shutterstock 72096667 black

Turen har nu kommit till nästa färg på paletten, nämligen den ”gröna starren”. Det finns olika sorters grönstarr. Grönstarr försämrar synen då den skadar synnerven och den räknas till en av de vanligast förekommande och skadligaste ögonsjukdomarna, som i värsta fall kan leda till blindhet.

 
I vanligt tal kallas åkomman för synens tjuv då den i början nästan inte ger några symptom alls och ingen smärta. De första symptomen kan vara att synen år sidorna försämras. Andra symptom kan vara att dina ögon får svårare att anpassa sig till mörker och att det blir svårt att fokusera på nära håll. När du märker att det är någonting fel med din syn kan skadan redan vara skedd. Därför är det viktigt att du går till en duktig ögonläkare vid minsta förändring av din syn.

Grönstarr är egentligen en beteckning för flera olika sjukdomar som ger förändringar i ögats synnerv. Den vanligaste formen av grönstarr kallas kronisk, åldersrelaterad grönstarr och det antas att den drabbar 1 % av alla människor över 40 år.
Ett vanligt friskt öga är fyllt med vätska. Vätskan dräneras mellan regnbågshinnan (iris) och hornhinnan (cornea). Vid grönstarr blockeras dränaget så att vätskan långsamt sinar eller att strömmen av den stoppas helt. Orsaken tycks vara en nedsatt blodförsörjning till själva synnervhuvudet. Trycker i ögat ökar och på så sätt skadas de blodkärl som försörjer näthinnan och synnerven. Utan tillförsel av näringsämnen börjar synnerven långsamt att dö och synen försämras gradvis. Det är det vanligaste faktorerna vid grönstarr. En del forskare menar också att för lågt blodtryck, liten blodtillförsel till synnerven och vissa läkemedel, bl.a. svampdödande medel, också kan vara faktorer. Det finns även forskning som visar att det eventuellt råder ett samband mellan grönstarr och användandet av p-piller, samt att det kan finnas ett samband mellan grönstarr och mat-/miljöallergi.
Grönstarr kan även vara stressrelaterat.
Det är alltså viktigt att gå till ögonläkaren så snart du märker avvikelser i din syn, för det är först som det har ställts en diagnos som grönstarren kan hållas i schack med läkemedel. I dag finns det så bra behandlingsformer att sjukdomen nästan aldrig leder till blindhet.
Lyckligtvist finns det också en mängd saker som du själv kan göra som både förebygger och eventuellt kan hålla sjukdomen under kontroll. Den medicinska behandlingen är som regel kronisk och livslång.
 
Kosten
Kosten spelar stor roll vid grönstarr.
Först och främst är det viktigt att minska eller helt undvika att dricka eller äta någonting med koffein som t ex kaffe, cola m.m.
Undvik snabbmat och annan raffinerad mat.
Undvik konstgjorda sötningsmedel och främst Aspartam, som går under många olika namn. Minska eller eliminera ditt sockerintag helt.
Undvik även allt som innehåller smakförstärkelsen E-621, glutamat (MSG). Glutamat finns i riktigt många matvaror för att det ska smaka bättre.
Begränsa eller eliminera din alkoholförbrukning. Alkohol skadar din lever och, som jag ofta har skrivit, lever och ögon hör ihop enligt den kinesiska medicinen.
Se till att äta en kost med högt innehåll av lutein, zeaxanthin, C- och E-vitamin. Därför bör du äta massor av färsk frukt och grönsaker. Ät gärna kiwi, citrus, jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, tomater, broccoli, spenat, grönkål m.m. De är fyllda med naturliga C-vitaminer som är speciellt bra för ögonen då koncentrationen av C-vitamin är speciellt högt i ögonen.
Gör veckovisa matplaner och sörj för att de innehåller rikligt med fullkorn, baljväxter, nötter och många olika sorters frön och kärnor.
Använd rikligt med linfröolja. Droppa den över din morgongröt, dina smoothies, sallader m.m. Se till att den är färsk och smakar bra då linfröolja lätt härsknar. Undvik margarin och andra produkter med transfetter.
Tillsätt gärna 1-2 teskedar oregano i din mat eftersom oregano är en högkoncentrerad antioxidant som är bra för ögonen. Även pepparmynta och rosmarin är bra örter som du kan tillsätta rikliga mängder av i din mat. Du kan också göra te på oregano, 1-2 teskedar per tekanna. Blanda eventuellt även i rosmarin och pepparmynta.
Ät gärna fisk, skaldjur och magert kött.
Om du misstänker att du lider av allergi mot någonting så undvik det så gått det går. Vanligtvist handlar det om allergi/intolerans mot ägg, lök och mjölkprodukter – inklusive choklad.
Se till att dricka tillräckligt med vatten. Du kan eventuellt blanda saft utan socker med vatten av t ex blåbär, hallon, tranbär och andra frukter som nämnts här.
Drick gärna också grönt te som är fyllt med antioxidanter och därför bra för ögonen.
 
Kosttillskott
Som alltid rekommenderar jag en bas av en produkt som innehåller både vitaminer och mineraler som t ex Omnimin Pure från Biosym, Spektro från Solaray, Multivitamin från Pharma Nord.
Niacin, eller B3, som används av många för olika åkommor rekommenderar jag att man använder med försiktighet vid grönstarr. Ta som mest 200 mg dagligen.
Som ett komplement till din dagliga vitamintablett föreslår jag extra tillskott av B12. Du kan eventuellt få det som en injektion, eller som vanliga tabletter. Låt tabletten ligga under tungan där den långsamt absorberas av slemhinnorna. Var uppmärksam på att du kan ha normala blodvärden men ändå lida av B12 brist.
Det kan också vara en bra idé att komplettera med lite extra B1 (tiamin), eftersom B1 brist ofta ses i samband med grönstarr.
Som vid andra ögonsjukdomar rekommenderar jag C-vitamin. Ta gärna ca 2 gram dagligen. Få eventuellt en örtmolekylärutbildad läkare att ge dig C-vitamin intravenöst. Det har visat sig att långvarig behandling med C-vitamin kan minska trycket i ögat ganska betydande.
För att bredda synfältet kan Ginkgo Biloba vara bra.
Mineralen magnesium kan förbättra blodtillförseln och därmed synfältet. Mineralen verkar genom att få spända blodkärl att slappna av. Dosering bör vara 200 mg dagligen.
Krom är mest känt som ett blodsockerstabiliserande ämne som minskar sockersuget. Men det har visat sig att krom också hjälper ögats förmåga att fokusera. Ta 200 mcg dagligen.
Essentiella fettsyror, speciellt omega 2 är viktigt för friska ögon.
Alpha Lipoic Acid är en antioxidant som är både vatten- och fettupplöslig. Den är helt unik och refereras ofta till som ”den universella antioxidanten”. Den har blivit uppmärksammad för att hjälpa vid grönstarr. Den verkar kunna medverka till att förbättra både trycket i ögat och synen. Det finns refererat till att 150 mg Alpha Lipoic Acid, taget under en månads tid, kan medverka till att både förbättra synfunktionen och trycket hos människor med grönstarr. Alpha Lipoic Acid fungerar tillsynes som en booster för alla antioxidanter.
Vindruveextrakt hjälper tillsammans med C-vitaminer till att bekämpa de farliga fria radikalerna.
Blåbär, på engelska blueberry, kallas för ögats bär, och kan rekommenderas vid grönstarr och andra ögonsjukdomar. Blåbär kan hjälpa till att förbättra nattsynen.
Karotenoider, som kallas luteiner och zeaxanthiner, finns i ögats lins och är bra att ta mot alla typer av ögonsjukdomar. De finns huvudsakligen i gröna grönsaker, men även i kapselform. Bästa effekt får du om du tar den i samband med måltid som innehåller fett.
 
Tips
Grönstarr anses av många vara en stressrelaterad sjukdom. Därför bör du vara uppmärksam på att undvika stress av alla de slag i största möjliga grad. Stress förtjockar och drar ihop blodet och hämmar därmed cirkulationen. Gör ditt bästa för att leva ett lugnt liv.
Undvik att titta på tv under alltför många timmar åt gången. Tänk på det om du t ex väljer att se en film. Den ska vara både rimligt ostressande och inte alltför lång. Det samma gäller naturligtvist även vanlig läsning.
Det har också visat sig att klimatet spelar en stor roll. Därför är det bra om man fritt kan välja ett land med en behaglig medeltemperatur var det inte är för stora temperaturförändringar.
Fimpa. Rökning minskar blodförsörjningen till ögonen.
När du behandlas av din ögonläkare är det viktigt att berätta och tala om vilka kosttillskott du tar. Det allra bästa är att hitta en duktig ögonläkare som arbetar med både den komplementära och den allopatiska medicinen.
Louise Hay, en av mina stora förebilder, skriver om grönstarr: ”Det är tryck på grund av långvariga irritationer. Besvikelser. Hård oförlåtlighet. Överväldet av det hela.” Louise Hay föreslår som nytt tankemönster: ”Jag ser med kärlek och ömhet.”
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.