shutterstock 7597375

Jag har en mycket snäv garageport och är mycket stolt över att obesvärat kunna ta mig in och ut genom den med min gamla bil. Då jag en dag råkade skrapa min bil mot den ena stolpen i porten förstod jag att det var dags att besöka ögonläkaren. Helt riktigt konstaterade ögonläkaren att jag hade gråstarr på båda ögonen, men att bara det ena ögat behövde behandling.
Efter en lyckad ögonoperation på det ena ögat kör jag återigen obehindrat in och ut ur garaget och har till och med förnyat körkortet, och jag klarade syntestet utan glasögon.
Efter ögonoperationen har jag blivit mer uppmärksam på att ögat är ett av naturens många mästerverk, som jag också måste ta väl hand om, för det är ingen självklarhet att ha en bra syn. Jag är mycket mer medveten om att jag själv kan göra en hel del för att minska synproblem.
Det är mycket som kan gå fel med ögonen. Några exempel är närsynthet, som gör det svårt att se saker på avstånd, och det motsatta långsynthet, när man inte ser saker på nära håll. Diabetes kan ge näthinnelossning – bara en av många komplikationer. Sedan finns även den efterhand mer och mer vanliga maculadegenerationen med nedbrytning av macula, som är den del av ögat som ser detaljer, vilket är en väsentlig orsak till blindhet hos oss som är över 50 år. Så finns vanliga grön- och gråstarr. Vid grönstarr råder det ett förhöjt tryck av vätskorna i ögat, vilket kan skada synnerven, medan gråstarr gör linsen oklar, vilket gör synen suddig.
Symptomen vid gråstarr börjar ofta med att du inte längre vill köra när det är mörkt för att den mötande trafikens strålkastare upplevs för skarpa. Du behöver starkare ljus när du läser men tycker fortfarande att det är suddigt och otydligt. Färgerna är inte så klara längre. Du blir mer och mer känslig för solen och starka reflexer från lampor. Använder du glasögon behöver styrkan ändras ofta. Vid gråstarr blir ögats lins gulaktig. Frekvensen av gråstarr tilltar med åldern och det innebär att en av orsakerna till gråstarr är att vi utsätter våra ögon för ultraviolett ljus. Därför är det viktigt att använda solglasögon av bra kvalitet.
Misstänker du att det är någonting fel med din syn ska du gå till ögonläkaren. Det finns som tur är bra operationsmöjligheter vid gråstarr så att du kan få tillbaka din syn.
 
Kosten
Lyckligtvis finns det mycket som du kan göra själv för att förhindra eller skjuta upp utvecklingen av gråstarr genom att äta bra och ta bra kosttillskott.
Ät rikligt med grönsaker och frukt med höga halter av antioxidanterna betakaroten, C- och E-vitamin (finns speciellt i gula, orangea och gröna grönsaker och frukter som t ex grönskål, broccoli, spenat, majs, blomkål, vitkål, brysselkål, ärtor, rödbetor, gröna bönor samt tomater, mango, persikor m.m.). Ögats lins och näthinna innehåller mycket karotenoid.
Bland andra bra matvaror som hjälper ögonen finns lök, äpple, kiwi, grapefrukt, tranbär, aprikoser och blåbär.
En kost rik på E-vitamin och selen är vetekli, solroskärnor, pumpakärnor, linfrö, avokado m.m.
Det är också bra om maten innehåller rikligt med A-vitamin, det gör t ex kalvlever, fet fisk m.m.
Drick gärna grönt te av bra kvalitet.
Juicer kan också med fördel utgöra en del av den dagliga menyn. För att bidra till uppbromsningen av gråstarr bör de innehålla höga halter av betakaroten och C-vitamin. Det finns många olika köpejuicer men jag rekommenderar att man gör goda smoothies själv. Köp dig en bra juicepress och en bra blender, det lönar sig i längden. Smoothies som görs speciellt för ögonen bör innehålla massor av morötter, persilja och bladselleri. Om du vill ha lite inspiration finns det många receptböcker för just smoothies som du kan få tips om i min butik.
Var försiktig med för mycket alkohol. Alkohol är ett gift för levern och enlig den kinesiska medicinen står levern och ögonen i relation till varandra. Den kinesiska medicinen säger att ögonen är kroppens öppning till levern och att den som har problem med synen normalt också har problem med levern och vice versa.
Var också försiktig med för mycket koffeinhaltiga produkter som t ex kaffe, cola och choklad. Det finns undersökningar som visar att koffein skulle kunna ha en negativ effekt på ögats fokuseringsförmåga. Dricker du mycket kaffe är det bra om du minskar mängden till två koppar om dagen.
Var också försiktig med ditt sockerintag från godis och mat. Är du sötsugen är det bättre att äta lite mörk choklad istället, som är fylld med antioxidanter.
Undvik vitt bröd, pasta osv. Översalta inte din mat och när du använder salt se till att använda ett av bra kvalitet, t ex Himalayasalt eller ett bra örtsalt.
 
Kosttillskott

  • Var uppmärksam på att en del mediciner kan ha negativ effekt på dina ögon. Tala eventuellt med din läkare om det.
  • Det är viktigt med en bra bas av multivitaminer/mineraler. Var uppmärksam på att ta en av bra kvalitet och att den innehåller mängder av både B-vitaminer, inositol, C- och E-vitaminer.
  • C-vitaminer medverkar till skapandet av collagen och stärker kapillärerna som ger näring till näthinnan och skyddar mot UV-ljus. Ögat är det organ som efter binjurarna har den största koncentrationen av C-vitaminer. Det är en stark antioxidant. Ta gärna mellan 500-3 000 mg dagligen.
  • Ta ett tillskott av vitaminer/mineraler, t ex Omnimin Pure, mivitotal eller spektro 2.
  • Undersökningar har visat att Alpha Lipoic Acid skyddar ögats lins mot att förlora C- och E-vitamin. Ta 250 mg dagligen.
  • Carnosin är en stark antioxidant. Ta 400-600 mg dagligen. Det hjälper speciellt mot solskador.
  • Acetyl-L-Karnitin är en stark antioxidant. Ta 500 mg dagligen. Det skyddar linsen, speciellt hos äldre människor samt om ditt sockerintag är stort.
  • Ginkgo Biloba är också en antioxidant. Ta 100-200 mg dagligen. Den förbättrar blodgenomströmningen i näthinnan.
  • Blåbär är en enorm hjälp för synen på alla sätt och vis. Finns i tablettform i t ex produkterna Blueberry, Bio-Vision, Lutein eyes m.m.
  • Cystein är en aminosyra som även den är viktig för ögat, speciellt för att bevara sunda linser. Ta 500-1 000 mg dagligen.
  • Taurin, som är en aminosyra, är en annan viktig sådan, som finns högkoncentrerad i ögat. Den är vital för att ögat ska hållas friskt. Undersökningar visar att den antagligen också skyddar mot farligt solljus och att den är speciellt bra mot ålderrelaterad synnedsättning. Ta 500 mg dagligen. Stress gör så att vi förlorar taurin, så om du stressar ska du se till att ta taurintillskott. Tänk också på att få tillräckligt med taurin om du är vegetarian då det inte finns nämnvärt av det i växtproteiner eller mejeriprodukter. Det finns ganska mycket i kött och fisk.
  • Astaxanthin är en kartonoid som kommer från mikroalger och är ännu inte så välkänd. Den är en särskilt stark antioxidant, 550 gånger starkare än E-vitamin och 6 000 gånger starkare än C-vitamin. Det finns vetenskapsmän som anser att astaxanthin är den bästa hjälpen som ännu inte upptäckts för ögats hälsa. Utöver det har astaxanthin en lång rad andra egenskaper på den övriga hälsan. Det finns lite astanxanthin Krillolja, som är en ren fiskolja som finns i kapselform. Räkna med 2-4 veckor innan du märker den fulla effekten. Bör tas med lite fetare mat då den är fettlöslig.
 
Tips

  • Det kan vara en bra idé med zonterapi vari det speciellt arbetas med de zoner som har med lever, njure, ögon, öron, nacke, hypofysen och sköldkörteln att göra.
  • Yoga kan hjälpa till att öka ögonmuskelns styrka och därmed förbättra synen.
  • Njut av solen, den är bra för oss, men gör det i lagom dos och med omtanke. Låt bli att sola under dagens varmaste timmar och använd hatt med skärm för att skydda ögonen.
  • Se till att ha riktigt bra solglasögon med ett garanterat skydd mot UV-strålar.
  • Om du är rökare sluta rök, eller skär ned och se till att få tillräckligt med C-vitamin. Varje cigarett kostar minst 25 mg C-vitamin.
  • Boken om de inre övningarna av Dr. Stephen T. Chang innehåller ögonövningar för att stärka ögonen. Om du varje dag spenderar många timmar framför datorn eller tv:n skriver författaren att man bör vara extra noga med dagliga ögonövningar.
  • Visualisering kan vara en bra sak. Louise Hay skriver att en medverkande orsak till gråstarr kan vara ”att inte förmå att se på framtiden med glädje”. Dunkel framtid. Hon rekommenderar att man visualiserar ett nytt tankemönster: ”Livet är evigt och fyllt med glädje. Jag ser fram emot varje ögonblick”.
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.