11
 
Jag är nästan 70 år. Jag behöver vänja mig vid det och även vid tanke att tillhöra ”den äldre generationen”. Glädje och vitalitet är som tur är två av mina följeslagare och dem har jag tänkt mig behålla för min livskvalitets och personliga utvecklings skull.

En del drömmer om att dra sig tillbaka när de har nått min ålder. Själv känner jag att det fortfarande finns så oerhört mycket spännande som väntar mig med butiken ”Annis Vitalshop”. Det finns mycket som kan läsas men också mycket som kan förmedlas om den komplementära hälsoläran, som har en så stor plats i mitt hjärta, och som jag brinner för. Det är fantastiskt att kunna följa med i allt det nya i branschen, i världen. Även om det innebär många utmaningar att driva ett företag har jag blivit mycket duktigare på att följa det råd som jag en gång fått av min son Peter: ”Mamma, räkna bara dygnets ljusa timmar”.
”Anni, du måste komma ihåg att njuta av livet”, säger mina vänner när de tycker att jag arbetar för mycket, eller sviker i sociala sammanhang. För mig är glädje och njutning i livet många saker. Det är t ex härligt när kunder kommer in och berättar att de mår bra tack vare tips som de har fått. Jag njuter också när mina två hundar glatt dansar omkring, när jag svänger rockringen och när jag ger allt vad jag orkar i en fridans.
Deepak Chopra har ett citat som jag har tagit till mig som mitt valspråk: ”Man utvecklas inte för att bli gammal. Det är när man slutar att utvecklas som man blir gammal.”
 
Kroppen vet gott och väl vart den är på väg
De fria radikalernas nedbrytning av kroppen ökar med åldern och inflammationer är en stor orsak till åldrande. Allt eftersom vi blir äldre sker det biologiska förändringar i kroppen. Bland annat blir hjärtmuskeln svagare, njurarnas funktion försvagas m.m. Våra organ slits ut och det sker fysiska förändringar. Dessa förändringar behöver inte nödvändigtvis leda till smärta och sjukdom, se bara på alla de kulturer vari människorna är starka och kan arbeta tills de är långt över 100 år.
Det finns några grundläggande saker som du kan göra för att bevara din vitalitet:

  • Ät hälsosamt.
  • Ta bra kosttillskott.
  • Lev ett liv var kärlek, glädje och munterhet är naturliga inslag i din vardag.
  • Motionera i friska luften.
  • Ta små vilostunder när du är trött.
  • Få en ordentlig nattsömn.
Lever du efter ovanstående punkter är möjligheten stor att du som 70-åring har ett blodtryck, kolesteroltal, benstyrka, benfett, hudtjocklek och elasticitet som om du var 20 år yngre. Det är små förändringar som ska till i våra liv men resultaten och ett högre välbefinnande kan vara ganska förbluffande.
 
Ät lagom
Det är en viktig regel som bör följas av alla, men speciellt när man blir äldre. Ät en så ren kost som möjligt, undvik konserveringsmedel, kemikalier och den tredje kryddan nr. 621 – som kallas glutamat MSG. Många vittnar om att de inte kan sova efter att ha ätit denna produkt och den misstänks även framkalla många andra obehagligheter.
 
Socker
Ät så lite socker som möjligt. Socker bidrar till att inflammationer i kroppen blir mer långdragna, försvagar immunförsvaret och öka ålderstecknen i din hud (mer än rökning). Därför bör du så långt som möjligt undvika snabba kolhydrater som t ex bröd, kakor, kex, vanlig pasta, sockerrik ketchup m.m. Kom ihåg att även juice kan vara proppfull med socker.
Var uppmärksam på de konstgjorda sötningsmedlen aspartam, sackarin och sukralos. De belastar kroppen, speciellt levern.
Stevia hör till de naturliga konstgjorda sötningsmedlen. Alla undersökningar visar att det är säkert att använda Stevia. Det är den sötaste plantan som finns. Stevia finns i flytande form samt som pulver och i små tabletter.
Det finns många fördelar med att använda Stevia. Ämnet innehåller inga kalorier, det hjälper till att stabilisera blodsockernivån, förbättrar förbränningen och lugnar tarmsystemet. Undersökningar har även visat att det kan ha blodtryckssänkande egenskaper.
Xylitol är ett annat naturligt sötningsmedel som utvinns ur björkträ. Det finns i välsmakande tuggummin med olika smaker och även som pulver till att söta maten.
 
Salt
Se till att salta maten med bra salt, t ex Himalaya, som är fullt med mineraler, Maldon, örtsalt osv. Lider du av högt blodtryck är det en bra idé att använda Seltin, som är gjort på en magnesiumsammansättning istället för natriumklorid. Använd gärna massa andra kryddor. Det är viktigt att krydda maten för smakens skull, men även för kryddörternas hälsosamma egenskaper.
 
12
 
Alkohol och andra stimulanser
De flesta av oss älskar att mysa med ett glas vin till maten. Men håll dig till ett glas. Njut av alla njutningsmedel med stor självdisciplin. Var i gengäld glad över att självdisciplinen hjälper dig att vara pigg och glad i vardagen. Var även försiktigt med andra stimulanser som kaffe och kolsyrade drycker. Drick rikligt med vatten istället och komplettera med grönt te. Alla sorters teer är bra, de innehåller en mängd olika antioxidanter.
 
Mjölk och gluten
Många människor mår bäst av att helt utesluta, eller vara mycket försiktiga med mjölkprodukter och livsmedel med gluten.
 
Matlagning
Lämna burkmaten på hyllorna. Laga din mat på gammeldags vis utan att använda mikrovågsugn. Undvik all färdigmat. När du kokar ris, använd brunt ris, vilket finns i flera varianter.
När du köper ägg välj de ekologiska, precis som med allting annat du stoppar i dig. Är det möjligt att få ekologiskt kött och fågel är det naturligtvist att föredra. Många säger att det är dyrare. Det är sant, men ät istället lite mindre. Du känner skillnaden i smaken och du behöver i själva verket inte äta mycket kött.
Ät hälsosamma fetter, fet fisk, ekologiska grönsaker och frukter.
Var försiktig med rökt kött, t ex bacon, rökt lax m.m.
Koka grönsakerna så lite som möjligt och ersätt en del eller byt ut med raw food. För ögonblicket är det inne och det finns ett hav med goda recept både på nätet och i bokform. När du äter bröd så se till att det är ekologiskt fullkornsbröd. Det finns många spännande brödrecept utan gluten om du vill experimentera själv.
Gör tiden för matlagning till en trevlig stund då du glädjer dig till att förbereda maten av bra råvaror, så att du när du sätter dig till ett dukat bord njuter av både synen och maten, som du äter långsamt. Då blir du mätt både psykiskt och fysiskt.
 
Kosttillskott
När jag idag tänker på de mycket begränsade möjligheterna som mina föräldrar hade när det kom till hälsosamma kosttillskott samt möjligheten att ta hand om deras hälsa blir jag mycket fundersam över att jag lever i en tid när det finns ett så stort utbud av olika kosttillskott, vilket gör min vardag bättre.
 
Multivitaminer/mineraler
De utgör en naturlig bas. Det finns många olika att välja mellan på marknaden och det är viktigt att du väljer det som passar ditt behov. T ex Omnimin, eller OmniX som inte har järn, Omnivegan om du är vegetarian. Spektro finns att få både med och utan järn samt för vegetarianer, multivitamin från Pharma Nord, Maximum, som utöver mineraler och vitaminer även innehåller ginseng, chlorella, guarana m.m.
Bio-Strath är ett örtelixir. Det var den första naturprodukten som jag kom i kontakt med. Jag märkte nästan direkt att jag fick en ökad livskvalitet. Den kan tas tillsammans med din bas av vitaminer/mineraler. Det har gjorts en undersökning med människor som genomgår cellgiftsbehandling som visar att Bio-Strath medverkar till ökad livskvalitet för cancerdrabbade.
 
Hälsosamma fetter
De essentiella fettsyrorna är viktiga. De hjälper både huden och slemhinnorna och är viktiga för vårt kretslopp, hormonsystem, nervsystem och blodtryck. Finns som tillskott i ren omega-3, t ex Bio Marin, Omni-Krill, Cardiomega eller EPA-GLA+ som är en kombination av Omega 3/6/7/9.
 
Anti-åldrande tillskott
Alpha Lipoic Acid är en av de mest kända och viktigaste antioxidanterna. Den har en enastående förmåga att passera till hjärnan där den hjälper till att ta vara på andra antioxidanter som t ex vitaminerna C och E. Den hjälper till att avlägsna tungmetaller som t ex aluminium, kvicksilver och bly. Den förmodas skapa en viss form av skydd mot senildemens, Alzheimer och Parkinson. Den är bra för diabetiker i förebyggande syfte och som hjälp vid senare komplikationer. Dosering från 100 mg eller efter behov.
Acetyl-L Karnitin beskrivs av forskare som någonting av det mest kraftfulla medlet mot åldrande, speciellt när det kombineras med ovanstående Alpha Lipoic Acid. Karnitin finns naturligt i kroppen, speciellt i musklerna och hjärnan. Det hjälper till att förebygga minskning av hjärncellernas ämnesomsättning och försämrad blodcirkulation i hjärnan. Dosen är 1 000 mg eller efter behov.
Carnosin är ett ämne som vi själva producerar i kroppen. Som så mycket annat minskar det med åldern. Det finns litteratur som visar på att människor som lever länge har en högre koncentration av Carnosin i nervväven. Carnosin hjälper immunsystemet att rensa kroppen från giftiga metaller och det antas ha en viss anti-cancer-effekt. Dosen är 100 – 600 mg dagligen. Carnosin finns även som kräm och kan då användas mot åldersrelaterade skador på huden.
Gingo Biloba är mest känd för sina positiva effekter på minnet och kan även vara bra när det gäller att hålla sig på topp rent mentalt. Den främjar även korttidsminnet. Gingo Biloba är bra för hela kretsloppet och män har berättat att den även hjälper dem till ett bra sexliv. Samtidigt hjälper den till att rensa kroppen på tungmetaller. Dosering 100-200 mg dagligen av extraktet.
Co-enzym Q 10 hjälper till att återuppbygga cellernas energiproduktion, bl.a. i hjärtats mitochondrier. Den har en positiv effekt på t ex högt blodtryck, hjärnan, sexlivet, trötthet, cancer m.m. Det är en stark antioxidant.
 
Tips
När du tar dina kosttillskott om morgonen är det bra om du gör det till en liten trevlig och hälsobringande ritual vari du visualiserar och värdesätter den stärkande och livsfrämjande effekt som dina kosttillskott har på dig.
En stor rekommendation till alla i den äldre generationen: Glöm uttrycket ”Det är jag för gammal för”. Det påverkar en negativt och gör att man åldras snabbare. Säg istället: ”Det vill jag inte” eller ”Det känner jag inte för”.
Uppskatta om du hör till dem som fortfarande arbetar. Det finns undersökningar som visar att ju längre vi arbetar desto bättre är vi på diverse minnestest. Ta hand om dig själv. Prioritera saker som du tycker om t ex resor, massage, golf osv. Se till att motionera och att hålla dig i form, utan att bli sjukligt smal. Utöva en sport som passar dig, tre till fyra gånger i veckan och 30 minuter åt gången. Se till att ha någonting att vakna till varje morgon och gör det du ska med entusiasm och glädje. Tänk övervägande positiva tankar och träna dig på att känna glädje och tacksamhet i vardagen.
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.