Solglasögonen är ögonens solkräm

Solglasögonen är ögonens solkräm

Danoptica butik 1

”Vi här på Costa del Sol har sådan tur att vi behöver solglasögon nästan hela året runt. Det är bara några enstaka dagar som solen inte skiner och då våra ögon inte behöver skyddas”, säger Juana Pérez, optiker och innehavare av Dan Optica i Fuengirola och tillägger: ”Det är väldigt viktigt att skydda sig och att ha på sig solglasögon handlar inte bara om att vara modern utan även om att vara smart, på rätt sätt: Att använda huvudet och förebygga de skador som solen kan ge på ögon och hud”.

Solens strålar har olika våglängder och kan uppdelas i tre:
Synlig strålning (ljus), infraröd strålning (också känt som värmestrålning) och ultraviolett strålning (UV). UV-strålningen kan man varken se eller märka med blotta ögat och den delas upp i UVA-, UVB- och UVC-strålning.

Den mest skadliga med störst inträngningsförmåga är UVC. Denna strålning absorberas av atmosfären, men i allt mindre grad på grund av det allt tunnare ozonlagret. UVA- och UVB-strålar når ned till oss och våra ögon. Och det är därför det är så viktigt att solglasögon har de nödvändiga filtren.
De skadliga effekterna kan t ex resultera i skador och brännskador av ögonlock och området runtomkring ögat (som i värsta fall kan leda till hudcancer), skador och brännskador av hornhinnan, som kan leda till infektioner och skador på ögats lins, som kan leda till gråstarr. Enligt Världshälsoorganisationen WHO utgör UVB-strålning en väsentlig riskfaktor för utvecklandet av gråstarr. Dessutom kan det uppstå skador längst bak i ögat – i näthinnan och näthinnans synskärpscentrum, makula (den gula fläcken), som kan leda till AMD (åldersrelaterad makuladegeneration).
 
Team Danoptica Facade
 
För att undvika eller minska de skadliga effekterna tillverkas solglasögonglas med olika filter och ytbehandlingar.
Alla solglasögon bör ha totalt skydd mot UV-strålar. Solglasögon köpta på gatan eller i icke-specialiserade butiker har inte genomgått de stränga kvalitetskontrollerna som krävs och dessa, ofta billiga, solglasögon har alltså ingen garanti för att glasen har UV-skydd. Det kan medföra de nämnda effekterna på alla nivåer och i många fall med permanenta ögonskador som följd.
Kom ihåg att det är farligare att använda solglasögon utan UV-filter än att inte använda solglasögon alls! Ögonens pupiller utvidgas nämligen i mörker (när man tar på sig solglasögonen) och om solglasögonen inte har UV-filter är det fritt fram för UV-strålarna. Dessutom består solglasögonglas som inte är köpta hos specialiserade butiker ofta bara av färgad plast vilket förvränger bilden av det man tittar på. Det i sin tur kan leda till huvudvärk och trötthet.
Solglasögonglas klassificeras dessutom på en skala från 1 till 4 utefter hur mycket ljus de släpper igenom, var 1 släpper igenom ca 90 % (nästa klara glas) och 4 bara släpper igenom 5-8 % ljus (bra för idrott under extrema ljusvillkor som t ex skidåkning och segling; de är INTE bra att använda vid bilkörning).
Vid valet av solglasögon ska även glasens färg tas i beaktning och här spelar kundens behov, dagliga aktiviteter och levnadsstil en stor roll. Om du har opererats för närsynthet/långsynthet, gråstarr eller har en oopererad gråstarr, ska du använda solglasögon och de vanligaste sorterna är:
 
Bruna glas:
Rekommenderas till närsynta. De ökar kontrasten men ger en liten förändring i färgupplevelsen.
Lämpliga vid utomhusaktiviteter.
Lämpliga vid växlande ljus/skuggförhållanden.
 
Gröna glas:
Rekommenderas till långsynta. De ger en liten förändring i färgupplevelsen.
Lämpliga vid aktiviteter/sporter i samband med hav/strand.
Lämpliga vid aktiviteter/sport i samband med snö.
 
Gråa glas:
Kan användas av alla och ger praktiskt taget ingen förändring i färgupplevelsen.
Lämpliga vid blandade ljusförhållanden.
Lämpliga vid bilkörning.
 
Gula glas:
Ger större kontrast och större djupskarphet.
Lämpliga vid bilkörning i dimma.
Lämpliga vid idrott med snabba rörelser (t ex tennis).
Kan hjälpa vid enstaka former av nedsatt syn och näthinnesjukdomar.
 
Polariserade glas:
Blockerar reflexer från vatten, plana ytor som asfalt, vatten, sand eller snö. Rekommenderas vid bilkörning och vid alla typer av utomhusidrotter då kontrasten ökas och man undviker bländning och reflexer.
 
Solglasögon är lika viktiga för ditt skydd som solkräm, men dessvärre är solglasögon för många mer mode än säkerhet.
Hos Dan Optica i Fuengirola står Juana, Diego och Annette redo att hjälpa dig med att hitta rätt solglasögon utefter dina behov. Du är även välkommen att ringa på tel. 952 85 39 10.
Av Juana Pérez, Dan Optica

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.