helse-detox
Efter julens många härligheter och trevliga sammankomster, under vilka det har njutits av både mycket mat och dryck, känner många av oss ett starkt behov av att detoxa vår kropp. På så sätt kan vi snabbt komma tillbaka till vår vardag med en kropp full med välmående och välvara.

 
Våren ligger och väntar runt hörnet, dagarna blir ljusare, fåglarna kvittrar, allting spirar och gror. Och vi önskar, liksom naturen, att blomma ut och vara fyllda med livsglädje och energi. Ofta känner vi denna tiden på året en stor lust till storstädning. Vi börjar med vår kropp, där städningen hälsas välkommen. Det är roligt, spännande och utmanande att detoxa. Kroppen är en fantastisk inrättning och låter sig lätt utrensas om vi bara hjälper till lite på traven.
 
Det finns många fördelar för både kroppen och själen att detoxa. Du får vackrare och klarare hud, ögonen klarnar och ofta kan du se att även färgen i dina ögon blir tydligare och att det grumliga försvinner. Du får mer energi, håret blir vackrare och din mage fungerar bättre. Det beror på att utrensningen hjälper dina inre organ att arbeta mer effektivt.
 
Det är i huvudsak levern och matsmältningssystemet som avlastas och får chans till arbeta under mindre stress. Man räknar med att upp till 50 procent av all vår energi går till matsmältningssystemet. Genom att avlasta detta system blir det överskott så att kroppen kan förbättra bindväv och andra cellfunktioner, så på så sätt blir detox även en anti-aging kur.
 
Huden är vårt största avgiftande organ och lider man av många hudproblem kan en ordentlig utrensning vara en riktigt bra hjälp.
 
Vi rensar även ut genom luftvägarna och bronkiter samt slemhinnor i svalg och näsa utsöndrar slem med diverse slaggprodukter.
 
Urinvägarna hör också till de utrensande organen där urinen är fylld med slaggämnen.
 
Utöver att vara en del av immunsystemet kan lymfsystemet jämföras med ett dräneringssystem som ligger ute mellan kroppens celler. Dessa dränerar eller rättare sagt lymfkärlen samlar upp överflödig vävvätska. Om lymfsystemet inte fungerar ordentligt får vi vätskeansamlingar. Hela lymfsystemet, tillsammans med mjälten, mår mycket bra av detox. Lymfsystemets uppgift är att ta bort gifter och mikrober från kroppen via mjälten och levern samt tarmsystemet. När du har ett välfungerande lymfsystemet kan du bättre bekämpa skadliga bakterier och virus. Fungerar lymfsystemet dåligt är det svårare för de andra organen, som lever, njure, hud och tarmsystem, att rensa ut slaggämnen.
 
Medan du avgiftar är det bäst och mest effektivt att låta bli alla former av alkohol, undvika rökning, kaffe och svart te, låta bli cola och andra former av läskedrycker samt undvika livsmedel med mycket socker såsom godis, kakor m.m.
Det går bra att detoxa utan att fasta. Väljer du att fasta i alla fall bör du, enligt mig, ha kontakt med en välutbildad terapeut under fasteperioden. Vi är alla unika individer och två personer kan inte fasta med samma resultat. Många gånger kan det vara en bra idé att kombinera fasta med personlig fördjupning.
 
Kosten
Kan man av en eller annan orsak inte göra en stor utrensning kan den vardagliga kosten göras utrensande. Du kan t ex välja att bara äta gröt och grönsaker en dag i veckan. Avlastningen tar lite längre tid men det kan vara en bra lösning. Ofta kan det verka bättre än en alltför hård kur.
 
Ett annat sätt är att välja att utesluta alla typer av mjöl, socker och mjölkprodukter samt alla koffeinhaltiga drycker under en vecka.
 
Om du skulle få huvudvärk, smärta i muskler, bli trött, få hudproblem, eventuellt diarré under utrensningen bör du ta det lugnt. Det är utrensningssymptom som kommer försvinna fort.
 
Kom ihåg att äta små mellanmål under utrensningsperioden. Se till att få i dig rikligt med bra, hälsosamma fettämnen. Kom ihåg att dricka mycket, eventuellt potatisvatten med olika örter. Potatisvatten verkar mycket utrensande.
 
Se till att den dagliga kosten innehåller färre kalorier än vad du är van vid att äta. Du kan eventuellt ta ett bra proteinpulver och blanda det med tomatsaft eller annan grönsakssaft och hålla dig till det majoriteten av tiden i några dagar. Själv har jag haft perioder få jag ersatt middagen med en stor skål fruktsallad.
 
Rödbetor är mycket utrensande för blodet. Kanske de mest utrensande. En väl tillaga rödbetsbiff, gärna med olika örter, är en njutning för både kropp och själ. Det samma gäller maskrosor, så komplettera gärna din kost med maskrossaft eller te. Det sägs att maskrossaft även har en anti-cancer egenskap. Maskrosor verkar laxerande, leverutrensande samt stöttar mage/tarm och bukspottskörteln.
 
Alla gröna grönsaker verkar basiska vilket är någonting som de flesta av oss behöver, så använd dem flitigt.
 
Tänk på din lever och ät mycket broccoli och andra bittra grönsaker och frukter som t ex kronärtskocka och grapefrukt. Koriander är en fantastisk avgiftare, speciellt mot tungmetaller. Te av gurkmeja, även kallad curcuma eller turmeric, är en bra utrensare mot olika gifter och parasiter.
 
När du vaknar på morgonen är det en bra idé att börja dagen med saften av en citron och dricka det i ett glas varmt vatten. Det är ett bra stöd för din lever.
 
Se till att dricka rikligt med vatten under dagen.
 
Tips
•    Tycker du om att basta kan det vara en mycket bra hjälp vid avgiftning.
•    Var snäll mot dig själv under utrensningen. Se till att göra någonting bra mot sig själv som att t ex ta långa promenader. Njut av solen. Solen är livsviktig. Självklart ska du njuta av solen med måtta utan att bränna dig.
•    Ta danslektioner.
•    Få en skön massage med jämna mellanrum. Ofta verkar en lymfmassage fantastiskt.
•    Läs livsbekräftande böcker, lyssna på din favoritmusik och tänk på alla härligheter i ditt liv.
•    Zonterapi av en bra zonterapeut kan vara ett stort stöd för kroppen under själva utrensningen.
•    Kom ihåg att motionera. Det ska vara en mjuk motion utan tävlingselement.
•    Lider du av diabetes eller andra sjukdomar bör du inte påbörja någon utrensningskur utan att ha konsulterat din läkare först. Naturligtvis ska du inte heller påbörja någon kur om du är gravid.
•    När du bestämt dig för att detoxa är det bra att i så stor utsträckning som möjligt välja ekologiska livsmedel. Vi vill ju rensa kroppen på just olika gifter.
•    När du avslutar din utrensning är det viktigt att vara uppmärksam på att hålla din nya livsstil. Det är synd och känns mycket irriterande att falla tillbaka i det mönster som du bestämde dig för att detoxa.
•    Det är vardagslivet som räknas och vardagslivet ska vara fyllt med glädje över hälsosam mat i en kropp som tycker om den mat som du äter.
•    En kur bör, enligt min åsikt, bara följas under perioder, när det känns nödvändigt att ta extra hand om dig själv.
 
Titta in till Annis Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips till en utrensningskur.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.