Bodytalk – om naturens kraft och kroppens reaktion på den – del 2

Dela

bodytalk

Ät och drick inte någonting som du inte vet vad det är! Och använd inte produkter på huden eller i håret som du inte skulle äta!

Om du är tveksam kring hur du ska göra, följ bara dessa enkla tips. Helt lätt är det dock inte för moderna människor som lever i tätbefolkade områden, där de är hänvisade till att göra sina inköp i vanliga matbutiker, som har max en kubikmeter avsatt till så kallad Health Food (det skulle vara intressant att veta vad det andra så är?) och ännu mindre plats för miljövänliga hudvårdsprodukter, schampo och tvättmedel.

Som de flesta av er har förstått vid det här laget är jag inte för någon form av fanatism – och inte heller när det handlar om vår hälsa, då alltför många regler, förbud och påbud stressar vår BodyMind. Däremot är jag för frihet. Och jag vill gärna ha frihet att följa min kropps anvisningar – även när jag handlar mat och hudvårdsprodukter. Det handlar, som allting annat, om balans.

Jag äter växtbaserad kost primärt av djuretiska skäl men även för att min kropp mår mycket bättre utan animaliska produkter. Ägg vill jag dock inte undvara men försöker alltid att hitta dem hos folk som jag känner, så att jag kan hålla ett öga på att deras höns är friska och glada.

Just nu ses ekologiska butiker poppa upp överallt, vilket är ett bevis på att konsumenterna har makt på marknaden. Människor håller på att tröttna på att äta medicinrester, hormoner, gifter, emulgeringsmedel, gmo-grejer och andra konstigheter som vi inte ens kan uttala. Nu vill konsumenterna ha rena varor.

Jag handlar också hos de små lokala grönsakshandlarna trots att de inte kan visa skylta med guldkantade ekomärkningar. Och det gör jag för att jag tror mer på hållbarhet än ren ekologi. Jag mår bäst när jag äter mat som är närproducerad, som passar mikrobiologin i min kropp samt årstiden – och som bidrar till att hålla igång mitt lokalsamhälle. Det hjälper ju ingen att kräva ekologiska varor om inte producenterna kan överleva. Det viktigaste för mig är att jag kan se, dofta och känna på varorna.

Jag har en bra matsmältning, blodsockret är i balans och förbränningen är normal, och som en bieffekt har jag lagt märke till hur min figur långsamt förändras till det bättre, för att gamla slaggämnen resas ut. Genom att utelämna socker (med undantag för stora mängder lakrits av den verkligen onyttiga sorten, när det är Netflix-helg), har jag hittat världens bästa botemedel mot celluliter.

Jag dricker massa rödvid (gärna från lokala bönder). Jag äter inga kosttillskott men kompletterar min varierade kost med alla de bra mineraler som havsvatten innehåller. Det där med att dricka havsvatten återkommer vi till nästa gång.

Jag älskar mina parfymer i fina flaskor samt mitt väldoftande tvättpulver. Det vill jag inte sluta med (ännu), och därför skapar jag balans mellan sakerna genom att använda naturliga oljor som hudkräm (för stunden använder jag ekologisk jungfrukokosolja) och i ansiktet (ren arganolja) – och så gör jag min egen tandkräm av kokosolja och pepparmintsdroppar. Jag färgar mitt hår (jag älskar färger) med halv-okej produkter (för jag har ännu inte hittat rena färger som verkligen fungerar). I gengäld använder jag inte schampo utan sköljer i stället mitt hår i vatten och låter hårbottens naturliga oljeproduktion stå för hårvården. Jag gör min egen myggspray (se recept nedan) samt min egen solkräm.

Jag älskar solen och litar på att den inte skadar mig om jag inte missbrukar den. Kanske får jag hudcancer en dag, men inte av solen. Och ja, jag har rynkor och pigmentfläckar, men de har jag fått efter glada, aktiva stunder under klar himmel. För 15 år sedan fick jag plötsligt soleksem på bröstet. Bara fem minuter i solen och massa små kliande prickar dök upp. Ingenting hjälpte. Men så begav vi, min man, hunden och jag, oss ut på en utflykt långt upp i bergen, där vi bodde i ett ”casa rural” utan elektricitet och mobiltäckning. Ren avslappning i naturen. Solkrämen hade jag glömt hemma – och det samma med soleksemet, som uppenbarligen var stressrelaterat. Det var alltså varken solen eller huden som det var något fel på utan i stället min livsstil just då (alltför mycket arbete samt mycket bekymmersstress och sorg över min mors sjukdom).

I Costa Rica iakttog jag naturen noga och där såg jag blad annat hur löven på träden vände sig i förhållande till solen. När solen var som starkast vände de helt enkelt baksidan utåt, då de är utrustade med någon slags naturlig ”solkräm” på ena sidan. När solen så gick ned vände de återigen den fina, blanka sidan utåt. Det är inte så svårt: Gå in i skuggan när solen är som starkast och använd naturliga medel för att skydda huden när du befinner dig i solen.

Min favoritblandning för att skydda huden mot solen är olivolja (SPF 8) blandat med massa saftigt kött från aloe vera-plantan i trädgården samt mineralrikt Himalayasalt. Går jag till stranden tillsätter jag morotsfröolja, för att den har mycket hög SPF (40) och är rik på antioxidanter, och så har den dessutom bra antiseptiska egenskaper.

Andra bra oljor med inbyggt solskydd är hallonfröolja (SPF 30), vetekliolja (SPF 20), avokoadooja (SPF 15) och kokosolja (SPF 8).

Hur kan du då vara säker på att det fungerar, frågar en del? Jag testar mig fram! På precis samma sätt som man bör testa om industriellt framställda solkrämer testar. Vi har ju bara tillverkares ord på det!

___

Gör din egen effektiva och “hälsosamma” myggspray

Fyll en ren syltburk med salvia, timjan, mynta, rosmarin samt lavendel och häll över äppelcidervinäger. Stäng burken med ett tätslutande lock och låt blandningen stå och dra på köksbordet i två-tre veckor. Kom ihåg att skaka om burken varje dag. Sila rent vätskan och häll över den i en sprayflaska så att måtten blir 50 procent örtvätska och 50 procent vatten. Myggsprayen luktar starkt direkt när du sprayar den på huden men så snart den torkar försvinner lukten – och du har en supereffektiv myggspray med bra antiseptiska egenskaper, om du får ett sår. Förvara myggsprayen i kylskåp.

___

Vill du boka tid för en session eller få mer information om BodyTalk är du välkommen att ringa till mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.bodytalk-torreblanca.com.

Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker – både människor och djur är välkomna.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.