Fråga tandläkaren september 2012

Hej!!
Mitt namn är Andreas och jag har rotbehandlat en kindtand för 4 år sedan och börjar nu få ont från den när jag tuggar. Men hur kan jag få ont när tanden inte har några nerver kvar?

Hej Andreas!
Tack för ditt mail. Ditt besvär kan ha olika förklaringar som endast en tandläkare kan bedöma efter en noggran undersökning.
En kindtand kan ha 3 till 5 nerver och ibland kan det vara svårt för tandläkaren att hitta alla nerverna/kanalerna, trots röntgenbilder. Så en förklaring kan vara att en nerv finns kvar som inte behandlats (som vi nämnde i en tidigare artikel om rotbehandling).
Den tidigare rotbehandlingen kan också vara för kort, för lång eller för smal. Att rotbehandla tänder är en utav de svåraste uppgifterna för en tandläkare. Kanalerna kan vara väldigt smala,krökta och även dela på sig utan att det syns på röntgenbilden då bilden inte är tredimensionell som tanden. Detta försvårar rengöringen av kanalen då filen inte kan komma helt ner mot kanalens ände. Kommer man inte ner och lyckas ta bort hela infektionen, kan den blossa upp vid ett senare tillfälle.
Filarna man rengör kanalerna med är väldigt tunna och kan tyvärr frakturera, speciellt vid väldigt trånga och krökta kanaler. Om en fil frakturerats i kanalen och tanden gör ont måste man oftast dra ut tanden då man inte kan komma åt att rengöra i kanalen längre.
En rotspricka/ fraktur kan vara svår att se på röntgen och det kan ta flera månader upp till år innnan det syns. Oftast gör det väldigt ont att röra tanden då.
Det finns bakteriella tandinfektioner som kan vara väldigt svåra att eliminera trots korrekt behandling, exempelvis Candida i rotkanaler. I speciella fall kan man då göra bakteriella provtagningar.
En kraftig tandköttsinflammation kan också ge liknande smärta och kan då behöva en ordentlig rengöring och borttagning av tandsten.
Om tanden har en hög fyllning kan den också utveckla en infektion runt rotspetsen som ger smärta vid påbitning.
Som du ser, Andreas, kan dina besvär bero på flera olika saker och måste därför undersökas av en tandläkare. Tveka inte att ta kontakt med oss på Nordic Dental Centre om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar Christina Radics, Tandläkare på Nordic Dental Centre.

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.