Kungaklubbens pampar återskapar historien på Bernabéu

Kungaklubbens pampar återskapar historien på Bernabéu

Dela

bernabeu

Real Madrid är en av sevärdheterna i huvudstaden och alla fans samt andra intresserade kan där få en inblick i en av världens bästa fotbollsklubbar. En Sueco fick följa med Real Madrid-supportern Mikkel Jeppesen samt icke-fotbollsintresserade Edna Jasarevic på en guidad tur på Estadio Santiago Bernabéu.

Vi går upp från tunnelbanestationen Santiago Bernabéu och i slutet av trappan tittar vi mot vänster, där den stora stadion tornar upp sig, och vi möts av en imponerande syn, där Real Madrid har spelat sina hemmamatcher sedan 1947. Efter att ha köpt biljetter beger vi oss mot ingången till ”Tour Bernabéu”, som är en guidad tur för fotbollssupportrar och andra intresserade, som vill ta sig en titt bakom kulisserna hos en av världens största fotbollsklubbar.

Efter ett stopp för att fotografera de 85 000 läktarplatserna leder turen in i museet, som också är ett troférum. ”Bienvenido, wilkommen, welcome”, hälsar en skylt välkommen. Det visar att Real Madrid inte bara är för spanjorer utan att det är ett internationellt lag med supportrar i hela världen. Längs med den ena väggen står blankpolerade troféer i en glasmonter, med belysning bakifrån, så att alla fans kan njuta av synen av alla troféer som laget har vunnit sedan klubben grundades den 6 mars 1902. Vi befinner oss i ”Sala Mejor Club de la Historia”. På andra sidan av glasmontern står supportrar i alla åldrar i ljuset från interaktiva skärmar, där man kan läsa om varje enskild titel och se videohöjdpunkter från mer än 100 års fotbollshistoria.

Zidane i världsklass

Raúl tar emot bollen på mitten av planen. Med en snygg spark skickar han iväg bollen ned längs vänstersidan där den lilla backen Roberto Carlos springer mot backlinjen. Han får in bollen in över, och på kanten av det stora målfältet står den fransmannen Zinedine Zidane, som med närmast en akrobatisk manöver skickar in bollen bakom en maktlös tysk målvakt. Det är minnen från Champions Leaguefinalen 2002 mot Leverkusen, som återupplevs.

”Det målet kan man se om och om igen. Världsklass”, säger 32-åriga Mikkel Jeppsen.

En hel våning av museet har dedikerats till Champions Leaguetitlarna som Real Madrid vunnit genom tiderna, sedan den hölls för första gången 1955/1956. Mikkel Jeppsen och Edna Jasarevic sätter sig framför en skärm på omkring 9 m2 och ser ett potpurri av videoklipp från segrar under turneringen, där legender som Puskas, Di stéfano och Raúl firar stora segrar.

Vidare på ”Tour Bernabéu” möter man hoppfulla fans som får möjlighet att fotograferas tillsammans med nutidens Real Madrid-stjärnor som Casillas, Ronaldo, Ramos och Alonso, som blir insatt digitalt på en bild av dig. Det är väldigt populärt och Mikkel Jeppsen får ”ta en bild” med sin favoritspelare, mittfältaren Xabi Alonso. Det är inte någonting för 25-åriga Edan Jasarevic. Hon delar inte samma passion för fotboll som Mikkel Jeppsen, men tycker trots det inte att det är tråkigt.

”Jag är inte en speciellt stor fotbollsfantast men jag älskar att gå på museum och att uppleva nya saker, så för den delen är det spännande att se det här”, säger hon, medan hon tittar runt på de många troféerna.

Omklädningsrum och gräsplan

Den gröna planen brer ut sig över botten av stadion, likt en examensmatta där studenter ska stega fram och motta sina toppbetyg. Och det är ju också det Real Madrid ska göra inför alla de många miljoner supportrar som följer klubben världen över. Engelsmannen Paul Burgess är greenkeeper och ser till att allting håller toppskick, och denna dag, när regnet hänger i luften och molnen är mörka är hälften av gräsmatten täckt av lampor, som skänker ett konstgjort solljus.

Föreställ dig att stå i spelartunneln på Santiago Bernabéu en kväll, när Champions League-hymnen ljuder, och du ska springa in på banan.

”Man får nästan gåshud av att tänka på det och det är fascinerande att stå nere vid planen och titta upp på läktarna”, säger Mikkel Jeppsen, som följer Real Madrid och ser de flesta matcher.

Nere på gräsplanen knäpper kamerorna i kör från de många fansen som vill ha en bild med planen i bakgrunden eller på bytesbänkarna, som mest av allt påminner om biografstolar.

Sist ut är butiken där det finns möjlighet att köpa allt från nappar, paraplyer och muggar till de obligatoriska spelartröjorna i vitt, blått eller orange med just det namn man mest av allt vill ha på ryggen.

På ”Tour Benabéu” finns det någonting för alla, oavsett om man är ett fotbollsfan eller inte. En guidad tur kostar 19 euro för vuxna och det är öppet vardagar mellan 10.00–19.00 och söndagar och helgdagar mellan 10.30–18-30. Under

Av Text och foto: Kasper Ellesøe och Lisa Nordbo Fiil

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.