José Bernal Gutiérez, borgmästarkandidat för PSOE-Marbella

José Bernal Gutiérez, borgmästarkandidat för PSOE-Marbella

aktuelt
”Jag har ingenting att dölja”

PSOE:s borgmästarkandidat i Marbella, José Benal Gutiérez liknar på ytan den typiska politikern. Han lovar fler arbetstillfällen, ett förnyat fokus på turism och mer genomskinlighet i kommunen, om han blir vald till borgmästare. Men tar man sig in bakom fasaden möter man även en man som talar öppet om sitt familjeliv, visionerna för Marbella och inte minst om en tvivelaktig bolagsförsäljning, som inkluderar fakturor på middagar på över 500 euro med hans underskrift på.
 

Marbella är Spaniens svar på den franska Rivieran. Staden är synonymt med glamour, imponerande bilar, exklusiva butiker, dyra cocktailbarer och smakfulla restauranger, och stadens ekonomi är nära förbunden med de många turisterna. Därför är en av José Bernal Gutiérez och PSOE:s stora tankar att marknadsföra Marbellas image utomlands, som en exklusiv semesterdestination.

”Även om vi är ett socialistiskt parti stöttar vi den glamourösa bilden som Marbella har uppnått under de senaste åren till 100 %, och vi önskar att det ska intensifieras och främjas ytterligare. Marbella ska vara det första som man ser och tänker på när man kliver ut ur planet – staden i sig själv ska vara ett varumärke i utlandet. ”
 
Den 40-årige José Benal Gutiérez vill dessutom tillgodose de små självständiga verksamheterna i Marbella, som han beskriver som stadens batteri. Och sist, men inte minst, kan invånarna i kuststaden förvänta sig en större genomskinlighet när det gäller kommunens ekonomi och förbrukning – någonting som José Benal Gutiérez lägger stor vikt vid, efter att han själv har varit inblandad i ett fall kring några dyra räkningar.
 
Mannen bakom kostymen
José Benal Gutiérez är född och uppvuxen i Costa del Sols glamourstad nummer ett. Han är utbildad historiker och har arbetat som lärare i Marbella under flera år. Han har suttit i Junta de Andalucía, där han bland annat var ordförande för Kultur och Utbildning, och 2009 blev han anställd som administrativ direktör för det offentliga vattenbolaget Acosol, där han arbetade i två år. Sedan dess har han vänt tillbaka till sina rötter och nu gäller det alltså lokalpolitik och rollen som borgmästarkandidat för PSOE vid det kommande kommunvalet. Jobbet som politiker är dock inte helt gratis, speciellt inte på det lokala planet, för här är han mer utsatt än han var när han arbetade i parlamentet i Sevilla, där kan kunde åka buss utan att någon visste vem han var.
”Som lokalpolitiker, och om man som jag själv kommer från staden, så vet alla vem du är. Och jobbet fyller 24 timmar om dygnet. Vilket min fru emellanåt är trött på. Ofta på söndagar, när vi äntligen har tid att ta en promenad hela familjen, är det någon som kommer fram till mig och vill prata om ett problem. Men det är så det är, det är jobbets villkor. Och det har min fru naturligtvis också förståelse för”, ler han och fortsätter: ”Men det kan också bli för mycket. Min far, som är en äldre herre, fåt ofta samtal från grannar, vänner eller bekanta, som vill att han ska förmedla deras problem till mig. Det kan vara människor som är arbetslösa, inte kan betala deras amorteringar eller har en gravid dotter. Det är problem som folk kommer till dig med för att jag ska presentera en lösning åt dem. Men det kan ju inte jag göra.”
 
Hela Gutiérez familj bor i Marbella och hans son går i en vanlig kommunal skola. Gutiérez är lokalpolitiker med stort L, och det är det som gör att han känner sig passande för rollen som borgmästare – men det kräver hårt arbete att nå toppen, inte minst för att politik är en tvivelaktig bransch. Personliga angrepp och smutskastning präglar debatterna vilket José Benal Gutiérez fick känna på när PP, enligt honom, läckte en historia till medierna om några mycket dyra middagar.
 
Politik är ett spel utan regler
I en artikel ur tidningen ABC de Sevilla den 17 november 2014 går det att läsa rubriken: ”PSOE:s kandidat i Marbella ’svullar’ med offentliga medel”. Artikeln talade om den tid då han var administrativ direktör för det tidigare nämna vattenbolaget, och så sattes hjulen igång. Pressen hade fått nys om några dyra räkningar på upp till 700 euro, som spenderats på företagsmiddagar – alla attesterade av José Bernal Guitérez.
”Det förundrar mig att det tas upp nu eftersom alla fakturorna har varit allmänt tillgängliga sedan 2009. Det handlar om middagar då jag själv, eller mina överordnade, har hållit möte med samarbetspartners eller ämbetsmän, och det är norm att de bjuds på middag. En av de omtalade räkningarna innehåller två flaskor dyrt vin, men de beställdes in till hela bordet. Och man sitter väl inte på ett sådant möte och säger nej till det som ens inbjudna gäster beställer. Jag kunde gott och väl fått servitören att skriva det som kaffe i stället, vilket många politiker ofta gör, men sådant beteende är jag emot. Jag har ingenting att dölja.”
 
I artikeln nämns även andra fakturor och så beskriver den hur José Bernal Guitérez fick gå ned i lön som en konsekvens av de höga räkningarna. Ytterligare ett påstående som får vår politiker att skaka på huvudet.
”När jag fick tjänsten sa jag nej till både kilometerersättning och till en årslön på drygt 105 000 euro. Jag ville istället sänka den till 70 000 euro brutto, då jag ansåg att det var ett mycket högt belopp. Men det fick jag inte då det innebar att de andra styrelsemedlemmarna, vilka inkluderade folk från både PP och IU, också skulle behöva gå ned i lön, och de ville de inte. Jag bestämde mig därför att öppna ett konto där jag satte in alla överskottspengar, som senare gick till ett gott ändamål – men det historien har inga medier uppmärksammat.”
 
Det är nu fem år sedan José Bernal Guitérez sa farväl till vattenkampen och hej till valkampen. Sedan dess har drygt 70 500 euro donerats till organisationen ASPANDEM, där de har använts för att bygga hemmet ”El Ingenio” för familjer med ett handikappat barn. Planerna för Marbella kommun är redan i gång, och José Bernal Guitérez, om han vinner borgmästarposten, som något av det första, kommer införa mer genomskinlighet i förhållande till kommunrådsmedlemmarnas lön och konsumtion. Sedan 2007 har PP (Partido Popular) med María Ángeles Muños Uriol, haft borgmästarposten i Marbella och kommunvalet den 24 maj kommer således avgöra om hon återigen kommer att inta borgmästarrollen, eller om det är José Bernal Guitérez som blir den nya personen vid rodret.
 
Fun Fact om José Bernal Guitérez¨
När han avslutade sin master i historia handlade hans uppsats om hur Marbella kunde ses som en brittisk koloni under många år då britterna utnyttjade Spaniens resurser. Stadens gruvproduktion lockade utlänningar och under drygt 60 år under 1900-talet var området under brittisk dominans.
 
Detta lovar José Bernal Guitérez invånarna i Marbella:
•    Offentligt anställda, som t ex polisen, kommer belönas för att tala ett främmande språk, så att de kan hjälpa alla invånare i området som de patrullerar.
•    En direkttelefon för utlänningar ska införas, där de kan få hjälp och svar på deras frågor, på engelska eller annat språk.
•    Det kommer att upprättas en utlänningsavdelning, liknande den som i dag finns i Mijas.
•    Ett onlinesystem där invånarna kan gå in och se fakturor och utgifter kommer att upprättas.
•    Personer som vill etablera sig som självständiga kommer att få mikrolån på mellan 3 000 och 9 000 euro av kommunen för att starta verksamheten, som startkapital eller för att undvika konkurs. Avbetalningen på ett mikrolån på 3 000 euro kommer att vara drygt 60 euro i månaden under fyra år.
•    Personer, som riskerar att vräkas från deras bostäder, ska kunna få gratis advokathjälp för att ingå avtal med banken.  
•    Sociala bostäder, där hyran regleras av intäkt eller sänks under en tidsbegränsad period.
 
*Redaktionen har fått tillgång till de handlingar som styrker José Bernal Guitérez påståenden i relation till hans önskan om att gå ned i lön, att inte ta emot kilometerersättning och överföringen på drygt 70 500 euro till det välgörande ändamålet ASPANDEM.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.