visdomstaender
 
Hej Christina
Jag heter Daniel och är 36 år gammal och har emellanåt haft besvär från min visdomstand i höger underkäke så länge jag kan minnas. Smärtan kommer och går och känns ända upp
mot örat. Tanden har inte kommit upp helt ur tandköttet. Man ser bara lite av tanden. Vad kan jag göra? Jag har hört att framtänderna blir sneda om man inte drar ut visdomständerna. Stämmer det?

Med vänliga hälsningar Daniel

 
Hej Daniel
Det är ganska vanligt att ha problem med sina visdomständer. Orsakerna är många. Framförallt brukar det bero på platsbrist, dvs att tanden inte har plats att växa ut helt. Tandköttet växer då delvis över tanden och det blir väldigt svårt att hålla rent. Plack och bakterier samlas i fickorna mellan tand och tandkött och tandkõttet blir väldigt inflammerat och svullet. Det uppstår en bakterienifektion, pericoronit. Det kan bli mycket smärtsamt vid käken och upp mot örat. Pericoroniten kan till och med leda till gapsvårigheter.
I de värsta fallen behöver tandläkaren skriva ut antibiotika. Vidare måste tandläkaren göra rent i området mellan tand och tandkött, dvs avlägsna all plack och bakterier som orsakar
infektionen. Patienten får sedan ta någon antiinflammatorisk medicin mot smärtan och svullnaden under några dagar och skölja med clorhexidin som är antibakteriell. och hjälper till att hålla rent. Clorhexidinet kan man bara använda i högst 2 veckor, annars blir bakterierna resistenta. I vissa fall kan tandläkaren välja att skära bort det tandköttet som ligger över tanden (operculum) och försvårar renhållningen. Ibland växer dock tandköttet ut igen. Efter tandläkarbesöket brukar besvären avta ganska fort. Om dina besvär uppstår ofta kan det vara bra att dra ut visdomstanden. Tandutdragning rekommenderas även då visdomstanden har karies (hål), försvårar renhållningen för tanden framför (kariesrisk). Det finns olika teorier och studier om visdomständerna orsakar trångställning eller inte. Det har dock visats att även om man drar ut visdomständerna, har tänderna en tendens att vilja vandra framåt med åren. Det blir då trångt och framtånderna blir lite sneda i tandbågen. Mitt slutliga råd till dig är att försöka hålla så rent som möjligt och besöka din tandläkare som får göra en individuell bedömning efter en klinisk undersökning och röntgen av tanden.
Lycka till!
Soliga hälsningar
 
Tandläkare Christina Radics
Nordic Dental Centre Fungirola & San Pedro
Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.