Lider du av uppblåsthet, halsbränna, förstoppning, diarré, huvudvärk, trötthet och nedsatt immunförsvar? Oroa dig inte, det finns hjälp. Ofta behövs det bara små förändringar i vardagen och av vanor för att få bort obehagen.
”Du är vad du äter” är ett gammalt talesätt som jag ständigt fick höra när jag var barn och som jag fortfarande ofta hör.
Men en dag sa en väninna till mig, Ellen Møller, att nej, du är inte vad du äter, utan vad din kropp upptar.
Varför är det så viktigt med en bra matsmältning?
Sedan de kloka orden från Ellen under min utbildning som kostvägledare hos Eva Lydeking har jag varit extra medveten om vikten av ett bra matsmältningssystem. Det är inte för skojs skull som jag påminner många av mina kunder om att de ska äta långsamt och komma ihåg att tugga maten ordentligt, speciellt om de säger sig ha tarmbesvär. Att tugga långsamt ska inte vara en stressfaktor. Om du äter i en stressad situation upptar du inte alla näringsämnen från maten och kosttillskotten. Det är lika viktigt att tugga maten ordentligt som det är att andas. I vår förvirrade och förorenade vardag måste vi göra en insats och ha det i åtanke.

Nedbrytningen av maten startar i munhålan. Därför är det viktigt att tugga och det är även viktigt med bra tänder. Har du svårt att producera tillräckligt med saliv kan det vara bra att dricka lite vatten före maten, men aldrig till maten. I munhålan finns enzymet amylas, som startar nedbrytningen av maten, speciellt av kolhydraterna. I munnen börjar finfördelningen av maten. Det finns även mjölksyrebakterier på slemhinnorna i munnen som motverkar angrepp från skadliga bakterier. När maten tuggas, tills den är flytande, blir den så finfördelad att alla matsmältningsfunktioner fungerar som de ska och vi kan uppta det som vi stoppar i munnen på bästa möjliga sätt.
Hela matsmältningssystemet består av mun, matstrupe, magsäck, tunntarm, bukspottskörtel, lever, gallblåsa, tjocktarm och ändtarm. Vi har även njurarna, som rensar blodet från slaggämnen och som producerar vår urin.
Om vårt matsmältningssystem inte fungerar optimalt minskas upptaget av näringsämnen ur vår mat och våra kosttillskott väsentligt.

Kosten
Min stora, och lite naiva önskan är att alla mattillverkare, regeringar och myndigheter ska se till att endast producera ätvänlig mat. Mat som i detalj är genomtänkt när det kommer till vårt välbefinnande och vår hälsa, samtidigt som det tas hänsyn till både djur och växter som vi delar vår jord med.
Enligt mig skulle ovanstående spara stora summor pengar på sjukhuskostnader och medicin, och så skulle miljön må bra också. Det skulle göra oss så klarsynta, glada och fulla av energi att vi skulle börja tänka över olika områden som påverkar vår livskvalitet.
Det är lite roligt att precis när jag sitter och skriver detta så ”poppar” en artikel upp från det amerikanska magasinet Before it’s News med rubriken 7 matvaror som bör undvikas. Den tar upp olika människor med olika syn på olika mat. Artikeln var både rolig och lite tragisk. Känner du för att läsa den så hittar du den på: www.beforeitsnews.com.

För att ha ett tarmsystem vari maten och dina kosttillskott upptas på bästa möjliga sätt finns det några få, enkla kostregler som du har glädje av att följa: minimera intaget av rött kött och tunga måltider, undvik alla former av skräpmat, de goda spanska croissanterna bör endast dukas fram när någonting extraordinärt firas. Det samma gäller naturligtvis wienerbröd, hamburgare, stekt mat och mat med mycket socker och fett. Ost är också tungt att smälta.
Många har svårt med gluten i maten. Ju mer maten är förarbetad desto mer ska kroppen producera för att bryta ned näringsämnena, till det används enzymer och vitaminer/mineraler. Ofta har vi inte de nödvändiga ämnena till dessa processer i vår kropp och då uppstår lätt obehag som gaser, förstoppning, diarré, huvudvärk m.m.
Om du dricker i samband med måltid bör du vänta tills du har ätit färdigt och då dricka små klunkar.
Både papaya och ananas innehåller mängder av enzymer som hjälper kroppen med näringsupptaget ur maten (finns även i pillerform). Båda frukterna har bra egenskaper som hjälper till att bryta ned maten.
Många som har problem med vanligt vete tål istället spelt, hirs, quinoa, bovete, ris eller majs bättre.
Om du har besvär med mejeriprodukter finns det ett hav av välsmakande mjölkalternativ som t ex: mandel, sesam, havre, soja, guinoa m.m.
Ett enda glas rött eller vitt vin kan också hjälpa matsmältningen.

Kosttillskott
Många människor tror att de har för mycket magsyra men det är ofta tvärt om. Har man för lite magsyra omvandlas inte maten så att tarmen kan uppta den. Således går kroppen miste om proteiner, vitaminer och mineraler. För att säkra sig ett bra upptag av näringsämnena i maten kan det vara bra att ta tillskott av enzymer, som finns i kapselform, t ex: Mave i Form från Solaray, enzymer från Udos Choice, Kal-N-Zyme från Kal, Digestive Enzymes från Solgar.
Molkosan, 1 tsk. 2-3 gånger om dagen i vatten, verkar reglerande vid både för lite och för mycket magsyra. Molkosan finns nu även i pulverform.
Hos många äldre, men även hos yngre, är magen ofta lite sliten. För att enzymerna ska fungera är det nödvändigt med tillräckligt mycket vitaminer och mineraler. Brister som är vanliga är t ex av B6, zink och magnesium, så kom ihåg att ta det dagliga vitamin/mineraltillskottet.
Är du en av dem som känner att de utnyttjar maten dåligt kan orsaken ofta ligga i bukspottskörteln. Det kan dels bero på att den har så många uppgifter, dels att den belastas hårt av alla intryck både känslo- och näringsmässigt. Du kan hjälpa bukspottskörteln med tistel, t ex Marietidsel från Solaray, Hepar från Mezina och Boldocynara från Vogel.
Det kan vara bra med B-vitamintillskott, eventuellt med extra tillskott av B5 och B6. Krom kan vara en bra hjälp liksom te med lakritsrot. Kom också ihåg bra oljor.
Tunntarmen har en viktig roll för hur du upptar dina näringsämnen. Om tunntarmen är i dåligt skick kan upptaget av näringsämnen minskas med hela 60 %. Då kan det krävas upp till två till tre gånger så stort intag av både vitaminer och mineraler.
Har tunn- och tjocktarmen det bra med rätt bakterier ger denna del av matsmältningen oss en rad vitaminer som t ex B-vitaminer och K-vitaminer. Därför kan det vara bra att emellanåt ta tillskott av mjölksyrebakterier, t ex Symbioflor från Biosym eller Vitabiosa, som består av 19 fermenterade örter och probiotika.

Ta vara på ditt tarmsystem. Här produceras mellan 70 – 80 % av ditt immunsystem!

Goda råd
Här i Spanien tenderar vi att äta sent, men det är inte bra för matsmältningen och kanske har du märkt av att nattsömnen blir sämre vid sena matvanor. Sitt ned, men inte framför TV:n eller datorn. Ät i en avslappnad och trevlig atmosfär och tugga långsamt. Ät inte stora måltider i stressade situationer. Vårt psykiska tillstånd hänger i hög grad ihop med vad vi äter, som återigen hänger ihop med hur vi upptar och utnyttjar vår mat.
Om du ska motionera rimligt hårt rekommenderas du att vänta med det till minst en timme efter senaste måltid.

Den nya trenden med Raw Food tror jag har kommit för att stanna. Passar det inte dig att endast äta Raw Food kan det enkelt kombineras med lätt tillagad mat. Andra kostriktningar bygger på att man ska skilja proteiner från stärkelse eller minimera sitt intag av kolhydrater, så kallad lågkolhydratkost. Det kan vara nödvändigt under i alla fall en period, men jag anser att det är bäst om du i lugn och ro kan träna dig i att tåla lite av varje.

Om dina tänder är svaga och gör att du inte kan tugga så mycket grönsaker kan det vara en bra idé att införskaffa en juicepress, mixer samt matberedare. Med dessa kan man göra många spännande och välsmakande rätter. Saknar du inspiration finns det massor på Internet. Om du gör juice eller smoothies så kom ihåg att ”tugga” dessa för att få dem blandade med munnens enzymer.

Var uppmärksam på dina känslor före och efter måltiden och känn efter var din eventuella obalans sitter. Det kan vara en väg till ett större välbefinnande i vardagen.

Bra matsmältning!
Njut av din mat, var tacksam för den och ät långsamt. Låt din måltid vara mellan 30 – 40 minuter. Ordspråket ”skynda långsamt” är värt att skriva bakom örat.
Med dagens livsstil känner allt fler av att de har matsmältningsproblem. Symptom på att det kan vara någonting galet med näringsupptaget ur din mat och olika kosttillskott är ofta t ex: håravfall, trötthet, torr och rynkig hy.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.