Låt din smartphone hjälpa dig på traven i sommar!

Låt din smartphone hjälpa dig på traven i sommar!

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
apps
 

Sommaren är här och med den massa sol, bad och trevliga stunder. En Sueco har djuptdykt bland utbudet på app-marknaden och valt ut några appar till din smartphone som kan komma till användning i sommarvärmen. Alla applikationer som presenteras finns för både iOS och Android.

Manetvarning
Nu är det hög tid att byta ut portföljen mot strandväskan, men håll ögonen öppna i vattenbrynet för det är inte ovanligt med maneter längs Costa del Sols stränder.
I syfte om att varna om just maneter har Aula del Mar tagit fram gratisappen INFOMEDUSA (medusa = manet) som med hjälp av användarna informerar om det aktuella läget i vattnen. Med INFOMEDUSA får du bland annat information om kvantitet, sort samt hur farliga maneterna är. Du kan enkelt söka och markera just din favoritstrand på Costa del Sol, så att du alltid har de senaste uppdateringarna lättingängligt.
Ytterligare information som appen bjuder på är luft- och vattentemperatur, vindens riktning och hastighet m.m.
Dessutom finns rekommendationer om vad man bör tänka på om manetolyckan är framme: Sök omedelbart läkarhjälp. Skrubba eller torka EJ den skadade huden med sand, handduk eller papper. Skölj med kallt saltvatten, ALDRIG med sötvatten. Lägg på is som hålls i en plastpåse eller liknande för att undvika att få sötvatten på det brända området.

Sola säkert
De flesta nordbor älskar sol och vi har en tradition med att det är fräscht att vara solbränd. När solen så tittar fram tar det inte lång tid innan vi rusar till stranden eller solstolen hemma vid poolen. Och här på Costa del Sol har vi ju sol i överflöd, härligt! Men man ska komma ihåg att sola smart med hänsyn till hur tåliga vi är för solen, för att undvika solskador. Oriflame har tagit fram appen Sun Coach som kan hjälpa dig att vistas i solen på ett mer säkert sätt. När du har laddat ned appen, som är gratis, anger du först din hudtyp och sedan, genom att ge appen tillgång att läsa av var du befinner dig, alternativt att du skriver in det själv, så beräknar den vilken solskyddsfaktor du behöver, baserat på aktuellt väder, temperatur och UV-index. Dessutom har appen även en timer som talar om hur länge du kan vistas i solen under olika aktiviteter.

Sun Coach-appen har även allmänna solningstips samt information om vad du kan göra före, under och efter en vistelse i solen för att vårda din hud, information om UV-index, solens styrka och väder för aktuell dag samt följande tre dagar, tips för barn och sol samt allmän information om sol och solskydd.

Sun Coach-appen är väl egentligen en marknadsföringsväg för Oriflame, men vi på En Suecos redaktion tycker att den är användbar oavsett vilket märke på din solskyddsfaktor du använder.

Kom dock ihåg, bästa solskyddet mitt på dagen, när solen är som hetast, är tunna kläder och skugga.

Håll koll på vätskebalansen
I sommarvärmen är det onekligen viktigt att ha koll på vätskebalansen, speciellt här under Andalusiens sol. När vätskebalansen är på topp tänker vi bättre, kroppens system fungerar bättre och sjukdomar motverkas. Det är dessutom lättare att hålla vikten med rätt vätskebalans och hyn blir finare, bara för att nämna några positiva effekter av att dricka vatten. Vet du med dig att du inte dricker tillräckligt, minst 1,5 l om dagen och mer i sommarvärmen, eller vill du bara testa dig själv, så finns det en uppsjö appar som kan hjälpa dig med detta. De flesta gratisappar erbjuder mer eller mindre det samma – du skriver in enkel information om dig själv, som kön och vikt, varefter programmet räknar ut hur mängden vatten du bör dricka. Och med hjälp av att ange allt du dricker räknar appen ut hur mycket du dricker.
Water Balance – Är du duktig på att komma ihåg att dricka vatten men vill ha koll på volymen vatten du dricker och har behov av är appen Water Balance ett bra val. I denna app anger du också vad du dricker vilket gör det lätt att se hur mycket vatten du druckit samt om du behöver tillföra mer vatten om du t ex dricker ett glas vin eller annan vätskeutdrivande dryck.
Aqualert – Glömmer du i stället glömmer bort att dricka vatten är appen Aqualert ett bra alternativ. I denna app kan du själv ställa in med vilket intervall du vill bli påmind att dricka vatten. Sedan anger du hur mycket vatten du dricker och appen visar när du druckit tillräckligt. I Aqualert ska du dock bara ange volymen vatten du dricker medan andra drycker faller utanför denna app.

De flesta vätskebalansappar som En Sueco testat finns i både gratis- samt premiumversion, i olika prisklasser. Gratisversionerna är som regel mycket användarvänliga men begränsade medan premiumversionerna erbjuder fler finesser och möjligheter, och en del kan till och med länkas med t ex träningsgadgets och andra hälsoappar.

Låt appen hjälpa dig vid grillen
Sommar för svenska är nästan synonymt med att ta fram grillen. Dock kan det bli lite enformigt då det oftast serveras samma sak, om och om igen. Men har du idétorka så finns det bra hjälp – appen Grill-It. Denna app (kostar 0,99 cent) har otaliga recept för alla sorters kött, fisk och skaldjur, grönsaker, för- och sidorätter, hamburgare och mycket mer. Det beskrivs vad du bör tänka på när du köper råvarorna, hur råvarorna ska förberedas och sedan naturligtvis hur du bäst tillagar dem på grillen, med temperaturer och tider. Naturligtvis innehåller denna app ett överflöd av recept på kötträtter men även på en god, grillad bönburgare och andra vegetariska alternativ för grillen. Att söka recept i appen är enkelt och kan göras genom antingen kategori eller ingredienser. Du kan dessutom lista dina egna favoriter (vad sägs om grillade räkor och pilgrimsmusslor med lime-ingefära-glaze!), så att de är lättillgängliga när du ska handla in samt när du står vid grillen.

Behöver du hjälp att hålla koll på grilltider finns appen Grillin’ Time (0,99 cent) som hjälper dig att hålla koll på upp till tio olika saker på grillen samtidigt. Den påminner dig till och med om att vända steken!

Drinktips-appen
Detta är ingen ny app men fortfarande mycket omfattande. Så om du vill imponera på gästerna med fräscha cocktails eller bara själv sjunka ned i fåtöljen på terrassen och känna dig som James Bond så är appen Mixology ett måste. Med ett bibliotek på flera tusentals drinkrecept hittas det garanterat någonting uppfriskande och gott att läppja på. Appen tillåter att söka på alkoholbas eller annan ingrediens, och den erbjuder även många alkoholfria alternativ. Varje drink presenteras med recept, instruktioner till hur drinken blandas samt vilket glas drinken bör serveras i. Vidare kan du söka på både kategori eller drinkens namn. I Mixology finns det även tips på bartendertekniker som t ex hur du bäst rör en drink.
Om nu fantasin runnit ut i sanden så finns det en lista, som uppdateras med jämna mellanrum, över de senaste mest populära drinkarna. En annan rolig funktion vid idétorka är den som slumpmässigt tar fram drinktips när du skakar på telefonen.

Mixology är en gratisapp med möjlighet att betala för uppgradering för t ex specifikt sommardrinkar.

 

Av Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco