Vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte. Det gäller alla områden i livet, inte minst inom uppfattningen om hälsa. Vi lever alldeles för ohälsosamt och vi måste förebygga och själva ta ansvar så långt som det är möjligt.
Jag älskar mina gamla sjuksköterskelärare som när jag gick i skolan nog var i samma ålder som jag är i dag. Otaliga gånger upprepade de: “Att förebygga är bättre än att behandla”.
Dessa ord blir mer och mer grundläggande för mig allt eftersom den ena livsmedelsskandalen efter den andra dundrar fram. Just nu handlar det om hästkött i nötköttsförklädnad, och så är det den omänsklig behandling av våra djur, våra kycklingar som lever under fruktansvärda förhållanden, grisar som bara är en industri och utfodras samt transporteras utan en tanke på att det är levande väsen som vi har att göra med, kor vars kalvar tas ifrån dem så att mödrasorgen sätter sig i både vävnader och mjölk. Vi har genmanipulerade grönsaker och de och frukterna odlas och besprutas helt utan tanke på människans hälsa eller på vad vi människor fysiskt och psykiskt trivs med och stärks av.
Konsekvensen av denna dans runt guldkalven är att sjukdomarna ökar och att varken det officiella behandlingssystemet eller den komplementära hinner med eller kan skapa sig en överblick.
Vad kan vi göra åt det?, frågar den enskilda individen. Det är myndigheter, hälso- och livsmedelsproducenter samt andra som bestämmer. Återigen kommer en av mina käpphästar. Vi skapar våra egna liv, är själva, i stor utsträckning, ansvariga över vad vi äter. Den billigaste maten kan bli den dyraste i längden. Den hälsosamma och naturliga maten, som tillverkas med hänsyn till människans välbefinnande, gör oss starka och glada samt mer benägna till att kunna ta självständiga initiativ. Om vi kunder enbart köper rena produkter får livsmedelsproducenterna snabbt sadla om. De ser bara försäljningssiffror. Så om vi inte köper struntmat så säljer de ingenting, och då har vi en tyst men effektiv revolution.
De flesta av oss behöver heller inte så mycket mat utan kan gott och väl nöja oss med en köttbulle tillsammans med grönsaker och en bit bröd, som ska tuggas noga m.m.
En av de riktigt allvarliga livsstilssjukdomar som vi kan se idag är diabetes och just nu växer den i en ohanterlig omfattning som typ II diabetes.
Det finns, som namnet antyder, två typer av diabetes, även känd som sockersjuka, nämligen typ I och typ II.

Typ I
I typ I sker en nedbrytning av betaceller (som producerar hormonet insulin). Det är de som ansvarar för att transportera glukosen i blodet in i cellerna. Oftast angriper sjukdomen personer under 40 år och kallas därför även barndiabetes. Nyare forskning tyder på en autoimmuniserande faktor, kanske på grund av allergier, kemisk förgiftning, virusinfektion m.m. Människor med typ I diabetes är under hela sitt liv beroende av att få insulintillskott och av att noga övervaka sitt blodsocker.

Typ II
Typ II diabetes är det stora gisslet och kallas också den tysta mördaren. Den är, till skillnad från typ I, ett livsstilsberoende tillstånd vari kost och levnadssätt har stor betydelse och räcker ofta till för att hålla sjukdomen under kontroll.
Fler och fler människor dör av denna sjukdom, eller av så kallade biverkningar som ofta kommer hand i hand sjukdomen, såsom högt blodtryck, ögonskador, njursvikt, hjärtsvikt, nervinflammationer, bara för att nämna några av dem.
Några av de vanligaste symtomen på diabetes är överdriven törst, kort tid mellan toalettbesök, ökad aptit, muskelkramper, suddig syn, klåda och dålig sårläkning. Fortsätter man utan att upptäcka sjukdomen kan det leda till kräkningar och medvetslöshet.

Kost
Bland personer med typ II diabetes är övervikt vanligt och ofta kan dessa människor bli symtomfria om de går ned i vikt. Därför är det med denna sjukdom viktigt att hålla ett öga på kosten samt förbättra sin livsstil.
Det handlar om en sjukdom där du själv kan göra en stor insats som verkligen är mödan värd om du befinner dig i riskzonen för att få sjukdomen eller om du redan har diabetes.
Hörnstenarna i hjälp till självhjälp är bra och hälsosam kost i kombination med motion, gärna i kombination med styrke- och konditionsträning.
Först och främst är det viktigt att undvika socker och sockerrika livsmedel, inklusive läskedrycker, choklad och efterrätter, varifrån sockret passerar över i blodet alldeles för snabbt.
Detsamma gäller mat med vitt mjöl. Var försiktig med pasta, pizza, vitt ris, vitt bröd, kakor och kex, som har en hög sockerhalt samt mättat fett. Var försiktig med synligt fett som smör och feta ostar. Kom ihåg grova fibrer i fullkornsbröd, brunt ris, etc. och när sötsuget gör sig påmint köp organisk sylt som bara är sötad med lite äppeljuice. Det finns bl.a. från Søbogaard.
Var uppmärksam med att även honung, maltos, dextros är socker.
Många lightprodukter innehåller visserligen mycket lite fett, men istället mycket socker, och ofta inte heller riktigt socker utan ännu värre, konstgjorda sötningsmedel, vilka ofta kan vara farliga och som kan leda till ökad hunger m.m.
Tycker du om juice och tror att du är hälsosam är det bra att vara medveten om att frukt också innehåller socker. Späd därför ut din juice och drick den nypressad i stället för att köpa den på tetra. Det kan vara en bra idé att dricka det välsmakande Oolong teet. En undersökning genomför över 30 dagar har visat att en positiv effekt uppnås på typ II diabetes genom att dagligen dricka 1 500 ml Oolong te.
Minska mängden mättat fett i maten och se till att använda hälsosamma oljor och njut bara rött kött någon gång ibland.
Byt ut ditt vanliga bordssalt till magnesiumhaltigt Seltin eller Himalaya salt som innehåller mycket mineraler.
Ät mycket fibrer som bönor, havre, nötter, frön, päron och äpplen samt mycket grönsaker. Överlag rekommenderas mat med lågt glykemiskt index. Generellt har enkla kolhydrater högt värde och bör undvikas, medan proteiner har låg varför bra proteiner är att föredra. Ät ägg, kött och fågel samt gärna fet fisk. Holländska forskare har visat att man kan minska risken för typ II diabetes genom att äta 30 gram fisk varje dag.
Försök att äta ekologisk mat med hög kvalitet.

Kosttillskott
* Du bör väja en bra grund med en multivitamin/mineralprodukt som har högt B-vitamininnehåll, t ex Omnimin, Mivitotal Plus m.fl.
* Ta eventuellt extra tillskott av B-vitaminer då de har många funktioner i samband med sockermetabolismen och omsättningen av fett och proteiner.
*Till det extra tillskott kan eventuellt B12 i tablettform tillföras, vilket läggs under tungan. Har du som typ II patient stickningar och domningar i fötterna kan det vara ett symtom på diabetisk nervgeneration. Symtomen kan ofta elimineras genom att ta 1 000mcg till 3 000 mikrogram under några månader.
* Det är bra att ta extra C-vitamin. C-vitamin förhindrar för hög insulinhalt i blodet. Det gäller både vid typ II diabetes och om du bara ätit för mycket socker.
* Alfaliponsyra är speciellt lämplig för diabetiker. Diabetiker med nervinflammation kan få stor hjälp av detta kosttillskott. Det är en kraftfull antioxidant som förbättrar effekten av insulinet.
* Krombrist är fatalt för många människor. Krom finns nästan inte i vår näringsfattiga kost. Och det krom vi har i oss minskar ytterligare när vi äter socker. Vid diabetes är krombrist vanligtvis en bidragande faktor. Kromtillskott kan sänka högt blodsocker med upp till 90 %. Därför kan en dos av 100 till 200 mcg krom aktivera insulinet. Krom är viktigt för insulinets effekt samt stärker indirekt immunförsvaret. Dessutom förhindrar krom åderförkalkning och hjälper till att reglera kolesterolhalten i blodet.
* E-vitamin som tillskott aktiverar också omsättningen av blodsocker.
* Symbioflor eller andra produkter med mjölksyra stärker din tarmflora, vilket är viktigt för både immunförsvaret samt om det i samband med diabetes finns en candidasvamp.
* Även många örter är lämpliga och bra för diabetes. Bl.a. lakrits, som finns i kapslar, samt kanel och curry som kan öka insulinkänsligheten och eventuellt även bidra till att ersätta tabletter mot typ II diabetes.
* Guarmingranulat från växten Guar har under många år funnits som godkänd örtmedicin mot kolesterol. Guarmin är även godkänt av Läkemedelsverket som en blodsockersänkande örtmedicin. Det som är bra med Guarmin är att människor med diabetes II också ofta lider av högt kolesterol, så här slås två flugor i en smäll.
* Bland andra rekommenderade produkter finns Karnosin, fleromättade fettsyror omega 3, 6,9. L-Carnitine, leverstärkande produkter som t ex Hepar, tistel, m.m. Q 10 och blåbär.

Tips
* Om du är överviktig är det viktigt att du går ned i vikt. Ett sätt att gå ned i vikt är att äta efter sin blodtyp. Samtidigt med viktminskningen ger det en känsla av välbefinnande. Har du ett liv som domineras av fett och sötma måste du se över din kost.
* Motion är en hörnsten. Motion minskar insulinbehovet och sänker kolesterolet. Om du inte är van vid att motionera så börja med promenad på ca 1/2 timme per dag. Öka tiden och takten allt efter som du känner dig starkare och välbefinnandet ökar.
* Lägg ditt sötsug på hyllan. Alla sötsaker som sägs vara till för diabetiker är absolut inte hälsosamma och alltför söta. Det kan vara ditt sötbehov som bidragit till din diabetes.
* Ta hand om din hälsa och gå på regelbundna kontroller. Var speciellt noga med ögon och fötter. Det är en bra idé att gå på regelbunden fotvård, liksom att regelbundna besök hos en zonterapeut kan vara en bra idé.
* Undvika stress.
* Lider du av kvicksilver, möjligtvis från tänderna, så se till att få bort det. Om du ska få dina plomber utbytta bör du vara noga med att få det gjort hos en tandläkare som är expert inom området.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.