Ágatha Ruiz de la Prada

agathaRuizDeLaPrada

Spanien är ett land som ofta hamnar i skuggan av grannländerna Frankrike och Italien när det talas om mode. Det är synd. Spanien har nämligen tack vare sitt rika kulturarv mycket att bjuda på i modevärlden. Det är både experimentellt, minimalistiskt, klassiskt och trendigt. Och nu när Málagas egen modevecka blir allt mer populär tänkte En Sueco att det är dags att i en serie artiklar botanisera bland den spanska modevärldens skapare. DVi avslutar denna serie med ett färgsprakande fyrverkeri från de fina salongerna i huvudstaden.

Längs modevärldens catwalks ses ofta intetsägande ansikten dolda bakom stora mörka solglasögon. Inte en aning till rörelse i smilbanden avslöjar publikens tankar. Kanske någon pekar och viskar en kommentar till personen bredvid. Men sällan mer än så.

Någonting helt annat är det när Ágatha Ruiz de la Prada visar fram sina kläder, då hörs ofta både skratt och applåder. När hon presenterar sina kollektioner är det närmast lekfulla, färglada fyrverkerier.

Ágatha Ruiz de la Prada föddes i Madrid den 22 juli 1960. Dotter till den berömda arkitekten Juan Manuel Ruis de la Prada y Sanchiz samt María Isabel de Sentmenat y Urruela – båda från fina aristokratiska familjer, fadern med kastilianska rötter och modern från Katalonien.

Det rådde ingen tvekan vilken linje Ágatha Ruiz de la Prada ville gå efter sin utbildning vid Escuela de Artes y Técnicas de la Moda i Barcelona började hon arbeta som assistent hos designern Pepe Rubio, i Madrid. Ágatha Ruiz de la Prada lärde sig yrket snabbt och efter deltagande i en kollektiv modevisning dröjde det inte länge innan hon öppnade sin första egna butik. Det skedde bara två år efter att hon börjat som assistent och hennes varumärke fick hon licens för 1991.

Redan från början har Ágatha Ruiz de la Pradas skapelser kännetecknats av det som fortfarande ses i hennes arbete. Hennes kollektioner skiljer sig ur mängden i modevärlden och identifieras av lekfullhet, färger – gärna pasteller och mycket vitt, geometriska former och blommor, hjärtan och stjärnor. Hon säger själv att hennes design är konceptuell och att hon tar bort allt överflödigt så att det ska vara bekvämt, för både kropp och sjäv. Det går nästan att tro att Ágatha Ruiz de la Prada ser hela världen genom en regnbågsprisma, vilket skapar en unik stil, den är intensiv och nästan lite rebellisk.

Liksom färgerna och formerna i hennes kläder är även snitten och materialen lekfulla, ibland till och med provocerande. Med utgångspunkt i klassiska skärningar skapar hon asymmetriska siluetter, ofta med ledighet och mycket volym samt humor. Och blandningen skapar onekligen glädje för både den som bär plaggen och dem som ser dem. Materialen utgörs av allt från finaste siden till tjock neopren, sammet är en favorit och hon använder sig också ofta av inslag av metall, som i höst- och vinterkollektionen 2013-2014, då glitter och metallkulor i dräkterna onekligen förde tankarna till den stundande julen.

De grundläggande begreppen i Ágatha Ruiz de la Prada design ses även nu under sommaren samt i den kommande höst- och vinterkollektionen 2015-2016. Hennes optimism och glädje skapar alltid utrymme för liv och färg i hennes mycket kreativa värld. Sommaren kännetecknas av ljusa färger och lätta material. Basen är ofta vit och de glada mönstren är gjorda i lätta pasteller. Och hon lär ha åkt till Italien för att återigen bekanta sig närmare med siden från Como och andra tyger som hon arbetade mycket med i början av sin karriär.

Till hösten och vintern har hon presenterat en hyllning till den androgyna kvinnan med praktiska och bekväma plagg som är lätta att bära. Här ses en kontrast till sommarens design i både tyger och färger. Även om det naturligtvis fortfarande är färgglatt är den vita basen borta och färgerna går i mörkare toner, materialen är tjockare, snitten lite rakare, men fortfarande med mycket volym, i sann otämjd och kreativ Ágatha Ruiz de la Prada anda.

En helt egen värld

Kvinnan bakom de karaktäristiska kläderna designer mycket mer än så. I äkta Ágatha Ruiz de la Prada stil designar hon även väskor, skor, klockor, kakel, brevpapper, möbler, teaterkostymer, dockkläder, strumpor och köksdetaljer. Förutom det har hon även gett namn åt en parfym, designat brudklänningar, mobiltelefoner, motorcykelhjälmar och mycket mer. Listan för vad som får plats i Ágatha Ruiz de la Pradas värld kan göras lång.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.