Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
espadriller-1
Det första espadrillparet såg dagens ljus för mer än 4 000 år sedan i Spanien. Då gjordes de för hand till bönder, soldater och gruvarbetare. Idag har till och med de stora modehusen, som Saint Laurent, Chanel och Christian Louboutin, lanserat exklusiva versioner av den populära skon, som bärs av vackra, kända kvinnor (och män) över hela värden. Espadrillen har kommit för att stanna.

 
En del modetrender kommer och går. Andra stannar. Espadrillen, skon gjorda av hampa, tyg och gummi, är en av dem. På det arkeologiska museet i Granada finns ett par som uppskattas vara ett av världens äldsta. Dessa malätna sandaler, som har hittats i grottan Cueva de los murciélagos, 100 kilometer norr om Málaga, antas vara 4 000 år gamla.
Espadrillen härstammar från början från trakterna runt den spansk/franska gränsen. På katalanska heter skon espardenya, på franska espadrille, och namnet kommer av det material som förr i tiden användes till att fläta skornas sulor: Espartogräs. Idag görs sulan av jute, som odlas i Sydostasien och som har extremt starka växtfibrer, och som också är isolerande och antistatiskt.
 
Handgjord allemansegendom
Genom historien har espadriller burits av alla sorters människor. Allt från egyptiska faraoner och aragoniska soldater till präster, bönder och gruvarbetare. Skon blev riktigt populär under 1200-talet och eftersom den gjordes för hand skapade produktionen många arbetstillfällen, speciellt till unga flickor från Aragónprovinsen. Ända fram till 1970-talet gjordes de flesta hampasulor för hand på den speciella bänken banco alpargaterol. Växtfibrerna flätades till långa snören som rullades ihop till avlånga spiraler, varpå fotdelen och ankelsnörningen, i kanvas eller bomull, syddes fast på sulan. Det var först senare som det kom gummi på sulan för att hindra skorna från att lösas upp i regn och mot snabbt slitage under promenader på gator och stränder. De mest traditionsenliga och handgjorda espadrillerna härstammar från den nordspanska regionen La Rioja, och där kan man fortfarande köpa sig ett par tvättäkta spanska espadriller, trots att majoriteten av dagens produktion sker i Bangladesh.
 
espadriller-3
Från platta tofflor till högklackade modeskor
Spanien har haft många populära espadrillfabriker och 1776 föddes en av de mest framgångsrika – Rafael Castañer. Företaget gick i arv och 1927 öppnade hans efterträdare Luis Castañer och dennes kusin Tomás Serra marknadens första butik. Men under det spanska inbördeskriget nationaliserade den spanska regeringen hela produktionen då espadrillen ansågs vara en produkt av militärt intresse då soldaterna stred i de typiska sjubandsespadrillerna. Under 50-talet började modet utvecklas på allvar. Skorna gick från att först och främst ha varit svarta till vardags och ljusa på söndagar till att plötsligt få mönster, färger och olika snitt. Och i början av 70-talet hände det någonting på en mässa i Paris som kom att bli en milstolpe i denna skos historia. Utställarna Lorenzo och Isabel Castañer fick nämligen besök av tre fransmän med mycket sökande blickar. De letade efter espadriller med kilklack, men hade fram till dess inte lyckats finna vad de sökte. Isabel kände snabbt igen den ena av dem som Yves Saint Laurent (YSL) och Lorenzo ska ha sagt:
”Om Yves Saint Laurent vill ha en högklackad espadrill så ska han få en högklackad espadrill.”
 
Oumbärlig i kvinnans (och mannens) garderob
Mötet på den parisiska mässan blev startskottet på produktionen av espadriller med kilklack – inte bara hos Castañer och YSL – utan i alla modehus med självrespekt. Märken som Louis Vuitton, Hermés, Giorgio Armani och Christian Louboutin har alla gjort sina tolkningar av skon som idag finns i flertalet olika modeller, med läderremmar, silkesband, slingback eller peeptoe. Och speciellt Chanel har slagit igenom med en stängd skinnvariant. Listan över kändisar och kungligheter som promenerar i de bekväma skorna är lång. Beyoncé, Jennifer Aniston och Hertiginnan Catherine har alla fotograferats i den högklackade varianten. Men även prominenta herrar som J.F. Kennedy, Pablo Picasso och Salvador Dalí har burit espadriller, som fortfarande finns att köpas med en prislapp från 15 euro. Så har du inte ett par är det bara att ge dig iväg och köpa dig sensommarens snyggaste och bekvämaste sko.
 
Espadrillen har kommit för att stanna!
 

espadriller-2

I den nordspanska regionen La Rioja tillverkas det fortfarande espadriller på den speciella bänken banco alpargaterol.
Av Runa Louise Ammitzbøll Flügge, Foto: Alexis Lancien, espadrilles.eu

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco