BodyTalk- om depression och övervikt
helse-bodytalk
Depressioner kan vara tillfälliga och ha en bakomliggande orsak men de kan också vara avgrundsdjupa, långvariga och svåra att orsaksbestämma. Psykoterapi, ett oändligt antal psykologtimmar och positivt tänkande fungerar… som ett mentalt plåster, för man kan bara tala om eller tänka på det som man är medveten om.

 
I förtvivlan tar man till antidepressivmedicin – och därmed är man fången i tillståndet.
 
I min BodyTalk-klinik möter jag människor som lider av återkommande, djupa depressioner. De har timtals av samtalsterapi bakom sig samt resultatlösa undersökningar kring psykiska sjukdomar som t ex bipolaritet, paranoia och schizofreni. De har sjunkigt hela vägen ned i helvetesgapet – utan orsak. Läkaren ger upp, skriver ut recept – och säger: Gå nu hem och ta det (och kom inte tillbaka…)!
 
Antidepressiva läkemedel dämpar känslor av ledsamhet – tillsammans med alla andra känslor. Resultatet är känslomässig apati. Först är det behagligt för patienten men efter ett tag blir det försvagande – inte bara för patienten utan även för dennes partner, som saknar närhet, kramar och sex, för familjen, som saknar närvaro och stöd samt för vännerna, som upplever det omöjligt att engagera, locka eller hetsa deras vän till ett bra samtal.
”Det är som att ha vatten i huvudet”, sa nyligen en klient till mig. En annan har sagt: ”Jag känner mig som en kastrerad hankatt.” Och en tredje: ”Mitt hjärta sover” – och nu talar vi om en flicka som bara är 14 år gammal.
 
Jag involverar mig inte i mina klienters medicinering men det kan vara svårt att tränga igenom denna konstgjorda, framkallade järnmatta. När BodyTalk-sessionen pågår bryts den ”igenom” och ofta dyker det upp en rad händelser, övertygelser och känslor ur mörkret. Beslöjade av tid, skyddande filter i hjärnan, förnekelse och nu medicin har dessa fungerat som tunga bördor i klientens liv. En del måste lyftas fram i ljuset, fram i klientens medvetande för större självförståelse, medan andra ska lagras i hälsosamma minnesmönster, där de inte längre skadar klienten, varken mentalt eller fysiskt. Det är först när sakerna adresseras på denna nivå som klienten lär sig att skifta moment och i stället för att bli fast i t ex ett sprucket äktenskap, ett företagsrelaterat fiasko eller ett känslomässigt svek. Let it be!
Man kan alltså fortfarande komma ihåg det men utan att tyngas av det – och det ger plats åt nya utmaningar, nya konflikter, nya glädjeämnen i livet.
 
Depressioner, stress och ångest har många fysiska biverkningar. Sjukdomar som ofta inte sätts i förbindelse med patientens sinnestillstånd. Men tro mig; det sker nästan alltid, att en rad fysiska krämpor såsom eksem, smärta, dålig sömn, matsmältningsproblem, håravfall osv. försvinner i samband med de mentala problemen. Många slutar ofta tvärtom.
 
Nu är det januari och våra blickar riktas mot nålen på badrumsvågen. Men de kilon som vi lägger på oss under den mysiga julmånaden är tämligen betydelselösa jämfört med de kilon som långsamt etsar sig fast i en stressad, ångerfull och depressiv kropp.
 
Förra året blev jag uppsökt av en medelålders kvinna. Hon led av uttalad misstro till sig själv. Bristande självkänsla och bristande tro på sitt eget värde. Någonting som hade präglat varje dag i hennes liv sedan barndomen och som med åren hade etsat sig fast så hårt att det nu snörpte åt kring livslusten. Ångestattacker och depressioner gjorde sig påminda varje dag.
”Jag motionerar varje dag och äter hälsosamt”, påstod hon bestämt. ”Men trots det väger jag minst 20 kilo för mycket.” Hon tog betablockerare mot stress, sömnpiller och lyckopiller.
 
Efter den tredje BodyTalk-behandlingen hade lager av negativa föreställningar och gamla känslomässiga mönster skalats av i precis den hastighet som hennes BodyMind kunde tackla. Hon kände sig redo för att minska medicinen, vilket hon gjorde i överenskommelse med sin läkare.
 
Nu kom bukspottskörteln och levern fram med ett gemensamt budskap, som kan översättas såhär: Många års smyg-tröstätande i form av snabba kolhydrater såsom godis, pasta, läsk, m.m. som hade skjutit blodsockret i höjden, har gjort den del av vårt samarbete som går ut på att omvandla glykogen till glukos och få in det i blodbanan överflödigt.
 
Jag lyfte fram möjligheten om diabetes 2, men min klient viftade direkt bort den med: ”Ingen i min familj har diabetes!”
 
Kort därefter kom hon tillbaka – nu med en diabetesdiagnos från sin läkare. Vi arbetade vidare med att omvärdera bokspottskörtelns och leverns samarbete och efter tre månader hade hon med hjälp av en smal-app och motion gått ned 15 kilo i vikt och kunde lägga undan både medicinering och diagnos. Hon lyssnade till sin kropp!
 
Mentala svårigheter kan även leda till fysiska problem i en ung kropp. En dag kom en 11-årig pojke med ångest och bekymmer till mig. Han hade svårt att tala om det med sina föräldrar. Inte för att han inte ville men han kunde inte förklara det, och med tiden blev det till frustration, maktlöshet och irritation i familjen – och till övervikt hos pojken, vars kropp hela tiden var beredd på strid och därför behöll allting som den presenterades för. I säkerhetsskull. Ytterligare bränsle till elden tillfördes i form av godis och kakor samt alltför stora portioner. En form av tröst och trygghet. Det är mycket svårt och farligt att sätta ett barn på kur för att gå ned i vikt – och överhuvudtaget att fokusera för mycket på deras kropp och utseende, då det lätt blir överdrivet och utvecklas till faktiska ätstörningar.
 
Med tiden arbetade pojken och jag med de underliggande teman som störde hans unga sinne, och det fina är att det inte uppstod ett enda tillfälle när han behövde tala om det. Lugnt och stilla löstes sakerna upp. Han riktade sitt fokus ut mot världen, breddade sitt perspektiv och upptäckte att livet trots allt inte är så farligt. Och ihop med ångesten och bekymren försvann också den extra vikten. Pojken lyssnade till sin kropps visdom!
 
Det handlar om sambandet mellan hjärnan och magen. Om sinnets balans i förhållande till den medvetna hjärnan, den kloka hjärthjärnan och inte minst till den enteriska hjärnan; maghjärnan. Detta ytterst komplexa och dynamiska system, som har ett enormt inflytande på vårt humör, vår matsmältning av inte bara mat utan även känslor och på vårt immunsystem. Tänk bara på hur få infektionssjukdomar vi ser i dag (t ex tuberkulos, hepatit, mässlingen), som nästan är utrotade med vacciner och antibiotika – och ersatta (kanske på grund av samma ”inblandning” i kroppens biodiversitet och ekosystem bestående av trillioner av livsviktiga mikroorganismer, som vi ska lära oss att respektera och inte jaga med antiseptiska medel) av immunologiska sjukdomar som t ex diabetes, skleros, Crohn’s, cancer, astma, allergier och autoimmuna sjukdomar, som är resultat av en överreaktion från immunförsvaret.
Allt detta och mycket mer kan du läsa om i de kommande månadernas artiklar om BodyTalk.
 
Vill du boka tid för en session eller ha mer information kring BodyTalk är du välkommen att ringa mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.bodytalk-torreblanca.com. Här kan du välja mellan BodyTalk-artiklar om allt från hormonella obalanser, depressioner, utbrändhet och stress till ätstörningar, migrän, cancer, diabetes, ångest och immunförsvar.
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.