Sju steg till ett hälsosammare liv. Steg 2 – Det gröna

Sju steg till ett hälsosammare liv. Steg 2 – Det gröna

Dela

helse-vitafakta
Många traditionella läkare skulle säga: ”Ta en aspirin och låt mig veta hur det är i morgon”. Varför inte säga som dr. Robert Young: ”Ät en gurka och låt mig veta hur det är i morgon”?
 
Vi vet att frukt och grönt är nyttigt. Det rekommenderas 600 gram om dagen, vilket motsvarar ca sex stycken om dagen. Vi blir nog tvungna att ge våra far- och morföräldrar rätt i att vi ska äta grönt för att växa. Undersökningar visar att grönt minskar blodtrycket och förebygger en del cancertyper – speciellt tjocktarmscancer. Därutöver ger det bra energi i en pulserad vardag.
 
Vad är det som är bra med grönsaker?
De gröna växterna innehåller kloroplaster, klorofyll, som med hjälp av solens strålar och luftens koldioxid (det vi utandas) skapar kemisk energi och syre. Denna process heter fotosyntes och är inte bara den viktigaste biokemiska processen på jorden utan även en av de äldsta. I tidernas begynnelse uppstod större komplexa livsformer i haven då den första klorofyllmolekylen bildades. Från de gröna algerna uppstod nya former av liv.
Fotosyntesen är energiunderlaget för nästan alla ekosystem då den skapar energi och byggstenar till dessa. Vi lever i en sann livsgivande symbios med de gröna växterna och träden. Vi utandas koldioxid som växterna och träden ombildar till energi och syre, som är livsviktiga för vår överlevnad. Inga växter och träd – inget syre, inga människor.
 
Det viktiga klorofyllet
Anmärkningsvärt nog är att molekylstrukturen i klorofyllet är helt lika med hemoglobinet i det mänskliga blodet. Hemoglobin har i uppgift att uppta syre och föra ut det till kroppens celler och vävnader. Hemoglobin består av fyra element organiserade kring en järnatom. Klorofyllet å sin sida har samma element och samma struktur med olikheten allt är organiserat kring en magnesiumatom.
Gröna livsmedel har några av de lägsta kalori- och sockerhalterna och högsta näringsvärdena på jorden. Även om ”grön mat” är en betäckning för en mängd olika sorters ätliga växter har de alla en sak gemensamt: klorofyll. Det är klorofyllet som ger växterna deras gröna färg och det kan betecknas som växternas ”blod”. Klorofyll har kraften och förmågan till att regenerera kroppens celler. Klorofyll hjälper till att bygga hemoglobin, så att vi får mer energi. Utöver det hjälper klorofyll till med att rensa kroppen då det binder tungmetaller och på så sätt hjälper dem ut ur systemet. Klorofyll har dessutom egenskaper som boostar immunförsvaret och hjälper mot dålig andedräkt genom att rensa mage/tarm. Klorofyll hjälper sårläkning, skyddar mot cancer och bidrar till att neutralisera syreöverskottet i kroppen. Det är en riktig vitamin och mineralbooster, som innehåller vitamin K, C, B 12, folsyra, kalcium, kalium och proteiner.
 
Så får du klorofyll
Spenat, broccoli, gurka, grön paprika, stjälkselleri, bönor, sallad, ärtor, kål, sparris, mangold – allt det gröna du kan hitta. Även nässlor, kirskål och maskrosor är utmärkta klorofyllkällor. Gröna kryddörter som persilja, gräslök, basilika samt gröna groddar av bönor, linser, solrosfrön, ärtor, alfaalfa m.m. innehåller mycket klorofyll.
Ät det som sallad, gör soppor eller saft av det. Ät färska gröna grönsaker som är så lite besprutade som möjligt. De bladgröna och groddarna är mest näringsrika som råa i sallader, som gröna kryddor, blandade i en grön smoothie, nedklippta i kokt ris, över potatisen eller helt enkelt bara kör det genom en saftpress. Det är högkoncentrerad färsk klorofyll.
Flytande klorofylltillskott kan köpas i hälsokosten och användas till att bland annat öka blodprocenten och stärka kroppen som helhet. Koncentrerat pulver av gröna grönsaker kan vara en bra lösning om det inte finns någonting grönt inom räckhåll. Det gäller också de koncentrerade energigivande vetegräs-shotsen, som kan köpas frusna eller som flytande i en liten påse, perfekt att ta med till t ex kontoret, på resan och i bilen. Vetegräsjuice är en av de mest naturliga, energirika dryckerna som finns. Det innehåller både proteiner, mineraler och vitaminer, som verkligen ger kroppen en boost.
 
Drick dina grönsaker
Det är stora mängder grönsaker som behövs – så varför inte dricka dem i stället? Njut av en supersaftig grön energibooster:
Pressa saften av en halv gurka, en halv liter stjälkselleri, ett grönt äpple, en grön paprika, ett par nävar spenat, salladsblad, eventuellt färsk persilja, färsk koriander, groddar – allt det gröna du tycker om – plus lite färsk ingefära. Tillsätt därefter citron- eller apelsinsaft och gärna en tesked olja efter pressningen.
 
Har du en riktigt kraftig blender, t ex Vitamixer, kan du mixa allt i stället och få med fibrerna på köpet.
 
Och allt detta kan du göra utan att tänka på kalorierna, då det gröna är kalorifattigt!
 
Tänk Grön Energi – och Go Crazy Green!
 
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es
Av Dr. Pernille Knudtzon

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.