BodyTalk – om kroppens egna ekosystem.
helse-bodytalk
Fokus på livsviktiga – och inte livsfarliga bakterier. Det kan vara nyckeln…
 
Det starkaste och hälsosammaste redskapet mot multiresistenta bakterier – ett av människan skapat hot mot oss själva
 
Att det har blivit farligare att vara inlagd på sjukhus än att vara med i en galen biltävling körandes mot färdriktningen är ingen hemlighet. Det pratas det nämligen mycket om detta och just nu är stämningen näst intill uppgiven. Orsaken till de multiresistenta bakterierna, som innebär att vi kan dö av en banal infektion, en lunginflammation eller knäoperation, är en av våra egna stora uppfinningar: penicillinet. Eller rättare sagt: oansvarig överdriven användning av någonting som annars var en riktigt bra idé. Det svåra valet mellan hänsyn till den enskilda patienten och folkhälsan är ett jättestort dilemma. För den enskilda individen är det ju självklart rätt att ta antibiotika om man är sjuk. Men varje litet piller är dåligt för helheten då det bidrar till att skapa en resistens som får de så kallade superbakterierna att lätt skaka av sig hela arsenalen av det breda spektret mediciner.

Många länder har en Klondike-liknande användning av antibiotika. Spanien är ett av dem. Vem har inte sett småbarnsföräldrar springa till Urgencia med deras vinterförkylda barn för att hämta ut stora mängder antibiotika för att ”stilla febern” eller ”för att få bukt med ett ont virus”? Har någon glömt att berätta för dem att feber är ett hälsotecken? Ett tecken på att barnets immunförsvar fungerar som det ska genom att ”bränna” bort sjukdomen. Och vem har inbillat dem att antibiotika hjälper mot virus?
Skrämmande, men det finns fler och större syndare än spanska småbarnsföräldrar. Nämligen de som tjänar pengar på det. Här tar läkemedelsindustrin förstaplatsen medan lantbruket kommer på en välförtjänt andraplats. Inte bara använder de det breda spektra av antibiotika godtyckligt och inte bara till sjuka djur. De använder det även i förebyggande syfte (?) och som tillväxtfrämjande.
Andra faktorer är tidens höga resefrekvens – speciellt till populära Asien, där det sägs att läkemedelsföretagen släpper ut penicillinförorenat spillvatten i floderna. Alltså är det inte svårt att få ett par multiresistenta souvenirer med sig hem. Och så är det även en ökande ström av flyktingar och invandrare från Afrika och Mellanöstern, som kan tänkas var bärare av en mängd superbakterier.
 
Idag dör människor av banala sjukdomar i någonting som liknar samma utsträckning som sågs i början av 1900-talet – innan penicillinet upptäcktes. Nu är vi inte bara långt ute – det är värre. Vi är i en Nemesis-situation.
Forskare arbetar i högtryck med att återuppliva gamla antibiotika – och tona ned dessas allvarliga biverkningar – och hela den byråkratiska apparaten kör med långa godkännelseprocedurer i hälsostyrelser, läkemedelsstyrelser, etiska råd och jag ska komma efter dig. Medan jag tycker att vi ska sätta våra kroppar i ordning till att klara av det själva.
Vi människor är nämligen utrustade med världens bästa, klokaste och starkaste försvarsmekanism mot sjukdomsframkallande element: Vårt immunförsvar. Arbetar det optimalt, ostört och balanserat, sätter det helt av sig själv igång angrepp mot farliga bakterier, virus, giftämnen m.m. utan så mycket som en enda biverkning eller kostnad.
Största delen av vårt immunförsvar sitter i matsmältningssystemet där även den största delen av olika mikroorganismer lever – och därmed håller oss vid liv. Här finns minst 10 000 olika arter och alla har en funktion. Balansen och samexistensen mellan dessa bakteriestammar är resultatet av en genial dynamik mellan en mängd mindre ekosystem, som alla arbetar tillsammans. Ett litet bra exempel: En tarmbakterie äten en annan mindre tarmbakterie och avfallet (avföringen om man så vill) är B6-vitamin. Och således ser kroppen alltså själv till att maskineriet fortsätter, är sunt och starkt samt därmed redo för strid om något ”främmande och farligt” dyker upp.
Det är bara det att denna balans lätt störs av en modern livsstil. Den påverkas bland annat av stress, dåliga matvanor, antibiotika och annan medicinsk behandling, pH-värden i kroppen m.m. m.m. Just den exakta orsaken till obalans i immunförsvarets celler är det som man kan nå fram till med BodyTalk – och därefter sätta kroppen i stånd till att rätta till det. Oftast är sjukdomar (allt från ögoninflammationer och alkoholism till tarmcancer, MS och autism) symptom på obalans i mikroorganismernas ekosystem. Dessa obalanser kan vara resultat av brutna kommunikationsvägar mellan cellerna, vilka kan återskapas genom BodyTalk, liksom att jag arbetar med tekniker som förmår kroppen att reparera cellerna på DNA-nivå.
 
Av de över 100 biljoner celler som en människa består av bär bara ca 10 procent på mänskligt DNA – resten är bakterier, parasiter, skadedjur, encelliga mikroorganismer – kärt barn har många namn… Av dessa är bara i genomsnitt 10 procent ”dåliga” för oss, medan resten är en integrerad del i vår kropps ekosystem som t ex bifidus och acidophilus i tarmarna. Många gånger är de så viktiga att vi skulle dö utan dem. Trots det jagar vi dem varje dag med både tvål och stark tandkräm. Lyckligtvis är munnens och hudens livsviktiga mikroorganismer (kanske av samma orsak) utrustade med ämnen att tillverka ett lim så starkt att vi inte kan borsta av oss dem. Faktiskt har det inte varit möjligt för industrin att skapa ett lim som ens närmare sig denna naturliga version i styrka och hållbarhet. Det är coolt!
 
Varje enskild mikroorganism har en medvetenhet och en funktion samt utgör ett viktigt led i en kedja av biologiska processer. Istället för att jaga dem bör vi ta hand om dem och säkra att de har de bästa, tänkbara villkoren.
 
För mer information kring hur BodyTalk kan hjälpa dig är du välkommen att ringa mig på tel. 0034 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.ensueco.com. Skriv BodyTalk i sökfältet och du kan välja mellan BodyTalk-artiklar om allt från hormonella obalanser, depressioner, utbrändhet och stress till ätstörningar, migrän, fibromyalgi, cancer, diabetes, ångest och immunförsvar.
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.