bl.a. beroende av storlek och kroppsbyggnad. Det är viktigt att vara uppmärksam på sitt blodtryck. En tysk undersökning av 100-åringar visar att en gemensam faktor hos dem som inte var senila var att de alla hade ett blodtryck på 120/80, alltså samma som de hade när de var unga.
Andra undersökningar pekar på att vegetarianer i genomsnitt har lägre blodtryck och färre hjärtinfarkter än dem som äter kött.

Högt blodtryck och kost
Undvik mycket alkohol, cigaretter, kaffe och koksalt. Ät förnuftigt med salt och salta inte maten innan du smakar den. Salt är, liksom socker, väldigt vanebildande. Salt får billig mat att smaka mer. Ska du använda salt så undvik det raffinerade, vita saltet och använd istället lite havssalt, som kommer naturligt från havet. Himalayasalt, som är rosaaktigt i färgen, sägs vara 250 miljoner år gammalt och lär även vara det renaste saltet som finns. Det säga att det innehåller 88 av de 92 mineraler som vi har behov av. Seltin kan vara ett bra alternativ då det innehåller både kaliumsalt, natriumsalt och magnesiumsalt. Ett bra örtsalt,
t ex Herbamare, är också bra. Du kan istället för att salta din mat krydda ordentligt med t ex timjan, persilja, pepparrot, paprika och curry.

Byt ut kaffet mot te. Grönt te är bäst. Forskare har upptäckt att människor som dagligen dricker 1-6 koppar te minskar risken för högt blodtryck med hela 46 %
och mer om de dricker fler koppar. Det kan vara en bra idé med fräken och maskroste, båda är vätskedrivande. Sistnämnda är mycket kaliumrik. Drick gärna även sellerisaft, lätt vätskedrivande.
I din dagliga kost bör vikten läggas på frukt och grönsaker. Båda delarna innehåller mycket magnesium och innehåller massvis med vitaminer och mineraler som har blodtryckssänkande egenskaper. Dessutom innehåller de massa viktiga antioxidanter. Ät fiberrikt och gärna mycket bovete, som kan tillagas som ris. Bovete har dock blivit lite gammalmodigt, men det är oerhört hälsosamt. Koka eventuellt bovetet i grönsaksbuljong och ät den med tomatpuré och kryddörter. Undvik socker. Minska på ägg, ost, korv samt köttmängden i din kost, speciellt fläsk- och nötkött.
Är du sötsugen, då finns det goda nyheter. Det har nämligen visat sig att mörk choklad med minst 70 % kakao kan minska både det systoliska och diastoliska blodtrycket. Det naturliga sötningsmedlet Stevia, från växten Stevia, har visat sig kunna sänka blodtrycket. Det finns i olika varianter, t ex hermesetasform till kaffet eller teet.
Undvik lakrits då det hos en del människor kan få blodtrycket att öka kraftigt.
Ät 1 – 2 vitlöksklyftor om dagen. Det verkar bloduttunnande. Blanda eventuellt vitlöken med ett par stjälkselleristjälkar, som innehåller sammansättningar som sänker blodtrycket. Tycker du inte om vitlök så finns det som tillskott. Ät även rikligt med fet fisk, t ex lax, sill och makrill, som innehåller mängder av essentiella fettsyror och motverkar högt blodtryck.
Låt även oliver, avokado och linfröolja av bra kvalitet bli en del av ditt dagliga kostintag.

Bra tillskott
Ofta visar det sig att man kan sänka blodtrycket genom att äta rätt antioxidanter.
Ett riktigt bra tillskott är magnesium, som bland annat bidrar till att reglera blodtrycket. Jag skulle vilja säga att magnesium är en ungdomsbevarande mineral. Enligt en stor Harvardsstudie var de människor som bara fick små mängder magnesium mer benägna att utveckla ett högt blodtryck.
Ät gärna ca 600 mg magnesium dagligen. Allra bäst är det att ta magnesium på kvällen. Se även till att få tillräckligt med kalk och D- samt K-vitamin. Tar du kalk bör du alltid se till att även ta magnesium. Kalcium och magnesium fås tillsammans i Ostforte från Biosym. Eventuellt bör du även ta D-vitamintillskott, det har visat sig vara en blodtrycksregulator.

Var noga med att få i dig essen-tiella fettsyror. Det har visat sig att människor som får rikligt med omega 3 fettsyror har lägre blodtryck än dem som endast får i sig lite.
Kalium är viktigt. Olika sorter av hjärt- och vätskedrivande mediciner medför ofta kaliumbrist. Kalium håller blodkärlen smidiga och normalt fungerande. Det gör blodkärlen mer motståndskraft-iga mot skador som kan bero på högt blodtryck.
Havtorn, känt som Crataegisan, rekommenderas av många natur-opater till de flesta människor över 40 år. Det används till att stärka kretsloppet och hjärtfunktionen. Havtorn innehåller mängder med bioflavonoider, som kan hjälpa till att öppna de små blodkärlen så att blodgenomströmningen förbättras och blodtrycket sänks.
Naturligtvis är det även viktigt att sörja för att man tar en bra multivitamin/mineralprodukt.
T ex Omnimin, Mivitotal m.fl. Det är viktigt då de olika näringsämnena fungerar tillsammans och är beroende av varandra för att verka optimalt. Komplettera eventuellt med extra B-vitaminer som skyddar mot aminosyran homocystein som kan angripa väggarna i blodkärlen. Det gäller speciellt B6, folsyra och B12. Men alla B-vitaminer bör tas ihop enligt mig.
C-vitamin verkar vara speciellt effektivt för att stabilisera och sänka blodtrycket. Det är ytter-ligare en viktig antioxidant. Doseringen är individuell, men minst 500 mg 2 gånger dagligen.
Jag har bra erfarenheter med avkok på den franska tallbarken Pycnogenol. Det är en kraftig antioxidant som har visat sig vara riktigt bra för en mängd saker, bl.a. blodtrycket, cirkulationen, allergier m.m. Dosering 100 mg per dag.
Q10 ger bra energi till dina celler och en del undersökningar visar att det kanske även kan bidra till att sänka blodtrycket.

Små tips
Var konsekvent när du lägger om din kost. Motstå frestelsen att falla tillbaka i gamla vanor. Det krävs viljekraft, men det är mödan värt.
Var även noga med att få bra motion regelbundet. Nu i sommarvärmen är det som sagt bäst att motionera tidigt på morgonen.
Har du tillgång till bastu? Det har visat sig att bastubad tre gånger i veckan kan hjälpa till att sänka blodtrycket, och det gäller både infraröd och vanlig traditionell bastu.
Personligen är jag för en daglig power-nap. Jag kallar det för min siesta. Det klingar mer elegant i mina öron. Det ska vara någonting riktigt speciellt för att jag ska hoppa över denna dagliga tupplur.
Under den senaste tiden har jag just återupptagit en gammal hobby med kristaller och ädelstenar. Mot ett högt blodtryck skulle jag rekommendera citrin, en mycket vacker gulbrun sten som du kan ha i fickan och/eller som prydnad. Ametisten kan också rekommenderas, samtidigt som den har en mycket vacker färg och är mycket lugnande och skapar glädje. Kom ihåg att rengöra dina stenar vid fullmåne och torka dem sedan med en trasa med några droppar lavendel på. Sedan kan du riktigt känna hur stenarna blir extra strålande och vackra.

Till sist vill jag nämna vad Louise Hay skriver om högt blodtryck:
Långvariga känslomässiga problem, som inte blir lösta. En vulkan. Gör en mygga till en elefant. Det nya tankemönstret är: Jag lämnar gladeligt dåtiden. Jag har frid.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.