Många av oss har varit på semester och då händer det lätt att vi åsidosätter vår vardagshälsa för det söta och lite ”syndiga livet” med glass, vin och grillat.
Denna första sensommarmånad är en perfekt tid att börja en hälsosam höst genom att målinriktat förbättra vår hälsa på alla sätt och vis. Därför har jag nu valt att fokusera på olika kosttillskott som kan motverka trötthet, glömska, magbesvär, övergångsålder, trötta ben samt tips om hur du blir av med överflödiga kilon.

Ditt basprogram
Hela vår planet är förorenad; både jorden, vattnet och luften är full av tungmetaller, kemikalier, strålning m.m. Oavsett om vi vill eller inte så ingår vi alla i och är delar av detta scenario, och när vår jord är förorenad är även vår mat förorenad och det samma gäller oss människor…
För långt de flesta av oss är det omöjligt äta sig till allt det som vi behöver för att fungera optimalt, både fysiskt och psykiskt. Just därför är det så viktigt med bra kosttillskott, såsom världen ser ut idag. När du investerar i din hälsa med olika tillskott bör du vara uppmärksam på kvaliteten och bioabsorptionen av dessa.
En bra och hälsosam bas kan bestå av ett multivitamin/mineraltillskott, t ex Omnimin eller Mivitotal, som nu fått en ny version med Rosenrot och L-Carnitin, som är speciellt utvecklat för idrottsmänniskor. Mivitotal finns både som Mivitotal Plus, Sport och Premium varav den sistnämnda syftar till att stödja immunförsvaret.
Till denna bas hör även viktiga fettsyror. Om du vill ha en allsidig oljekapsel med både Omega 3-6-7-9 kan Epa-Gla+ från Biosym att rekommendera. Ren Omega 3 finns i t ex Bio-Marin Naturel från Pharma Nord, CardiOmega och E-Epa från Dr. Matti Tolonen.

Vill du ha mer energi
Har du passerat 40 år kan du ta tillskott av Q10. Det är ett ämne som vi själva producerar i levern, men denna produktion börjar minska efter 20-årsåldern. Q10 stärker bl.a. hjärtmuskelns pumpkraft och finns i alla kroppens celler. Speciellt finns det i cellernas mitokondrier, cellernas kraftverk.
Tar du kolesterolsänkande medicin med statiner bör du vara extra uppmärksam på Q10 då en av biverkningarna av statiner är minskad produktion av Q10 i levern, vilket ofta leder till trötthet, ömma muskler och leder m.m.
Generellt har kroppen relativt svårt att ta upp Q10 och eftersom det är fettupplösligt är det bäst att ta det upplöst i någon form av olja. Den vanligaste formen av Q10 är den oxiderade (Ubiquinon), som kroppen först ska in och bearbeta till den reducerade formen (Ubiquinol), innan det kan tas upp av kroppen. Danska Pharma Nord är ett av de första företagen att lyckas framställa den reducerade formen av Q10 som heter BioActive Ubiquinol, vilken tas upp direkt av kroppen. Tillhör du kategorin av äldre, eller har du en känslig mage, problem med lever och/eller bukspottskörteln, är den reducerade formen av Q10, Ubiquinol, oftast bättre.

Är du glömsk?
Glömmer du bilnycklarna, solglasögonen eller lägger du plånboken i kylskåpet? Här följer tips på kosttillskott när du vill stärka hjärnfunktionen.

Jean Carper kallar E-vitamin för superhjärnpiller. Bl.a. neutraliserar E-vitamin de fria radikalerna, medverkar till signalöverföring, hämmar förträngning av blodkärl och håller blodkärlen smidiga, samt stärker immunförsvaret.
Ginkgo Biloba är ett av de mest grundligt testade kosttillskotten mot sviktande minne. Det är ett extrakt som utvinns ur tempelträdets blad som har förmåga att öka cirkulationen och tillförsel av blod och syre till hjärnans kapillärer.
Fosfatidylserin finns i produkten Fosfoseriini från Dr. Matti Tolonen. Det är ett kosttillskott som stärker hjärnan, som lätt når fram till hjärnan och inte har problem med att tränga igenom blodhjärnbarriären.
Fiskoljor – Omega 3 medverkar till att hålla hjärnan i form. Har du druckit för mycket alkohol i sommarvärmen så påstår vissa forskare att fiskolja kan medverka till att skydda hjärnan mot alkoholrelaterade skador. Omega 3 har stor betydelse för både hjärna och sinne och rent allmänt får vi allt för lite av det.

Magbesvär
Cirka 70-80% av vårt immunförsvar finns i vårt tarmsystem, så det är värt att hålla det sunt. Tarmbakterierna har stor betydelse för upprätthållandet av immunförsvaret.
Var även uppmärksam på att det i en hälsosam tarm skapas flera olika B-vitaminer och K-vitaminer. Antibiotikabehandlingar skadar de sunda tarmbakterierna och försvagar därmed ditt immunsystem. Har du tagit någon form av antibiotikabehandling under sommaren är det bra att återetablera dina tarmbakterier. Det gör du genom att ta probiotika, som finns i flertalet produkter, t ex Symbioflor från Biosym och Udo´s Probiotics.
Vita Biosa är en flytande mjölksyreprodukt som innehåller en samling hälsosamma bakterier och andra mikroorganismer. Dessa städer dels upp i den dåliga tarmfloran samtidigt som de gör tarmslemhinnorna tätare och sundare.
Lider du av förstoppning kan en bra lösning vara Lepicol, som finns att få i pulverform. Lepicol innehåller både fibrerna psyllium, inulin och mjölksyrebakterier.

Övergångsålder
Orsaken till värmevallningar är en obalans utlöst av östrogenbrist, som skapas i mindre skala efter övergångsåldern och lider man av besvär finns det en mängd bra tillskott som kan hjälpa och lindra.
Chello Forte är en av de mer kända produkterna som hjälper vid svallningar och nattsvettningar. Tillskillnad från andra produkter innehåller Chello en ”bukett” av växtextrakt som man känt till länge och det har använts för just detta ändamål i årtionden. En annan välkänd produkt är Melbrosia, som är en blandning av blompollen, pergapollen, bidrottninggelé m.m.
Medel med cimicifuga racemosa kan vara bra att prova.
Omega 7, som består av bärextrakt från havtorn, kan vara en fantastisk hjälp för ömma och torra slemhinnor.

I allmänhet bör du se till att äta hälsosamt; grönsaker, bönor, linser och korn, t ex pumpafrö, solroskärnor och sesamfrön förser kroppen med växtöstrogen.
Motionera dagligen och skona din lever från för mycket alkohol och begränsa ditt kaffedrickande, samt var uppmärksam på att undvika stress så långt det går.

Trötta ben
Många människor lider av trötta och tunga ben och har haft det svårt i sommarvärmen.
Bio-Pycnogenol från Pharma Nord, som har utvunnits ur fransk gran kan hjälpa vensystemet. Det har genomförts flera kliniska studier som har visat på Pycnogenols positiva effekt vid olika krämpor i benens vensystem, bl.a. har det visat sig stärka kapillärerna. Själv tror jag på att användandet av Pycnogenol har reducerat förekomsten av fler åderbrock på mina ben. Jag brukar ta en ökad dos före och under långa flygresor för att förebygga svullnader och åderbrock med därav följande tendens till blodproppar.
Bland andra produkter kan Aesculaforce från Vogel nämnas. Den består av hästkastanj och finns i tablettform, droppar samt spray, samt Active Legs med tallbarrextrakt och röda vinblad från New Nordic.
Av krämer kan Provena för trötta ben rekommenderas. Det är en bra hjälp och bör smörjas på två gånger per dag.

Övervikt
Har det samlats ett par extra kilo under sommarmånaderna, så se till att bli av med dem på ett effektivt sätt innan jul.
Vill du ha lite hjälp på vägen går det att få med t ex B-Slenda från Pharma Nord. Den består av speciella fibrer och anses vara en naturlig fettmagnet. Naturligtvis kan du inte äta fett och socker helt okontrollerat utan preparatet är ämnat som en hjälpande hand till din diet.

Även Chili Burn kan hjälpa. Den ökar förbränningen av överflöds energi som vi får i oss samt verkar viktreglerande i samband med en kalorifattig diet och motion.
Många säger sig vara nöjda med CLA som hjälper till med fettförbränningen samt uppbyggnaden av muskelmassa i samband med motion.
Det senaste tillskottet av viktminskningsmedel är Konjak, vars effekt är EU-godkänd. Konjak innehåller glukomanna vilket är en vattenlöslig fiber som utvinns ur konjakplantan.
Se upp med artificiella sötningsmedel. Många näringsexperter säger att man blir tjock av dem.

Till sist vill jag bara poängtera att jag tycker att rätt kosttillskott är en bra investering i vår hälsa och att det är värt pengarna. På så sätt kan vi möta hösten friska och krya.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.