7 steg till ett hälsosammare liv – Steg 3 – Andas

7 steg till ett hälsosammare liv - Steg 3 – Andas

vitataka trin3
Nu har det kommit till att berätta om hur viktigt det är att andas ordentligt. Föreställ dig en porlande bäck som rinner över stockar och stenar i skogen. Vattnet syresätts, och det cirkulerar både ljus och luft. Vattnet är självrenande. En göl däremot lever i mörker under trädens skugga och vattnet står helt stilla. I gölen finns varken mycket varken syre, cirkulation, ljus eller luft och här trivs både jästsvampar och andra mikroorganismer, som jäser och fermenterar.
 
År 1931 tilldelades Dr. Otto Warburg Nobelpriset för upptäckten av hur stor betydelse syre har för vår hälsa. Han upptäckte att den primära orsaken till cancer är att cellerna går över till att jäsa och förbränna socker i stället för att syresätta. Våra celler är skapade till att förbränna med syre. Det är precis som med eld, att det krävs luft för att bränna. Jäsningen överlåter vi åt gölar och kompostbehållare i trädgården, där jästsvampar och andra mikroorganismer stortrivs. Om vi inte skulle göra så skulle vi ruttna för fort, bli sjuka och åldras.
När det är stressigt är det många som har en tendens att ytandas, det betyder att vi bara använder den övre delen av bröstkorgen och ”andas” bara kanske ned till den översta delen av magen. Andningen sker automatiskt men det betalar sig att stanna upp och känna efter hur vi andas och uppleva vad som händer i vår organism när andningen kommer ned ordentligt och djupt, hela vägen ned.
 
Luft i lungorna
I vila andas vi per automatik 12-15 gånger i minuten. Dykare och idrottsmänniskor har å sin sida optimerat sin andning och har därmed större lungkapacitet och andas färre gånger i minuten.
Naturliga djupa andetag leder in syre genom näsan och luftvägarna ned till de små lungblåsorna. Här transporteras syret över till blodbanan och vidare ut till celler och vävnad. Slaggämnet koldioxid transporteras bort från cellerna genom blodbanan och hela vägen ut genom lungorna. Andas vi ytligt ligger det en massa ”gammal luft” kvar i lungorna som inte byts ut. Vi blir då slöa och trötta. När lungorna inte ventileras ordentligt samlas slem som irriterar cellerna och det skapas en ”liten lokal göl” med fin tillväxtmiljö för svamp, bakterier och andra mikroorganismer.
Det är som ett kvavt sovrum – öppna fönstret och släpp in frisk luft. Både innan du sover och när du vaknar – om du inte har sådan tur att du förberett så att du sover med öppet fönster och frisk luft hela natten.
 
Slappna av och känn efter
Använd din andning optimalt. Det är hur du andas som gör skillnad. Varje enskild cell i kroppen behöver det syre som vi får genom att vi andas, på så sätt får de den nödvändiga energin. Genom att träna din andning går det att få bättre kontakt med din kropp, att kontrollera stress, få mer energi samt en bättre nattsömn. Det finns en orsak till att vi mår bra av att stanna upp och djupandas – det ger en stunds lugn och ro samt överblick.
que-pasa-deler
Här är ett par enkla andningsövningar som ger energi, pumpar runt lymfan i systemet och på detta sätt stimulerar immunförsvaret, balanserar nervsystemet och hjälper till att rensa ut slaggämnen och gifter:
 
Djupa andetag som får igång lymfcirkulationen
Djupa, långsamma och fokuserade andetag är en av de lättaste och effektivaste övningarna. Lägg dig på rygg på en matta, i din säng, en liggstol eller på något annat bekvämt sätt.
Lägg händerna på magen precis under revbenen så att fingertopparna precis rör vid varandra.
Ta ett djupt andetag långsamt så att du först fyller bröstet och sedan magen, likt en ballong, och känn hur fingrarna glider isär.
Släpp ut luften – andas ut – först nedre delen av magen och därefter bröstkorgen.
Ta gärna 6-10 djupa andetag och känn efter hur du blir allt med avslappnad samtidigt som du också får mer energi.
 
Power-andning
Denna övning kommer från Antony Robbins och finns beskriven i hans bok Unlimited Power.
Sätt eller lägg dig i en bekväm ställning
–    Andas in, medan du räknar till 1
–    Håll andan, medan du räknar till 4
–    Släpp ut luften – andas ur, medan du räknar till 2
 
Om din rytm är långsammare kan du t ex andas in och räkna till 4, hålla andan och räkna till 16 och släppa ur luften, andas ur, medan du räknar till 8.
 
Hitta den rytm som passar dig.
 
Prova dessa övningar och hitta den som du tycker bäst om – det finns många andra spännande andningsövningar, som kan upplevas i yogaregi. Om du gör 10 sådana andningar om morgonen, mott på dagen och innan läggdags så är jag säker på att du kommer att uppleva att du vår mer kraft över, energi, klarhet och på lång sikt förbättra immunförsvaret och organens funktioner. Andas djupt och njut av det.
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es
Av Dr. Pernille Knudtzon

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.