Dela

sleep
 

På första sidan av tidningen stod det nyligen: Världen befinner sig i en global sömnkris. Det var en undersökning genomförd på människor i fler än 100 olika länder. Undersökningen offentliggjordes i den vetenskapliga tidningen Science Advances. Forskarnas slutsats var att det är speciellt den sociala pressen som ligger bakom sömnbrist, som ofta påverkar folks sängtid eller förkortar deras sömn.

Jag har alltid varit intresserad av sömnens betydelse för vårt välmående. Dessvärre har en del omständigheter den senaste tiden gjort att jag fått för lite sömn. Jag märker tydligt hur sömnbristen påverkar mig både fysiskt och psykiskt. När jag inte får tillräckligt med sömn blir jag mer lättirriterad, förlorar tålamodet, tappar överblicken, snäser åt folk m.m. Fysiskt kan jag också märka att kroppen inte fungerar optimalt; benen svullnar, hela kroppen känns slö och loj. Eftersom jag ser mig själv som en vanlig genomsnittsmänniska och en i mängden av den globala befolkningen tänker jag lite mer filosofiskt; att om jag har det så, hur har andra människor det när de inte får tillräckligt med sömn?

Kanske kan det bidra till att göra världen till en lite bättre plats med mer harmoni, glädje och tolerans samt bättre hälsa, om vi anstränger oss och medvetet ser till att få de sömntimmar som vår kropp behöver. En välkänd fras är ”liten tuva välter stora lass”, vilket jag personligen är helt övertygad om stämmer när det gäller tillräcklig sömn eller ej.

I den vardagliga hälsodebatten får vi ständigt höra hur farligt det är att röka. Vi lägger stora summor pengar på att försöka förbjuda rökning överallt. Samtidigt passar vi inte in om vi dricker för mycket, inte motionerar, inte äter nyttigt m.m. Men jag uppfattar att vikten av tillräckligt med sömn sopas under mattan. Det är livsfarligt att inte sova tillräckligt. Sömn är lika viktigt som mat. Sömnbrist är helt klart skadligt för kroppen och kan, enligt mig, bidra till livshotande sjukdom.

Din sömn delas in i olika faser. Det är dvala, lätt sömn, djup sömn och deltasömnen, som är den djupaste sömnen. Om du sover åtta timmar fördelar sömnen sig typiskt med två timmars djupsömn, två timmar REM-sömn och fyra timmars lätt sömn.

Kosten
Timmarna innan läggdags är det bäst att avstå from koffeinhaltig mat och dryck, som t ex kaffe, te, cola, choklad osv.
Den tredje kryddan har samma effekt på många av oss som om vi skulle förtära koffeinhaltiga livsmedel. Många restauranger använder ”den tredje kryddan” som smakförstärkelse. De kallas även MSG eller natriumglutamat och används i tusentals livsmedel, speciellt i snabbmat.

Starkt kryddad mat är också stimulerande och bör undvikas innan sängdags. Det är också bäst att undvika tunga måltider innan du går i säng. Det tar tid att smälta maten och kan påverka din nattsömn negativt.
Samma effekt får du om du äter rött kött, en massa proteiner och fet mat.
Undvik också livsmedel med mycket socker innan läggdags. De får blodsockret att skjuta i höjden och gör dig orolig.
Alkohol används ofta som ursäkt för att kunna somna. Det kan visserligen vara så att du faller i sömn men sömnen blir orolig och avbryts många gånger. Dessutom har alkohol en uttorkande effekt så att du vaknar för att du är törstig. Till och med små mängder alkohol har denna effekt. Är du således van vid att kvällstid dela en flaska vin med din partner och har svårt att sova utan hjälpmedel kan det vara värt att försöka att låta bli vinet och kanske njuta av det under andra tider på dygnet, eller lämna det till bara speciella tillfällen.

Enligt organuret gör levern en utrensning mellan kl. 01-03 om natten. Då är det viktigt att levern får lugn och ro för att rensa ut dagens mat och dryck.
Det är bra att undvika dagens tunga måltid precis innan du ska sova så det är bättre att bara äta någonting lätt innan läggdags.
Fullkornspasta, quinoa, brunt ris, bovete m.m. hjälper alla till att öka serotoninhalten i hjärnan och därmed också att producera melatonin, som bidrar till en god sömn.
Mat med tryptofan hjälper till att skapa serotonin så att det bildas melatonin. Du kan t ex göra goda fullkornspannkakor till middag med fyllning av t ex kalkon och härliga grönsaker. Låt fantasin arbeta och hitta inspiration på nätet där det finns massa recept med livsmedel som är rika på tryptofan.
Du kan också äta gröt med banan. Det är fyllt med tryptofan och bra att sova på.
Tål du mjölk är det gamla husmorsknepet ett glas varm mjölk med honung på sängkanten mycket effektigt. Mjölk innehåller nämligen mycket tryptofan.

Tips

 • Se till att vara ärlig mot dig själv kring vad det är som ligger bakom att du inte får tillräckligt med sömn.
 • Är det stressrelaterat, är det lathet, är det för att du älskar att spela dataspel, titta på tv m.m.? Är der för att du älskar de lugna sena nattimmarna? Blir du bombarderad med elektroniska strålar så att dina binjurar lider eller kan du bara inte sova när du går och lägger dig?
 • Gör någonting så att du får tillräckligt med sömn.
 • Röker du så är det bra om du överväger att sluta. I många studier ses ett sambad mellan rökning och sömnbrist.
 • Lugn motion hjälper dig att sova gott. Låt bli tv:n. Använd din självdisciplin och ta en avslappnande kvällspromenad i stället, med eller utan hund. Har dagen varit stressig kan en promenad göra underverk. Det känns fantastiskt för både kropp och själ.
 • Bestäm dig för att ha självdisciplin för att gå i säng en bestämd tid.
 • Om du värna vill värna om ett ungdomligt utseende har det visat sig att det är bra att gå i säng ca kl. 22.00, då de två timmarna före midnatt är en verklig anti-aging-tid.
 • Håll dig ifrån att se någonting som upprör på tv precis innan läggdags. Och om det över huvudtaget är möjligt, låt arbetet ligga där det hör hemma, nämligen på din arbetsplats.
 • Börjar du tänka på någonting viktigt eller får idéer när du har lagt dig, låt bli att låta det köra runt det i tankarna. Skriv i stället ned några punkter och slappna av, och låt det vila till nästa dag. Det har jag personligen mycket glädje av.
 • En annan sak som verkligen kan hålla mig vaken är kalla fötter. Lider du av kalla fötter kan det vara en bra idé att ha ett par nattstrumpor eller så kan du använda Aloe Vera heat, som hjälper omedelbart.
 • Vänj dig vid att ha det mörkt och svalt i sovrummet, då får du en härlig sömn.
 • Titta förbi hos Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott, som hjälper dig att sova bättre.

___

Titta förbi hos Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott, som hjälper dig att sova bättre.

Av nni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare av butikskedjan Anni’s Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.