columbus
 

Precis innanför huvudingången till Sevillas katedral står ett monument med en sarkofag. Den står där till ära för Christoffer Columbus, för medan det fortfarande debatteras om var han föddes sägs det vara ganska så säkert att denna kista verkligen innehåller de jordiska resterna av sjöfararen.

Men hur och varför har de hamnat här?

 

Benknotornas långa resa

En historia säger att den man som år 1492 seglade ut för att hitta sjövägen till Indien har rest mer efter sin död än han gjorde under sitt liv. Som det är med rykten innehåller även denna vissa korn av sanning. Columbus dog i Valladolid 1506, och begravdes där. Men inom kort beslutade hans son Diegos att faderns jordiska rester skulle flyttas till Sevilla, som på den tidens var världens centrum.

Columbus egen önskan hade dock varit att begravas i det som han till sin död insisterade var Indien. Så år 1542 flyttades de jordiska resterna igen, nu till den så kallade nya världen, närmare bestämt till en grav under golvet i katedralen Santa María, i staden Santo Domingo på ön Hispaniola.

Samtidigt flyttade man kistan med Diegos rester till samma plats. Där låg så, far och son, sida vid sida i några århundraden. Men så utbröt kriget även på den andra sidan av Atlanten och Spanien förlorade sina öar till fransmännen 1795. Och då kunde ju inte Columbus benrester ligga där längre, så hans kista skickades därför till Havanna på Kuba. År 1898 förlorade Spanien även denna koloni under kriget mot USA varför man ännu en gång flyttade den stackars kistan, som nu skickades till Sevilla, där den tillslut fick vila i katedralen.

Om ben är om?

Olyckligtvis hände det under historiens gång att man år 1877, i Santo Domingo, hittade en kista under golvet i den tidigare nämnda kyrkan. På denna kista står det Colón, alltså Columbus namn på spanska. Vilket alltså skulle betyda att den ju är på Kuba. Detta fynd, i kombination med kistans många resor får det att dyka upp frågetecken kring om det trots allt inte är sonens kista som befinner sig i Sevilla. Det är i alla fall det man väljer att tro i Santo Domingo, där man till ära för Columbus byggt en 203 meter fyr, vari denna kista har placerats.

På Kuba påstår man sig alltså ha den rätta kistan. Men samma sak säger man i Spanien. Dessutom finns det inga dokument för alla resorna och en del spanjorer påstår till och med att kistan aldrig lämnade Spanien.

För några år sedan genomförde några forskare en rad dna-tester, som jämfördes med det som tros vara Columbus benrester samt med dem från hans son Hernando, som ligger begraven under golvet i samma andalusiska katedral, där han var präst. Slutsatsen från dessa tester säger att det är Columbus rester som ligger i kistan. Dock förnekar man inte att en del av hans kvarlevor fortfarande kan finnas i Santo Domingo, dock har man i Santo Domingo inte velat lämna ut några benrester till undersökningen.

Fyra bärare till 180 gram benknotor

De fyra statyerna som ingår i monumentet från 1899, varpå kistan är placerad, symboliserar De Katolska Monarkernas ursprungliga kungariken. De två bakre är Ferdinands Navarra och Aragonien. Deras huvuden är böjda. De främre är Isabellas riken. De är stolta. Det sägs bero på att Isabella sa ja till att bidra till Columbus projekt med att hitta sjövägen till Indien, medan Ferdinand inte skulle få njuta av någonting.

Stolta eller ej lyfter de kistan, vari Columbus jordiska rester ligger, tillsammans. Och det är i sig inte så mycket att skryta över för efter alla resor finns det bara 180 gram benknotor kvar.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.