Det är paradoxalt att medan ca hälften av människorna på denna jord svälter är den andra hälften överviktig. Det är en paradox som på detta sätt avspeglar olikheterna och andra situationer i världen.
Oavsett hur världssituationens ser ut vill vi alla gärna framstå som smala och friska med livsglädje och livskvalitet som viktiga punkter i livet.
Fetma har dock blivit ett så stort problem att WHO förklarade det som en global epidemi år 2013.
 
Ofta använder vi maten som ett verktyg för att lugna våra känslor. Det är därför bra att känna sig själv och tycka om sig själv oavsett om vi anser att vi gör en del misstag, är lite mindre lyckligt lottade eller om någon annan har kommit in i vårt liv och sårat oss på ett eller annat sätt. Det finns en mängd med ursäkter för att ta till maten som tröst. Jag känner väl till det. En gång vägde jag närmare 90 kg och hade själv en mängd ursäkter för att äta eller dricka mer än vad jag behövde. Efter en lång arbetsdag var det avslappnande att dricka en kall öl till maten. Den var ju glutenfri, ekologisk och inte onyttig. Godiset jag åt var också hälsosamt, det var ju dessutom både glutenfritt och ekologiskt, och så var godisskålen till efterrätten fylld med nötter, chokladdoppade mandlar m.m. Som regel fylldes skålen på varje kväll. När middagen tillagades skulle den smakas av ordentligt m.m. och sedan när den var avklarad åt jag ofta de sista resterna innan hunden fick sin del. När jag var på restaurang ansåg jag att en festlig kväll skulle avslutas med en god efterrätt osv.  Jag kan fortsätta i oändlighet.
 
Vändpunkten för mig blev en stukad fot och en kraftig tillsägning från en god vän om att förändra min livsstil innan jag kom att drabbas av eventuellt diabetes.
 
Därför, om du bestämmer dig för att du vill vara smal är det viktigt att du erkänner, älskar och accepterar dig själv precis som du är. Min hälsning till min spegelbild varje morgon är: ”Hej Anni, jag älskar dig förutsättningslöst och gör det bästa jag kan under hela dagen.” När jag ser till att ta hand om mig själv och accepterar alla sorters känslor blir allting mycket lättare och jag löser mina konflikter lättare utan att äta.
 
Ta en titt på dina vanor. När går det vanligtvis fel under dagen? Min erfarenhet är att blodsockret triggar oss mest under eftermiddagen mellan kl. 15.00 – 17.00, när all vår karaktärsstyrka försvinner. Om du är medveten om det kan du bättre hålla dig till dina egna förhållningsregler.
 
Kosten
Först och främst ta en ordentlig och ärlig titt på dina matvanor. Slukar du maten är det dags att se över hur du äter. Ta ett litet ögonblick och sitt framför din tallrik, tacka för den goda maten och börja sedan att äta, långsamt. Smaka ordentligt på varje tugga och ät med uppmärksamhet. När den första mättnadskänslan börjar kännas ska du lägga ifrån dig kniven och gaffeln. Om det är möjligt plockar du undan efter dig på en gång.
 
Om du väljer att ta till en speciell diet under en tid ska du känna efter hur den diet som du väljer passar dig. Många mår bra av en såkallad lågkolhydratdiet, vilket innebär att du äter mer proteiner samtidigt som du minskar mängden kolhydrater.
 
De flesta älskar pasta och nu har det kommit en ny och spännande pasta för oss som är noga med kolhydraterna. Den heter konjakglukomannan, mer känt som Shirataki. Detta är en vattenlöslig dietfiber utvunnen ur konjakplantan, som varit känd i Asien i tusentals år, och där är det en mycket populär som hälsokost.
 
Shirataki innehåller inget socker, stärkelse eller protein, den är helt fettfri och full med fibrer. Den är dessutom glutenfri och innehåller inget vete. En bra sak för oss som tänker på den smala linjen. Dessutom innehåller den 0 kalorier. Den finns som flera varianter av pasta. Personligen tycker jag om denna produkt väldigt mycket. Den är lätt att tillaga, den har en basisk verkan och dessutom rik på kalcium. På grund av dess höga fiberhalt håller den magen i gång och även människor med en irriterad och känslig tarm kan äta den. Den är dessutom bra för människor med diabetes eller blodsockerbalans samt för högt kolesterol. Shirataki är lätt att tillaga, bara 3 – 5 minuter och så är den färdig. Du kan servera den med grönsaker, olika kryddor och såser. Endast fantasin sätter gränser.
 
Oavsett vilken diet du väljer, eller om du bara väljer att äta mindre, finns det några enkla regler som är bra att följa:
•    Drick rikligt med vatten, gärna ca 8 – 10 glas dagligen.
•    Sörj för att undvika matvaror med socker och håll dig långt bort ifrån produkter som kallas light eller fattiga på fett.
•    Var försiktig med pasta och vitt bröd samt undvik mjölk och ost.
•    Om eftermiddagen, när du känner suget komma, är det bra att ha lite färska bär och mandlar tillhands. Ät aldrig saltade nötter och mandlar.
•    Se till att äta mycket grönsaker. Tillred dem gärna för en vecka åt gången. Var aldrig hungrig när du går och handlar, det är så lätt att det hamnar lite extra i inköpskorgen.
 
Tips
•    Tänk inte: ”Diet”. Tänk i stället att du nu håller på att byta livsstil samt förändra dina matvanor till ett hälsosammare och mer aktivt samt gladare liv.
•    Var uppmärksam på att du kan välja. Det är bara du som väljer vad och hur mycket du äter.
•    Uteslut inte all din favoritmat från dag 1, så blir det aldrig bra. Tillåt dig själv att trappa ned i lugn och säker takt så blir det lättare för dig att hålla dina nya matvanor.
•    För många, inklusive mig själv, underlättar det att äta efter ens blodtyp. Om du inte känner till din egen blodtyp kan du göra ett blodprov. Vilka livsmedel som passa bäst till vilken blodtyp går att hitta på internet. Om du tänker att det inte går att göra för att du lever mitt i ett familjeliv finns det olika böcker som erbjuder olika recept så att hela familjen, men olika blodtyper, kan äta samma mat med bara några små variationer. En av mina egna favoritkokböcker är en liten, lätt och billig kokbok som heter: ”Mat för alla blodtyper – en kokbok för hela familjen.” Recepten är utan gluten, mjölk och socker.
•    Låt inte din diet vara en plåga. Många gånger väljs en diet vars kost du egentligen inte tycker om. Släpp den. Då är det bättre att äta lite av allting men i mindre mängd.
•    Se till att motionera, allt efter din typ och förmåga. En daglig promenad kan göra underverk.
•    Hälsosam och bra motion kan bidra till att minska din aptit samtidigt som det känns riktigt bra att göra någonting för dig själv, och så blir du också motiverad till att äta hälsosamt samt mindre.
 
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team av duktiga medarbetare kan ge dig tips för en smalare och hälsosammare tillvaro.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare av butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.