Polisstyrkor – hur många kan ett land egentligen ha behov av?

Polisstyrkor – hur många kan ett land egentligen ha behov av?

Guardia Civil. Policía Nacional. Policía Local. Guardia Urbana. Policía Municipal. Mossos d´Esquadra. Ertzaintza. Nafarroako Foruzaingoa. Policía Canaria. Bescal. Autonome.
De tre polisstyrkorna som man mest stöter på är Guardia Civil, Policía Nacional och Policía Local. Men det beror helt på var i landet man befinner sig, för i regioner som Katalonien och Baskien, Navarra och Madrid kan beteckningarna på polisskyltarna skapa förvirring kring begreppen.

För en spanjor är det nog ganska enkelt och alldeles logiskt, men som guiri från ett litet land med en enda polisstyrka är det förstårligt att det uppstår funderingar.
Vilken styrka gör vad? Och vilka uppgifter och förpliktelser har de? Vi har tittat närmare på de uniformerade senoras och señores.
 
Guardia Civil
Civilgardet Guardia Civil kan likställas med en militärpolis och omges av största respekt. Det kanske inte heller är helt ogrundat då styrkan grundades 1844 och har haft en nära relation till försvaret genom tiderna. Detta band klipptes dock efter återinförandet av demokratin och grundlagen anno 1978. Och även om Guardia Civil fortfarande betecknas som en paramilitär styrka lyder den i fredstider under inrikesministeriet och inte under försvarsmakten.
Guardia Civils främsta uppgift är att beskydda invånarnas säkerhet, heter det.
Arbetsuppgifterna är många och inkluderar patrullering på landsbyggd, kontroll av skjutvapen och sprängämnen, patrullering av motor- och landsvägar, kustområden, hamnar och flygplatser, efterlevnad av miljö- och bevaringslagarna samt terroristbekämpning.
 
Policía Nacional
Nationalpolisen, vars fullständiga namn är Cuerpo Nacional de Policía, finns i städer med fler än 20 000 invånare. Styrkan upprättades i dess nuvarande form så sent som 1986 vid en omläggning av bl.a. det tidigare Superior de Policía, som var mest känd som en civilklädd styrka.
Policía Nacional tar sig an lite mindre allvarliga uppgifter jämfört med Guardia Civil. De arbetar med upprätthållande av allmänna lagar och förordningar, bland annat brottslighet, immigration och rättsfall. Deras befogenheter varierar något från region till region och i en del lyder de under de lokala myndigheterna.
 
Policía Local, Municipal och Guardia Urbana
Nu begränsas antalet polisstyrkor så att olika lokalpolisen i bland även kallas Policía Municipal i en del regioner och Guardia Urbana i andra. De tre ger uttryck för samma styrka, som till vardags lyder under kommunerna.
Oavsett namn så finns de i städer med över 5 000 invånare och de rår många gånger över samma arbetsområden som Policía Nacional, det vill säga brottslighet, parkering samt ansvar för allmän ordning och reda.
I städer med färre än 5 000 invånare ligger detta ansvar på Guardia Civil, medan de i en del småstäder får hjälp av så kallade Vigilantes Municipales. De i sin tur är kommunanställda som klätts i uniform och som tilldelars några begränsade befogenheter.
 
Mossos d´Esquadra
Kataloniens alldeles egna polis, Mossos d´Esquadra, är faktiskt den äldsta civila polisstyrkan i Europa. Styrkan grundades redan på 1700-talet med syfte att skydda medborgarna mot brottslighet. Styrkans namn kan översättas till trupperna.
Under år med diverse krig och diktatur har den dock varit lagd på is och styrkan i dess nuvarande form grundades 1983.
De ersätter både Guardia Civil och Policía Nacional i hela Katalonien, men det var faktiskt först 2005 som de tillslut övertog alla plikter i Barcelona. Enskilda tjänstemän från Guardia Civil finns dock fortfarande på plats för att assistera vid terroristbekämpningen.
Mossos d´Esquadra lyder under den katalanska regeringen, Generalitat de Catalunya, och de upprätthåller lagen därifrån.
 
Ertzaintza, Foruzaingoa och Bescal
Ertzaintza i Baskien och Nafarroako Foruzaingoa (även kallade Policía Foral på spanska) i Navarra har ungefär samma bakgrund, plikter och regionala tillhörighet som deras kollegor i Katalonien.
På Kanarieöarna kallar man dem helt logiskt för Policía Canaria, och denna styrka är den yngsta och föddes 2010.
I Madridregionen stöter man på Bescal (Brigadas Especiales de Seguridad de la Comunudad Autónoma de Madrid), som dock inte utför precis samma uppgifter som regionalpolisen i Baskien, Katalonien, Kanarieöarna och Navarra, och de ersätter inte utan stöttar Guardia Civil och Policía Nacional, speciellt på landsbygden.
 
Och de autonoma
Men andra regioner vill inte vara sämre, så i Andalusien, Aragonien, Galicien, Asturien och Valencia har myndigheterna utarbetat en egen Policía Nacional, som de själva styr över. Deras uniformer m.m. ser annorlunda ut men ansvarsområdena är som övriga Policía Nacional, som i resten Spanien lyder direkt under inrikesministeriet.
I Kastilien och León har man i stället för en Policía Nacional valt att upprätta en Policía Local, alltså en centraliserad styrka för hela regionen.
 
112
Som tur är för dem som inte är så insatta i de olika polisstyrkorna finns det, oavsett var man befinner sig, ett enkelt nummer som man ska ringa om man har behov av uniformerade tjänstemän, och det är 112.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.