Känner du igen tillstånd som: kronisk trötthet, svårt att komma upp ur sängen på morgonen, utmattning, svårighet att klara av vardagens krav, rädsla, ångest, bekymmer, förvirring, depression, fibromyalgi, lågt blodtryck, allergi, lågt blodsocker och stress?
Då kan det vara så att orsaken ligger i att du lider av nedsatt binjurefunktion. Vid nedsatt binjurefunktion ses även ofta tillstånd med luftvägsinfektioner, astma, åldersdiabetes, alkoholism samt autoimmuna sjukdomar.
Binjuretrötthet är ett vanligt, men ett sällan diagnostiserat, tillstånd. Dessvärre tror jag att binjuretrötthet är mycket vanligare än vad vi känner till, och allt eftersom ett mycket stort problem men med okänd utbredning. Var och en som ständigt pressar sig själv ligger i riskzonen.
Det är inte många vanliga läkare som arbetar med binjuretrötthet. Om du önskar att tala med en läkare kring saken så kräver det en specialistläkare, som känner till tillståndet och som arbetar seriöst med det och som kan göra de nödvändiga analyserna. Officiellt erkänner läkarvetenskapen endast Addisons sjukdom som en binjuresjukdom.
Du kan hjälpa dig själv en lång bit på väg genom att söka information om ämnet, då är t ex boken ”Adrenal trötthet” av James L. Wilson bra. Den är skriven på ett spännande och lättförståeligt språk samt har utförlig vägledning i hur du genom att ändra livsstil, kostvanor, intag av vitaminer och mineraler samt andra relevanta kosttillskott kan återfå starka binjurar. Denna månads artikel har hämtat mycket av sin inspiration från boken, som jag har känt till under åtskilliga år, och som idag blir mer och mer aktuell. Men det nästa är att söka rådgivning då en bok inte ersätter råd och vägledning från en kompetent person.
Egentligen är begreppet ”trötta binjurar” en gammal nyhet. Det var Hans Selye som på 50-talet fick nobelpris för sin upptäckt av hur stress påverkar immunförsvaret och binjurarnas funktion och får därmed betydelse för utvecklingen av degenerativaproblem.
Stress har ofta samband med binjuretrötthet. Det kan vara ganska alvarligt. T ex genomgår kroppen en rad olika faser i stressade situationer varmed alarmklockorna ringer. Nervsystemet och binjurarna överbelastas och alla möjliga symptom kan ses, allt från oerhörd trötthet till allvarliga sjukdomar.
Binjurarnas funktion
Binjurarna är indelade i en bark och märg. De kallas för stresskörtlarna. Tillsammans väger de 10 gram och sitter på toppen av njurarna. Även om de är så små så framställer de hormoner och hormonliknande ämnen. Om man skulle efterlikna dem syntetiskt skulle man behöva bygga en kemisk fabrik på flera tusen kvadratmeter. Om binjurarna bestämmer sig för att lägga ned sitt arbete så innebär det döden, om man inte på medicinsk väg tillför syntetiska hormoner.
Märgen tillverkar farohormonerna adrenalin och noradrenalin, som stimuleras när du blir arg eller rädd.
Barken producerar långtidsstresshormoner, nämligen kortisol, som har i uppgift att anpassa kroppen till långvarig psykisk eller fysisk belastning. Kortisol är ett kraftigt, antiinflammatoriskt hormon, som i små mängder främjar läkning av vävnader, men som i större mängder hämmar kroppens immunförsvar. Normalt producerar binjurarna små, men välbalanserade mängder av steroidhormoner. Om du utsätts för alltför mycket fysisk, känslomässig, miljöberoende eller psykisk stress kan det utarma binjurarna och leda till en minskning av binjurehormonet kortisol. Då stiger först kortisolnivån kanske till höga nivåer, men vid konstant utarmning faller den då binjurarna inte längre klarar av att reagera på stress.
Kosten
Vad vi äter är enormt viktigt vid binjuretrötthet. Många människor med binjuretrötthet använder ofta kaffe, cola, kakao, svart te och andra koffeinrika stimulanser för att komma igång på morgonen. Under dagen har de sedan behov att piggna till med samma stimulanser. Ofta blir en kopp kaffe till flera starka koppar osv. Detta bör undvikas helt. Nedtrappning bör göras under 14 dagar. Om du slutar från den ena dagen till den andra kan det ge starka symptom. Många är beroende av socker och vitt mjöl, vilket bör undvikas. Är du allergisk eller intolerant kan det vara en bra idé att få det kontrollerat och hålla sig ifrån det under en period. Det vanligaste är att ha problem med vete och mjölkprodukter.
Alkohol betraktas som binjuregift. Nu i juletider, om du bestämmer dig för att dricka alkohol, så begränsa ditt intag till små mängder och drick endast när magen är full och har fått olja och fetthaltig mat, vilket hämmar upptaget av alkohol.
En kombination av långsamma, stärkelserika kolhydrater, protein och fettämnen är det som belastar binjurarna minst. Undvik dåliga proteiner från färdiglagad mat, t ex pålägg och ost. Om du känner dig uppblåst efter goda proteiner har du kanske för lite saltsyra och kan få hjälp av HCL. De goda kolhydraterna får du från fullkornsprodukter.
Ät rikligt med grönsaker, av alla de slag. De är fyllda med fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Använd din fantasi vid tillagning. Gör juice av dem, mixa dem, gör råkost, grilla, ånga m.m. Grönsaker går att variera på många olika sätt vilket gör dem spännande att äta både för barn, unga, vuxna och gamla.
Var istället försiktig med för mycket frukt. Vänta med att äta frukt tills en bit in på dagen.
Se till att äta massor av bra och hälsosamma fetter, t ex från lindfrö, nötter, frö m.m. men undvik friterade rätter. När du steker är de oljor som tar minst skada av uppvärmning t ex olivolja, kokosolja, kakaosmör och vanligt smör.
SITT NED och ät i lugn och ro.
Ofta har människor med binjuretrötthet ett behov av att salta maten. Var snål med saltet, använd istället andra kryddor och smaka innan du saltar den. Använd gärna himalayasalt, det innehåller en mängd spårämnen.
Kosttillskott
Se till att få en bra grund av vitaminer och mineraler i kombination med fleromättade fetter.
Utöver det är C-vitamintillskott kanske det viktigaste få C-vitamin är viktigt för hela kaskaden av binjurehormoner och binjurarnas produktion av steroidhormoner.
Binjurarna klarar press bättre om det finns rikligt med B5 (panthotensyra) lecitin och C-vitamin till hands. Dessutom hjälper C-vitamin även immunförsvaret. Om du tar höga doser av C-vitamin under en tid så trappa långsamt ned dosen då kroppen vänjer sig till de höga C-vitaminnivåerna.
E-vitamin och C-vitamin arbetar bra tillsammans så E-vitamin kan vara ett bra tillskott. Var uppmärksam på att båda vitaminerna är blodförtunnande, så om du tar blodförtunnande medicin bör du eventuellt tala med din läkare angående doseringen.
B-vitaminer. Här är det viktigt att ta hela komplexet. Alla B-vitaminer arbetar tillsammans och bidrar med stöd till binjurarna. Till det tas extra av B5 panthotensyra. Det finns i stora mängder i binjurarna, som behöver vitaminet för att producera binjurehormoner. Det kan vara en bra kombination med tillskott av C-vitamin, E-vitamin samt B5 panthotensyra och magnesium. Det ökar energiproduktionen och bidrar till att ta bort binjuretrötthet utan att de bli överstimulerade.
Av mineraler är magnesium den viktigaste hjälpen till binjurarna. Magnesium arbetar bra tillsammans med C-vitamin och panthotensya. Kalcium och magnesium bör alltid tas ihop, så det är bra med en produkt som innehåller både och. I detta fall gärna lika mycket av båda.
Det kan vara bra att tillägga adaptogena örter då de har egenskapen att hjälpa till så att vi kan klara av ett visst mått av stress och de har bra effekt på binjurarna.
Lakritsrot hjälper till att reglera kortisolnivån.
Ginkgo Biloba är en stark antioxidant som hjälper till att skydda binjurarna.
Sibirisk ginseng (eleutherococus senticosus) har en rad egenskaper som stödjer binjurarna och motverkar mental trötthet. De verkar antidepressivt och har en mängd goda egenskaper.
Tips
Se till att få glädje i ditt liv. Alltför många jobbar för mycket och har för lite roligt. Se till att få ett gott skratt, samla på bra upplevelser och glada dagar. När du fokuserar på bra upplevelser kommer du att märka att du får fler av dem.
Låt bli att försöka vara fulländad. Vi kan göra vårt bästa och det är tillräckligt. Varför ska vi hela vårt liv gå och tro att vi ska vara supermänniskor? Vad har vi egentligen att leva upp till? Det viktigaste är att tro på sig själv och sin egen förmåga och så i gengäld acceptera och tolerera andra människor och deras förmåga. Vi har alla olika erfarenheter i livets ryggsäck. Var och en av oss har ett eget mönster att anpassa sig efter och brist på det samma.
Var även noga med att sova ordentligt. Här kan Melatonin, eventuellt i kombination med 5HTP, vara en bra hjälp. Lite sömn kan verkligen vara binjuretröttheten till gagn.
Var uppmärksam på om du kan vara utsatt för miljögifter som du inte klarar av. Det kan t ex vara parfym, luftföroreningar eller andra kemiska ämnen, som kan bidra till att öka binjuretrötthet.
Var uppmärksam på dina tänder, t ex amalgamfyllningar, rotbehandlingar, utdragna tänder m.m. som har varit besvärliga och som kanske gett komplikationer. Det kan bidra till att försvaga binjurarna.
Se till att få daglig motion, men låt det inte bli en stressfaktor.
Ta hand om dig själv. Vår kropp är en otrolig maskin som vi bör vara tacksamma för, ta hand om och vårda på bästa sätt.
God och ostressad jul!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001