Varför ditt och varför datt? När man blir lite knäsvag

Varför ditt och varför datt? När man blir lite knäsvag

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
shutterstock 98162228

Det är mycket som vi funderar över när vi kommer till de sydliga omgivningarna i Spanien från våra välbekanta trakter uppe i Norden, och här på redaktionen tar vi också emot en del frågor om allting från: ”Varför står inte äggen i kyl i matbutiken?” och ”Varför är spanska politiker så korrupta?” till ”Varför kör en del bilar runt med ett L i bakrutan?” och ”Varför är det så dåligt utbud av ekologiska produkter i butikerna?” Denna månad inleder vi en serie som kommer att ta upp en del av dessa ibland svåra och andra gånger rent banala frågor. Frågor som inte desto mindre ligger till orsak för ibland stora frågor hos både skandinaviska tillflyttade som semesterfirare i Spanien.
Har du någonting som du undrar över och som du skulle önska att vi undersöker? Skicka då ett e-mail till: kasper@norrbom.com.
 

”Aaahhhhrrrggg, nu har jag säkert fått en bot”, tänker mannen medan han går mot hans bil, som han själv anser är korrekt parkerad. Han ser parkeringsvakten 50 meter ifrån bilen, och där, under vindrutetorkaren sitter en lapp. Det är inte reklam från ett politiskt parti eller ett företag som marknadsför grön energi. Nej, det är precis en sådan där lapp som han fruktar allra mest. En p-bot. Mannen ger sig iväg efter lapplisan i en svärm av svordomar och fula ord.

”Förbannade lapplisan! Varför får jag en p-bot, din idiot?”
Parkeringsvakten tar emot de verbala slagen med lugn och kan inte göra annat än att förklara att sådana är reglerna.
Detta är vardagen för många parkeringsvakter i Skandinavien, som möts av hårda ord och nedlåtande kommentarer. Ofta råder fördomar om att parkeringsvakter är äldre män och kvinnor som har ett auktoritärt behov. (Som bonusinfo kan jag berätta att genomsnittsåldern för parkeringsvakter i Sverige är 37 år.)
Och så tänker du, ja, ja, det vet vi väl, så varför ska jag lägga ned mer tid på det?
Jo, det finns en anledning. För när jag går runt i Fuengirola så funderar jag ofta över invånarnas relation till parkeringsvakterna. För jag har ännu inte sett en enda person som är aggressiv mot parkeringsvakterna, och inte heller någon som angriper deras arbete. Och så är inte heller genomsnittsålderns 37 år för de parkeringsvakter som jag har sett. Nej, det är nämligen unga, snygga tjejer, som bär sina uniformer på ett sätt att de utstrålar auktoritet, och de skulle lika gärna kunna vara modeller.
De flesta har mörkt hår, kaskett och så går de mer deras arbetsredskap, som består av kamera och registreringsmakapär, i handen och kontrollerar om bilarna är korrekt parkerade och om parkeringsbiljetten löpt ut.
Jag får höra från många kvinnor att de gillar män i uniform, och jag vågar nog påstå att det finns en del män som tycker om kvinnor i uniform. I alla fall efter att jag har sett parkeringsvakterna i Fuengirola.
Men varför ser jag nästan bara yngre, kvinnliga parkeringsvakter? Inte för att det gör mig någonting för det gör definitivt gatubilder finare, men det är bara en tanke som har slagit mig, för så är det inte i Skandinavien.
Detta fick jag lov att undersöka så jag ringde till företaget Dornier vars anställda är parkeringsvakter. Från dem var svaret enkelt – det finns ingen specifik orsak till det mer än att majoriteten som söker arbete som parkeringsvakt är unga kvinnor. Alltså de unga, snygga kvinnorna. Receptionisten hos Dornier, som jag talade med, berättade också att faktiskt 80 procent av deras parkeringsvakter är kvinnor.
Om det ligger en tanke bakom det vet jag inte, men jag får lov att erkänna att tanken har slagit mig att det kan finnas en dold taktik hos företaget, för vem kan bli sur på en vacker parkeringsvakt, även om man får böter för olovlig parkeringe? Ja, jag skulle nog inte kunna bli det
Men enligt Dornier är det alltså inte så. Det är bara en ren tillfällighet. Men den tillfälligheten stör i alla fall inte mig, för jag blir lite svag i knäna när de strosar gata upp och gata ned och håller koll på om vi andra har parkerat rätt.
Av Kasper Ellesøe

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco