En stad så vacker att det gör ont i hjärtat

En stad så vacker att det gör ont i hjärtat

sitges

Katalonien är i mångas öron synonymt med Barcelona, men regionen har annat och mycket mer att erbjuda än bara hetsig trafik och massvis av turister. Unna dig själv en resa att Sitges, en ovärderlig, bildskön pärla som väcker romantikern och livsnjutaren i dig.

 

Du kommer att upptäcka det på en gång. Sitges är en stad dit folk åker för att njuta av konsten att göra så lite som möjligt. Helst ingenting. Oavsett om du låter dina sinnen förföra och fara fritt längs stadens smala, rustika gator eller föredrar att släntra fram längs den berömda strandpromenaden, så kommer du att känna den alldeles speciella atmosfären som råder på denna plats.
Ljudet från de leende tonåringarnas rullskridskor blandas med måsarnas skrik. Den friska, salta lukten av hav sveper in över kusten. Våta hinder springer glatt längs strandkanten i den sena eftermiddagssolen. Sangrian är kall och uppfriskande, och serveras av en kort, mörk spanjor, som kompenserar sin längd med sin charm. Här, i bögarnas paradis och livsnjutarnas eldorado, flirtas det med livet, och det är som om det aldrig någonsin har existerat ett enda bekymmer.

Oundvikligt med sand mellan tårna
Sitges ligger 35 kilometer sydväst om Barcelona. Med färre än 30 000 invånare är staden, naturligt nog, inte oöverskådlig i sin yta. Området har en stolt historia som sträcker sig tillbaka till innan inbördeskriget, och det finns välbevarade arkitektoniska läckerheten oavsett vart blicken landar. Efter hand råder det inga tvivel kring att Sitges hör hemma bland de absoluta ”hot spots” längs den katalanska kusten, inte minst på grund av e oändliga, vita stränderna och stadens många möjligheter att låta musiken och nattlivet flöda.

Det finns inte färre än 17 unika stränder i och omkring Sitges. Många av dem har sina alldeles egna särdrag. Staden har t ex två nudiststränder, Platja d’Aiguadolç och Platja dels Balmains. Det finns också stränder som primärt lockar de tusentals bögar som besöker staden varje år. Platja de la Rodona är speciellt känd ibland de homosexuella. Men majoriteten av stadens har dock både plats och aktiviteter för alla, både för barnfamiljer, vänner på utflykt eller för par. Som exempel på dessa stränder finns Platja de la Ribera, Platja de l’Estanyol och Platja de la Fragata, som ligger med mot stadens fina, karakteristiska kyrka. För att få ut så mycket som möjligt av sol och bad i havet kan det vara en bra idé att göra lite research på hemmaplan, om man har klara preferenser för hur populär man vill att stranden man vill ligga på är.

För dem som är intresserade av andra aspekter av Medelhavet än bar hud, bikinis och badringar kan det vara en bra idé att åka ut till Port d’Aiguadolç, där stadens marina ligger. Oavsett om du bara vill njuta av ett sitta på en av de många restaurangernas uteserveringar och titta på vita båtar och yachter, som radar upp sig så långt ögat kan nå, eller om du vill botanisera bland alla små specialbutiker som finns här, så finns möjligheten.

Om du föredrar att vara i rörelse finns det även någonting för dig. Sitges är som gjort för promenader, avsett och du går själv eller i sällskap med en guide. Styr t ex stegen till Parc Natural del Garraf eller Vilanova, eller vad säger du om att gå några kilometer samtidigt som du svingar golfklubban på en av stadens två golfbanor?

Spansk kultur i internationell klass
Stadens ikoniska kännetecken är utan tvekan kyrkan Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla, även känd som “La Punta”, den berömda, asymmetriske kyrkan. Hit vallfärdar både brudpar och turister för att fotograferas framför den vitkalkade byggnaden med den vackra utsikten över Sitges och stadens strand. Det är den tredje kyrkan som byggt på exakt denna plats i staden. Tidigare har det legat både en romersk och en gotisk kyrka här. Bygget började 1665 och den första delen av kyrkan stod färdig 1672 och sedan dess har flera delar byggt till. Kyrkan är, utöver att vara en romantisk utkikspunkt, även känd för sin orgel, som antas vara från 1690-talet. Men det är inte bara orgeln som är unik på grund av dess höga ålder, här finns nämligen även ett konstverk från svunnen tid. Kyrkan är öppen för besökare, men det räcker med att gå runt på gatan El Racó de la Calma, som i sig själv är ett av stadens dragplåster.

Sitges huserar totalt sju museer, varav de flesta ingår centrum av konst universumet. Museu Cau Ferrat är världsberöm, och här kan du se verk av bland annat Picasso och El Greco. Museu Palau Maricel kan också vara värt ett besök då det inrymmer både gotisk och moder konst, som symboliserar den historiska utvecklingen i Katalonien.

Staden har, i takt med det ökande, internationella intresset, gynnats av den stabila strömmen av ett spännande kulturellt utbud under de senaste åren. Bland annat kan filmfestivalen som hålls mellan den 9-18 oktober nämnas liksom Gay-Priden, en internationell tangofestival samt ett klassiskt rally från Barcelona till Sitges. Men trots alla de internationella evenemangen är Sitges fortfarande mycket spanskt och erbjuder även upplevelser som t ex Santa Tecla Festival, som hållits varje år sedan 1321 och räknas som en av de vikigaste traditionella festivalerna i hela Spanien. I år firas denna festival mellan 15-23 december och under dessa dagar kan man uppleva både akrobatik, fyrverkerier och historiska parader igenom hela staden.

Resmöjligheter
Till Sitges går det att resa med både tåg, bil eller flyg. Den närmaste flygplatsen är El Prat Llobregat i Barcelona, men Reus/Tarragona är också en möjlighet för regionala flyg- Med bil kan man välja antingen C-31 eller C-32, som är både snabbare och mer bekväm, men den kostar 5 euro. Och tillslut så finns det tåg som tar 35 minuter från Barcelona och kostar 3,60. De flesta tåg går direkt och avgång är fyra gånger i timmen.

För mer information om Sitges kan följande hemsidor rekommenderas:
• www.sitges-tourits-guide.com
• www.visitsitges.com
• www.museusdesitges.cat

Av Mona Møller Sørensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.