Fokus på utbildning
Barnfamiljer har många beslut att ta, bland annat om hur deras barns utbildning ska börja, om de normer och språk som ska känneteckna deras framtid. Ska det vara svenskt, spanskt, engelskt, tyskt eller norskt? Vilka är kriterierna som valen baseras på? Är den professionella nivån alltid det viktigaste eller funderas det även på trivsel som en viktig faktor?
Som svensk är det kanske lite svårt att förstå att ett barn på bara fem år redan har läxor. Att man inte nödvändigtvis kan hjälpa sitt barn med uppgifterna av den enkla anledningen att man själv inte är tillräckligt duktig på det språk som undervisningen ges på i skolan. Vilka blir barnens vänner? Hur präglas barnet av främmande kulturer?
Det finns mycket att överväga. Även av praktisk karaktär; var ligger skolan, bussfärder, måltider m.m. Det är faktiskt en lång och rätt krävande process att välja rätt för sina barn.
Och när skolan är utvald, vad är så nästa steg?
 
Senare efter högstadiet och gymnasiet eller det som det motsvarar, vad händer då? Internat, universitet, högskola… Många svenska studenter fortsätter direkt in på svenska eller utländska universitet. Men vad händer om du har en examen från en spansk eller engelsk skola, vad är dina möjligheter då?
 
skole-lacasita

La Casita de Martín
En unik förskola – Lära att leka, lära att leva
La Casita de Martín, lite gömd i villakvarteren i Los Boliches, Fuengirola, är en privat förskola för barn upp till 6 år, fördelade på åtta klasser. Här värderas leken högt och det utgås ifrån att lek leder till lärande, varför orden ”Aprender a jugar, aprender a vivir” genomsyrar hela verksamheten. På denna mycket familjära förskola tror man på aktivt och levande lärande samt nyfikenhet på utveckling istället för att barnen ska lära sig för att de blir tillsagda. Här hålls t ex botaniklära ute i naturen istället för genom läsande i en bok och barnens finmotorik, som senare behövs för t ex skrivande, som tränas genom lek i t ex sandlåda och odlig i trädgårdarna, istället för genom stillasittande vid ett skrivsbord.
Det dagliga lärandet i La Casita de Martín äger rum genom aktiviteter som bland annat kök – barnen får experimentera med smaker och konsistenser samt även närvara vid matlagning (all skolans mat tillagas nämligen från grundens i skolans egna kök), trädgård – barnen får bland annat plantera, sköta och skörda (varefter de får äta det de odlat), farmen – barnen får sköta förskolans alla djur (allt från kon Toscana och åsnan Senda till sköldpaddor, kaniner, kalkoner osv.) och i detta förstå varifrån t ex mjölken kommer. På schemat finns även teater – barnen lär sig att bland annat agera, visa känslor och svara på olika uttryck och musik – vari de använder instrument, ibland riktiga andra gånger grytlock och kalabasser samt deras egna kroppar. Det arbetas även med lera och färger samt vetenskap och konstruktion vari det experimenteras med statisk elektricitet, ljus, såpbubblor och byggande med klossar m.m. Och hela tiden får fantasin stor plats, inte bara i leken utan även i lärandet, och klassrummens olika hörn kan ibland förvandlas till både bibliotek, sjukhus, kök och butik.

 
I varje aktivitet lär sig barnen att naturligt relatera till omvärlden och kamraterna. Här kan sandlådan nämnas, vari leker de tillsammans med hink samt spade, liksom lekandet med klossar, varmed de samarbetar i byggandet av höga torn.
 
Större delen av dagarna på La Casita de Martín spenderas utomhus på den 15 000 m2 tomten. Här får barnen gå på upptäcktsfärd. I labyrinten träffar de sagofigurer och i tipin (indiantältet) får de höra historier, sjunga och spela. På de många övertäckta patiorna går det att ha aktiviteter i skydd för solen och naturligtvist har de även inomhusaktiviteter för kallare och regniga dagar.
 
La Casita de Martín startades för 38 år. Förskolan drivs av fyra syskon, varav Mari Pepa, som fortfarande är med i lärarkåren, startade verksamheten som ett svar på bristen av lek i andra förskolor.
Verksamheten följer den spanska skolplanen men utgår ifrån varje enskilt barn – barnets unika förmåga, vilja och färdighet. På skolan arbetar även två psykologer som är med i det dagliga arbetet och barnens utveckling. I skolans vision ingår även att familjen deltar så mycket de vill samt kan. I samband med aktiviteter och fiestas får därför föräldrar, farföräldrar och syskon följa med och se vad som händer på skolan.
Förutom förskola erbjuder Casita de Martín även kurser i engelska, utefter Cambridge universitetets stadgar, kurser för vuxna och spanska för utlänningar. Dessutom går det att fira en oförglömlig födelsedag på Casita de Martín.
Kontakta Casita de Martín för mer information: tel. 952 474 510, web: www.lacasitademartin.com, Facebook: www.facebook.com/CasitaDeMartin
 
skole-svenskaSkolanFuengirola
 
Svenska skolan i Fuengirola

Svenska skolan Costa del Sol grundades 1969 och alla skollokaler är fyllda med lektioner och andra aktiviteter från morgon till kväll. Der er ca. 220 elever, från treåriga barn på förskolan till myndiga elever på gymnasiet, som på ett beundransvärt sätt tar hänsyn till och månar om varandra.
 
De svenska traditionerna är viktiga vid svenska utlandsskolor och som ett led att bevara det svenska kulturarvet firar vi jultiden med traditionsenligt Lucia på skolan och samtidigt anordnas en uppskattad julmarknad. Även andra svenska högtidsdagar firas, och då vår 46-åring är verksam i Spanien blir spanska traditioner och högtider också en naturlig del av agendan.
 
Svenska skolan Costa del Sol ligger ett tiotal minuter från Fuengirolas centrum och dess nio kilometer långa sandstrand. Skolan är den tredje största utlandsskolan i världen och arbetar efter den svenska läroplanen, har svensk skolförordning och följer den svenska skollagen så långt det är möjligt samt undervisningen sker på svenska. Då skolan är liten skapas en god möjlighet för lärare och elever att lära känna varandra. Här ges varje elev möjlighet att lära sig att lära, få kamrater, utvecklas i att tala, få fortsätta vara nyfiken, yttra sig samt tänka fritt och bli respekterad för den man är, i en trygg miljö. I vår skola strävar vi efter helhet, balans mellan teori och praktik samt kreativitet och fantasi.
 
Svenska skolan Costa del Sol, tel. +34 952 475 076, web: www.skolan.es.
 
skole-svenskaSkolanMarbella
 
Svenska skolan Marbella – öppenhet, studiero och närhet
Det råder ingen tvekan om att Svenska skolan i Marbella är känd för sin familjära och utvecklande miljö. Här är stämningen glad och öppen. Relationen mellan elever, lärare, föräldrar och annan personal är fylld med förtroende och närhet.
 
Sedan december 2013 har skolan nya, fina lokaler centralt beläget i Alzambra, Vasari, bara ett stenkast från Marbella och Puerto Banus. Skolan är belägen i ett område med mycket grönska och lite trafik. I de ljusa lokalerna finns det nu mycket plats för både undervisning och lek. Tilläggas kan att både undervisning och lek även sker ute i den gröna trädgården, där det inte är ovanligt att gymnastiklektionerna hålls i poolen under den varmare årstiden.
 
Svenska skolan Marbella är en liten, dynamisk skola med åldersblandade klasser. Detta läsår har skolan tre klasser samt förskola och är indelade i förskola, förskoleklass – årskurs 1, årskurs 2 – årskurs 3 och årskurs 4 – årskurs 5. Uppdelningen av klasserna ses över och anpassas varje år efter antalet elever och det strävas efter att varje klassrum ska inrymma mellan 10 – 15 elever. Det finns även möjlighet att fortsätta att läsa årskurs 6.
 
”Vi är en svensk skola och följer således den svenska skolplanen som är uppsatt av svenska Skolverket. All undervisning sker på svenska, förutom språklektionerna förstås, och våra elever skriver samma nationella prov som jämnåriga gör i Sverige. Vi är en liten skola med vision att växa. Dock måste allting göras i lugnt tempo, för det som den här skolan har byggt upp under åren är speciellt. Här kommer elever in till mig som rektor, inte för att de gjort någonting fel, utan för att de har någonting på hjärtat. Ibland kan det handla om att de målat någonting som de vill sätta upp på väggen utanför klassrummet, likt valaffischerna som pryder matsalen efter skolvalet som vi hade under hösten, och andra gånger kan det vara en elev som kommer in för en pratstund om det har hänt någonting hemma. Och alla vi vuxna på skolan finns här. Inte bara för att undervisa utan för att också lyssna samt ge stöd, och naturligtvis även för lek och skratt”, säger skolans rektor Annika Scharnke.
 
Genomsyras av svenskhet
Frågar man elever som går i Svenska skolan Marbella som har erfarenhet från skolvärlden i Sverige är det inte ovanligt att svaret är att det inte är någon skillnad alls i själva undervisningen men att de upplever skolan i sig som lugnare, snällare samt att de lär sig mer. Elever som har erfarenhet från det spanska skolsystemet uttrycker ofta lättnad över att disciplinen inte är den samma. Här behöver inte elever stå eller gå med händerna bakom ryggen, fröknarna skriker inte och är inte heller arga. Det uttrycks lättnad att det i denna skola går att lyssna och göra sig hörd utan att någon skriker. Detta är frukten av skolans mångåriga arbete med EQ (Emotionell Intelligens). EQ är ett förhållningssätt vari skolan regelbundet arbetar med värdegrundsfrågor. Skolan bygger på en demokrati tillsammans med barnen där de får vara med och påverka sin vardag och ta ansvar. Det finns också ett väl utarbetat system med både klassråd och elevråd.
 
För att vägleda eleverna vidare efter deras år på Svenska skolan Marbella har skolan utarbetat goda relationer med både den Svenska skolan i Fuengirola, som har årskurser ändå upp till gymnasiet, samt med andra både spanska och internationella skolor. Både elever och föräldrar ska känna sig trygga med barnens fortsatta skolgång. För de elever som väljer att fortsätta i spansk eller internationell skola efter sina år på Svenska skolan Marbella erbjuder skolan kompletterande svenskundervisning för elever mellan 6-19 år. Detta gör det möjligt för eleven att få tillgång till det svenska utbildningssystemet även senare.
Svenska skolan Marbella, tel. +34 952 86 82 52, web: www.svenskaskolanmarbella.com
 
skole-sigtuna
 
Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket – en internatskola för dig?
Av Lena Månsson, konsult och marknadsföring SSHL
 
När jag frågar våra elever som just tagit studenten vad som har varit det bästa med vår skola svarar nästan alla att de har fått en väldigt bra undervisning samt att de har fått vänner för livet runt om i hela världen.
Vad är det då som är så speciellt med att gå på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL)?
Ja, du får studera på en av Sveriges mest prestigefyllda skolor och bo samt studera i en naturskön, trygg och säker miljö. Du får en omväxlande fritid med massor av aktiviteter och du får träffa ungdomar från många olika länder och kulturer. Här pratas flera språk och du kan få din undervisning på svenska eller engelska.
Det riktigt speciella är det stora engagemang som du kommer att uppleva från all personal.
Här kommer du att träffa lärare, hemföräldrar och tutors som har till uppgift att motivera och stimulera alla elever så att de når sina mål. På vår internatskola lär man sig också att ta ansvar, vara öppen, lyssna på och umgås med alla sorters människor, egenskaper som är viktiga för framtiden. Skolans nya koncept med tutors/hempedagoger på elevhemmen har slagit väldigt väl ut. De arbetar nära och tillsammans med hemföräldrarna för att stötta eleverna, både akademiskt och socialt, under eftermiddagar och kvällar.
 
Det är fantastiskt att bo i Sverige
Själv har jag just kommit tillbaka efter en resa till Palma de Mallorca. Vi, en hemförälder och jag själv, fick möjlighet att besöka svenska skolan där och träffade alla deras elever i grundskolan. När vi pratade om livet på SSHL kände vi vilket stort intresse det finns för att tillbringa sin gymnasietid på en svensk skola. Alternativet att läsa på distans finns ju också men det ger inte samma helhetskoncept som vi på SSHL kan erbjuda med svenska traditioner och svensk kultur i en mångkulturell miljö som är attraktivt för många.
 
En händelse som är mycket uppskattad är den som arrangeras i början av sista året på gymnasiet, då alla elever erbjuds att vandra i fjällen. Då blir det fyra-fem dagar i Jämtland eller Lappland. Många av våra elever har aldrig sett svenska fjällen eller vandrat i så många dagar. Det blir strapatsrikt och jobbigt men samtidigt skapar det en enorm sammanhållning inför det sista läsåret på skolan. Alla elever som är med vittnar om att det är en upplevelse som man inte får missa. De visar gärna sina fjällfilmer under en samling för att inspirera nästa års studenter.
 
Vita mössor
Att ta studenten på SSHL är något alldeles speciellt. Hela vårterminen innehåller olika aktiviteter samt festligheter och själva studentdagen inleds med två lektioner med inbjudna examensvittnen. Efter utspring och marsch ned till Sigtuna stad är det lunch på elevhemmen dit alla elever har fått bjuda in tio personer. Dagen avslutas med en studentbal tillsammans med lärare, hemföräldrar och skolledning. ”Ett minne för livet”, för att citera våra studenter.
 
Hur vet du att SSHL är ett alternativ för dig? Det bästa sättet är naturligtvis att besöka skolan och att provbo. Välj mellan speciella provboende-helger eller boka in någon annan tid under terminen när det passar dig. Vi har mångårig erfarenhet av utlandssvenska ungdomar och tar emot elever under hela läsåret i mån av plats.
 
På SSHL, som är med i Boarding School Association (BSA), kan man påbörja sin utbildning redan i årskurs 7och följa IB Middle Years Programme på svenska och/eller engelska. På gymnasiet finns flera svenska linjer att välja mellan, eller så kan man läsa till en International Baccalaureate-examen på engelska.
Sigtuna Humanistiska Läroverk, tel. +46 8 592 571 00, web: www.sshl.se
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.