I kölvattnet av finanskrisen har spanska banker kastat ut flera hundra tusen spanjorer på gatan under de senaste åren. I ”Er Banco Güeno” – den goda banken – är situationen den motsatta. Här bemöts människor med öppna armar och får en ordentlig portion mat.
”Vi kan ha nästan upp till 400 personer som kommer in genom dessa dörrar varje dag”, säger Francisco Ponce Pombo. Chico, som är hans vardagliga smeknamn, är daglig ledare för ”Er Banco Güeno” som ligger mitt i ett av Málagas allra fattigaste områden, nämligen Barrio Palma-Palmilla.
Det är ingen tillfällighet att detta lokala soppkök kallas för bank, det är nämligen inhyst i de 200 kvadratmeter stora lokalerna som fram till för sju år sedan utgjorde Unicajas bankfilial, och fortfarande finns det en minibankautomat på hörnet av byggnaden.
”Vi vill inte bara sitta och titta på när hemlösa går hungriga och barn inte får någon frukost innan de går till skolan”, sa ockupanterna och i november förra året intog grannar och aktivister de tomma banklokalerna och byggde upp diskar och matlager samt ställde ut bord och stolar.
Kort därefter, i mitten av december, öppnade ”Er Banco Güeno” upp dörrarna och sedan dess har banken serverat tre måltider om dagen till stadsdelens hungriga invånare.

Skyhög arbetslöshet
Chico skakar på huvudet, han anser att kommunen i Málaga inte gör tillräckligt för att förbättra situationen i Palma-Palmilla-området. Många av de kringliggande kvarteren är gamla och mycket slitna samt i stort behov av upprustning.
Om du chockats av landets genomsnittliga arbetslöshet, som nu når 26 procent, ska du veta att arbetslösheten i denna barrio, med 45 000 invånare, är uppe i 70-80 procent, enligt Chico.
”Så här kan det inte fortsätta. Det är en tickande bomb under välfärdsstaten”, säger han när vi sitter inne i det som tidigare var bankchefens kontor. Här inne finns det idag mycket lite som vittnar om svunna tiders storhet, t ex hänger det ingen dyr konst på väggarna som nu är kala. Genom fönstren ut mot köket ser vi att man är i fullgång med dagens varma lunch.

Frivilligt arbete
”Allting sker på frivillig basis. Vi serverar frukost mellan 9 och 11, lunch mellan 13 och 15 samt middag mellan 18 och 20.30”, berättar Chico.
Medan vi sitter och pratar inne på det före detta bankdirektörskontoret kliver en man i 50-årsåldern in, utan att knacka. Han vänder sig till Chico och berättar att han är arbetslös och insisterar på att få jobba i banken, gratis, han vill absolut inte ha pengar för sin insats. Chico antecknar namn och telefonnummer och svarar att han ringer om det behövs fler i arbetsstyrkan.
”Så är det ofta. I denna barrio delar vi allt med alla. Här bor många araber, afrikaner, romer och rumäner. Solidariteten är stark och vi är kvicka med att ta till vara på allt, ingenting går till spillo. Kläder och skor ges vidare till andra barn”.

Brett socialt arbete
Bakom etablerandet av ”den goda banken” står flera aktivistgrupper och organisationer. Bland dessa finns vänsterpartiet Izquierda Unica i Málaga, 15-M, la Plataforma de Afectados por la Hipoteca (stödförening för människor som har drabbats av bolånekrisen), samt en grupp som arbetar för att integrera romerna i stadsdelen. Chico betonar även att volontärer av olika slag, bl.a. advokater, psykologer, socialarbetare och andra frivilliga jobbar med ett omfattande socialt arbete samt med utbildning för narkomaner, alkoholister, analfabeter, mot bostadsvräkningar osv. Alla har krav på hjälp och det är inte ras eller hudfärg som ska vara avgörande.
”Se på dagens Spanien. De rika blir rikare och orättvisorna bara ökar. Alla har rätt till en bostad och mat på bordet”, säger Chico med stort engagemang och fortsätter:
”Här hamnar folk i fängelse för att de har stulit två avokados då de inte har råd att köpa mat. Tror du verkligen att kungens svärson Iñaki kommer att få fängelse efter att ha förskingrat alla enorma summor pengar?”

Lunchgästerna kommer
Under de senaste timmarna har Francis, Juan, Malika och Maria del Carmen stått i caféet och arbetat med att skära grönsaker, koka potatis (soppa på billiga och näringsrika bönor) samt gjort en tomatsallad. När de första lunchgästerna kommer ler Malika och serverar generösa portioner av den populära soppan.
Unge Francis, pappa Juan och mamma Maria del Carmen är alla tre arbetslösa och har jobbat i ”banken” sedan påsk. Nu jobbar de tillsammans under förmiddagspasset på El Banco Güeno.
”Nu för tiden finns det tre-fyra andra soppkök – så kallade ’Comedores Sociales’ här i Málaga. Vi är dock det enda där alla blir serverade. Här behöver du inte bevisa att du är pank, arbetslös eller missbrukare för att få mat”, förklarar Chico.
In genom dörren kommer också några unga mammor som får matpåsar med sig hem till sig själva och barnen.

Tre gånger om dagen
I ett hörn av den före detta banklokalen har 80-årige Joseba Rodriguez Frenade slagit sig ned tillsammans med Francisco Gallego Gonzales. De är släkt och har bott i området i mer än 50 år.
”Vi kommer hit och äter tre gånger om dagen. Jag har sådan värk i kroppen att jag inte klarar av att laga mat själv”, säger Joseba. Både hon och Francisco säger att de tycker att maten som serveras är mycket god.
Rosario, 68 år, har slagit sig ned vid ett bord i andra endan av lokalen. Hon bor själv och tycker att det är trevligt att komma hit till ”banken” för lite mat och lite umgänge med de andra.
”Få med att jag gärna träffar en man från Skandinavien”, ler hon finurligt medan hon tar en sked potaje.

Helt beroende av donationer
Utanför har en liten varubil stannat till och Silvestre Luque kommer in på kontoret. Han ler stort och har med sig tre stora pappkassar fyllda med frallor. Allt gratis och skänkt till ”Er Banco Güeno” av ett litet bageri i Málaga.
När jag frågar hur ofta han kommer förbi svarar han att det vanligtvist blir några gånger i veckan. Chico knuffar mig i sidan och säger att Silvestre kommer hela tre gånger i veckan med 150 stora, nybakade och varma frallor, helt gratis.
”Vi är helt beroende av gåvor för att får allting att gå runt”, förklarar Chico och visar mig lagret där mer hållbara matvaror som konserver, pasta och ris förvaras. Rätt som det är händer det ibland att banken får matvaror med kort datum från butiker, men de får även produkter från olika hjälporganisationer. Dessutom sker det ofta att privatpersoner kommer med stora och små bidrag.

Av Arne Bjørndal (text & foto)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.