Oavsett vad tröttheten beror på, om det är efter/under sjukdom, pga. för lite sömn, stress, fysiks aktivitet, obalans i blodsockret, allergi, tungmetallförgiftning, medicin, årstidströtthet eller liknande, strävar vi alla efter att bli kvitt den och istället känna oss fulla med energi och vitalitet.
Trötthet är ett vanligt symptom och kan vara en indikator till att det är dags att vara uppmärksam på ditt tillstånd. Orsakerna till trötthet kan vara många. Lider du av en onaturlig och lågvarig trötthet bör du naturligtvist uppsöka läkare för en undersökning.
Tillståndet som kallas ”Kroniskt trötthetssyndrom” får stor uppmärksamhet i forskarvärlden och det är viktigt att du går till läkaren om du känner att din trötthet är onaturlig.
Många av oss åsidosätter ibalnd, och i perioder, vår vardagshälsa och vårt välbefinnande. När vår kropp ropar tillräkligt högt blir det likt ett gummiband som drar ihop sig och vi tittar på vår kropp och bestämmer oss för att förbättra vår kropps hälsa och energinivå.

Min egen historia om att gå från trötthet till energi
När jag var ung såg jag på kroppen som någonting som bara skulle fungera. När den inte gjorde som jag ville var den dum och skulle repareras. När jag drabbades av upprepade infektioner, kroppens lönlösa försök att få min uppmärksamhet, tog jag istället flera antibiotikakurer. Jag är född med en söttand och älskar godis, bakelser, glass och andra sötsaker. Som ung kunde jag äta allt utan att det visade sig på vågen, och det var inga små mängder som jag stoppade i mig. Senare blev det också lite gott vin i sociala sammanhang. Det var inte konstigt att candida och blodsockerobalanser höll ett fast grepp om mig och medverkade till att jag kände mig olidligt trött majoriteten av tiden.
Jag fick mitt första barn när jag var 20 år och det nästa som 21-åring och innan jag höll mina egna barn i mina armar hade jag aldrig hållit i ett spädbarn. Det fanns helt enkelt inga andra barn i familjen och jag hade därför ingenting att jämföra med. När jag skriver allt detta låter det lite som en ursäkt för att jag gav vidare bollen till mina barn. De fick titt som tätt godis som belöning eller tröst och fick naturligtvis också otaliga infektioner med efterföljande antibiotikakurer.
Plötsligt en dag fick jag en AHA-upplevelse. Jag ville vända blad i den eviga trötthetsboken och dess sjukdomar. När det tillsynes inte fanns någon medicin som hjälpte, eller någon läkare som kunde hjälpa mig, fick jag hitta en lösning själv. Det ledde vägen till först en sjuksköterskeutbildning och därefter till alla de andra utbildningar som jag har gått, och alla de otaliga kurserna. Således känner jag mig nu, som 70-åring, mer levande och glad, samt full av energi och vigör, än jag gjorde som 20-åring.
Som tur är finns det många olika sätt som du kan hjälpa dig själv på för att få rikligt med massor av god energi.

Kosten
Undvik så långt som möjligt socker och koffeinhaltiga födoämnen samt andra snabba kolhydrater. Gå långa omvägar kring pastan, det vita bröder, kakor, snacks, olika energibars och energidrycker, läsk och andra bubblande drycker. De ger dig en snabb energikick men ännu tröttare därefter. Gör det till en sport att läsa innehållsförteckningen på t ex det som du äter till frukost. Du kommer att bli förbaskad över hur många produkter, även de ”så kallade sunda” som ofta innehåller rikliga mängder salt, socker och konstgjorda sötningsmedel.
Är du desperat efter någonting sött kan du ta lite honung eller agavesirap i din mat. Det har en positiv effekt på blodsockret.
Börja dagen med en bra frukost som ger dig ett stabilt blodsocker. Den kan t ex bestå av en god gröt med en eller annan form av mjölk, antingen vanlig mjölk, ris, soja, mandel, quinoa eller bovetemjölk. Gröten kan varieras i det oändliga med t ex nötter, kanel, frukt, kokos, färdiga blandningar med t ex linfrö, solrosfrön, sesamfrö och gojibär. Är jag lite sötsugen undviker jag fällan genom 1 tsk kakaonibs och en liten smula lakritspulver.
Protein hjälper dig att vakna och känna dig bekväm så en annan möjlighet kan vara att äta ägg, antingen som omelett, pocherade eller liknande, eventuellt med en skiva grovt ekologiskt bröd till.
En god smoothie med t ex en av de ovanstående mjölksorterna tillsammans med aloe vera, avokado, spenat, chlorella eller spirulina, korn eller vetegräs, är också en bra start på morgonen.
Låt hela dagens mat vara proteinrik med ägg, hälsosamt kött, ägg och fet fisk. Se till att äta rikligt med frukt och grönt, getmjölk- och ost. Tofu, brunt ris, quinoa, bönor, linser, nötter och olika frön är också bra.
Framåt eftermiddagen växer ofta sötsuget. Då kan du t ex äta ett par torkade fikon, aprikoser eller lite russin som du först skär i bitar och blandar med mandlar, nötter eller frön.
Var noga med att också få i dig tillräckligt med vätska under dagen, helst i form av vatten.
Om du inte uppmärksammar din törst kan det leda till att du känner dig trött och fattig på energi.

Kosttillskott du märker
Hela vår planet är förorenad – både luften, jorden och vattnet – och är fylld med tungmetaller, kemiska ämnen, strålar m.m. Oavsett vår ställning till det så är vi alla delaktiga i detta scenario. När vår jord är förorenad, gäller det dessvärre även oss och vår mat.
För långt de flesta av oss är det omöjligt att äta sig till allt det som vi behöver för att fungera optimalt, både fysiskt, psykiskt och mentalt. Därför är det viktigt med bra kosttillskott. När du investerar i din hälsa med olika kosttillskott bör du vara uppmärksam på både kvalitet och bio-upptag.
Multivitamin/mineraltillskott är en bra bas. Det kan t ex vara Omnimin från Biosym, den flytande Mivitotal från Helapharma, Spektro från Solaray, som även innehåller en mängd hälsosamma örter, Multivitamin från Pharma Nord, Maximum från Natur-Drogeriet, som utöver vitaminer och mineraler även innehåller ginseng, guarana, spirulina, ingefära, royal jelly, grönt korn, aloe vera samt chlorella.
Hälsosamma fettsyror hör också till en bra bas, t ex Epa-Gla+, som består av både omega 3 – 6 – 7 – 9. Udo´s Choise är lämpligt för vegetarianer och innehåller omega 3/6/9. Ren omega 3 finns i t ex Bio Marin från Pharma Nord, i esterform finns CardiOmega och E-Epa från Dr. Matti Tolonen.
Q 10 i kapselform är någonting som du kan få stor glädje av om du passerat 40 år. Vi producerar själva Q 10 i levern, men produktionen börjar sjunka i 20-års åldern. Det finns Q 10 i alla kroppens celler. Q 10 stärker bl.a. hjärtmuskelns pumpkraft. Q 10 finns övervägande i cellernas mitokondrier, som är cellernas kraftverk.
Äter du kolesterolsänkande medicin med t ex statiner bör du vara extra uppmärksam på Q 10, då en av biverkningarna med statiner är att produktionen av Q 10 i levern minskar, vilket ofta leder till trötthet, ömhet i muskler och leder m.m.
Kroppen har relativt svårt att ta upp Q 10. Den är nämligen fettupplöslig, så det är bäst att inta Q 10 i oljebaserad form.
Den vanligaste formen av Q 10 är den oxiderade, som kroppen själv måste bearbeta till den reducerade formen som kallas Ubiquinol, för att den ska upptas. Som ett av de första företagen har danska Pharma Nord lyckatsframställa det reducerade Q 10, som heter BioActive Ubiquinol, och som upptas direkt av kroppen. Tillhör du kategorin äldre, eller har du ett känsligt tarmsystem, problem med levern eller bukspottskörteln, är det verkligen en fördel att inta den reducerade formen av Q 10 Ubiquinol.
Rosenroten är även känd som artic root. Det är en planta som växer i Kinas, Ryssland och Ukrainas bergsområden. Växten är känd för sin egenskap att minska trötthet och öka både den mentala och fysiska prestationsförmågan samt stärka immunsystemet. Den är även känd för att vara bra för särskilt män som önskar sig ett bättre sexliv. En undersökning har visat att upp till 75 % av dem som tog Rosenrot under tre månader upplevde en förbättring av deras sexuella prestation, fick mer energi samt bättre sömn.
OmniVital från Biosym innehåller Rosenrot, Astagalus, Schisandra och Rhodiola. Astragalus blandas normalt inte med andra adaptogener. Astragalus är immunstimulerande samt virushämmande. Den är även känd för att vara vätskedrivande, blodtryckssänkande samt öka uthålligheten. Amerikansk forskning visar att cancerpatienter, som gått igenom cellgiftbehandling – eller strålterapi, återhämtar sig snabbare om de samtidigt äter Astagalus. Schisandra är ett återuppbyggande medel som ökar livsaptiten, skyddar levern, gör nervsystemet starkare och renar blodet. Den är även känd för att vara sexuellt stimulerande.
En annan energimix är Enaxin som är en flytande produkt från Mezina som innehåller Rosenrot, Damianablad, grönt te och Schisandra.

Tips
För att känna dig frisk och väl till pass är det också viktigt att du ser till att få tillräckligt med sömn. Kom ihåg att det är sömnen som du får innan midnatt som är den viktigaste.
Se även till att få tillräckligt med motion – allra helst ute i friska luften.Var glad. Träna dig i att se livet från den ljusa sidan. Även det bidrar till att förhöja din energi.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.